Tar grep etter gigasalg

Kunnskapsminister Tonje Brenna vil stramme inn reglene for private barnehager, blant annet som følge av milliardsalg av barnehageeiendommer.

REAGERER: Kunnskapsminister Tonje Brenna er kritisk til barnehagesalget. Her er hun avbildet under et besøk hos den samiske barnehagen Cizáš sámi mánáidgárdi i Oslo i høst. Foto: Ali Zare / NTB
REAGERER: Kunnskapsminister Tonje Brenna er kritisk til barnehagesalget. Her er hun avbildet under et besøk hos den samiske barnehagen Cizáš sámi mánáidgárdi i Oslo i høst. Foto: Ali Zare / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Som Børsen allerede har omtalt solgte barnehagekjeden Trygge Barnehager nylig 142 barnehager til det svenske eiendomsselskapet SBB for 4,3 milliarder kroner.

- Superprofitt

Ifølge bransjenettstedet EiendomsWatch sitter de igjen med 1,3 milliarder kroner etter at gjeld er nedbetalt. Eli Sævareid, eier og daglig leder av kjeden, sier kjøpssummen går til nedbetaling av gjeld og at «salget gir mulighet for å fokusere sterkere på drift av barnehagene framover».

Salget fikk Rødt-leder Bjørnar Moxnes til å tenne på alle plugger.

- Salget viser hvordan kommersielle eiere realiserer superprofitt i barnehagesektoren, tordnet Moxnes.

Ikke nok med den utblåsningen. Rødt mener nemlig også at salget kan være ulovlig, og begrunnet det med uttalelser fra Velferdstjenesteutvalget, et regjeringsoppnevnt ekspertutvalg som så på offentlig finansierte velferdstjenester.

Utvalget slo blant annet fast at dersom barnehageeiernes gevinst på eiendomssalget kommer som følge av at de har fått billige tomter og andre gunstige, statlige ordninger, «bør det vurderes om dette kan være et resultat av ulovlig gitt statsstøtte».

Utfordret ministeren

Samtidig med salget av eiendommene ble det kjent at Trygger Barnehager tegner leieavtale på byggene på 25 år, med mulighet til å forlenge, slik at total leietid kan bli inntil 45 år.

Rødt mener også det kan være en ulovlig, ettersom Velferdstjenesteutvalget mente denne typen avtale potensielt kan være ulovlige leiekontrakter, siden byggenes verdi er knyttet opp til leiekontraktene.

Sævareid i Trygge Barnehager avviste Moxnes' påstand, og skrev i en e-post til Børsen at «vi har selvfølgelig vurdert lovmessigheten og de kommersielle sidene ved salget som er gjennomført, og vi er trygge på dette».

Rødt-lederen kom uansett med en kraftig oppfordring til kunnskapsminister Tonje Brenna. Han mener hun må granske salget, og, dersom hun finner at det er ulovlig, stanse det.

- Det vil være en skandale hvis en rødgrønn statsråd sitter med hendene i fanget og ser på at barnehagebygg og eiendommer, betalt og finansiert av fellesskapet, bare selges ut av landet, sa Moxnes.

- Reglene må endres

Helt ut av løse luften var ikke det «frieriet» tatt, for i Hurdalsplattformen er de to regjeringspartiene Sp og Ap ganske klare på hva slags utvikling de ser for seg i barnehagesektoren:

De vil innføre et tydelig og strengt regelverk for private barnehager.

«Regjeringen vil stramme inn regelverket for private barnehager for å sikre at offentlige tilskudd og foreldrebetaling går til barnehagedrift, medregna å regulere kjøp og salg av barnehager strengere og vurdere innføring av meldeplikt og kommunal forkjøpsrett», heter det i regjeringens styringsplattform.

Regjeringen skriver også at et nytt regelverk «skal sette en stopper for utviklinga der kommersielle eier stadig flere barnehager».

Til Børsen sier kunnskapsminister Tonje Brenna at «dagens regelverk stammer fra ei tid da sektoren så helt annerledes ut».

- At vi får denne type kjøp og salg av bygg som er ment å huse viktige velferdstjenester, ikke være investeringsobjekt, er et tydelig tegn på at reglene må endres og strammes inn. Jeg jobber nå med å utrede forslag til regelverksendringer, sier Brenna til Børsen.

- Uønsket situasjon

Det svenske selskapet SBB har også tidligere kjøpt barnehagebygg og eier 300 i Norge.

For et par år siden solgte det norske selskapet Pioneer Property Group, som eies av brødrene Kristian og Roger Adolfsen, som har slått seg opp på barnehager, helse og eldreomsorg i Norge, Sverige og Finland, 170 eiendommer.

Dette var i all hovedsak barnehageeiendommer.

Eiendommene ble solgt til det australske pensjonsfondet Whitehelm Capital for 2,7 milliarder kroner.

Det har kunnskapsministeren bitt seg merke i.

- De seinere åra har stadig flere barnehageplasser endt opp med å eies av utenlandske selskaper. Det er en situasjon vi absolutt ikke ønsker. Vi må ha kontroll med både kvalitet på tilbudet og bevilgningene, sier Brenna.

Vil se på salget

Fra årsskiftet overtar Utdanningsdirektoratet det økonomiske tilsynet med private barnehager fra kommunene.

- Det er naturlig at dette tilsynet ser på dette salget. Denne regjeringen ønsker å stramme inn regelverket for private barnehager for å sikre at offentlige tilskudd og foreldrebetaling år til barnehagedrift. Dette innebærer blant annet strengere regulering av kjøpt og salg av barnehager, fastslår Brenna.

Da Børsen presenterte Moxnes' krasse utfall for Trygge Barnehager, skrev daglig leder og eier Eli Sævareid til Børsen at de ikke delte Rødt-lederens syn.

«Og vi er usikre på om han mener at vi skal være tvunget til å drive innen eiendom til evig tid, eller om vi skal være tvunget til å selge lavere enn markedspris. Det vi imidlertid er helt sikre på er at gevinst ved salg av eiendommene ikke er penger som er tatt fra barna, men gevinst fra eiendom», skrev Sævareid.

Vi bryr oss om ditt personvern

borsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer