Tar grep etter gigasalg

Kunnskapsminister Tonje Brenna vil stramme inn reglene for private barnehager, blant annet som følge av milliardsalg av barnehageeiendommer.

REAGERER: Kunnskapsminister Tonje Brenna er kritisk til barnehagesalget. Her er hun avbildet under et besøk hos den samiske barnehagen Cizáš sámi mánáidgárdi i Oslo i høst. Foto: Ali Zare / NTB
REAGERER: Kunnskapsminister Tonje Brenna er kritisk til barnehagesalget. Her er hun avbildet under et besøk hos den samiske barnehagen Cizáš sámi mánáidgárdi i Oslo i høst. Foto: Ali Zare / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Som Børsen allerede har omtalt solgte barnehagekjeden Trygge Barnehager nylig 142 barnehager til det svenske eiendomsselskapet SBB for 4,3 milliarder kroner.

- Superprofitt

Ifølge bransjenettstedet EiendomsWatch sitter de igjen med 1,3 milliarder kroner etter at gjeld er nedbetalt. Eli Sævareid, eier og daglig leder av kjeden, sier kjøpssummen går til nedbetaling av gjeld og at «salget gir mulighet for å fokusere sterkere på drift av barnehagene framover».

Salget fikk Rødt-leder Bjørnar Moxnes til å tenne på alle plugger.

- Salget viser hvordan kommersielle eiere realiserer superprofitt i barnehagesektoren, tordnet Moxnes.

Ikke nok med den utblåsningen. Rødt mener nemlig også at salget kan være ulovlig, og begrunnet det med uttalelser fra Velferdstjenesteutvalget, et regjeringsoppnevnt ekspertutvalg som så på offentlig finansierte velferdstjenester.

Utvalget slo blant annet fast at dersom barnehageeiernes gevinst på eiendomssalget kommer som følge av at de har fått billige tomter og andre gunstige, statlige ordninger, «bør det vurderes om dette kan være et resultat av ulovlig gitt statsstøtte».

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.