Ruter:

Tar grep etter kaosdøgn: - Alvorlig

Ruter varsler intern gjennomgang tirsdag.

HIT, MEN IKKE LENGER: Mandag stoppet den ene Ruter-bussen etter den andre i den samme bakken ved Carl Berner i Oslo. Flere av dem forberedte seg på å bli tauet. Foto: Karoline Guldbæk / Dagbladet
HIT, MEN IKKE LENGER: Mandag stoppet den ene Ruter-bussen etter den andre i den samme bakken ved Carl Berner i Oslo. Flere av dem forberedte seg på å bli tauet. Foto: Karoline Guldbæk / Dagbladet Vis mer
Publisert

- Vi skal ha et internt møte i dag, der vi skal evaluere gårsdagen. Da må vi se på hva som gikk bra og hva som ikke gikk fullt så bra, sier kommunikasjonssjef i Ruter, Sofie Bruun, til Børsen.

Voldsomme snømengder på Sør- og Østlandet skapte store trafikale utfordringer mandag. Sentralt i Oslo fikk de aller fleste oppleve stappfulle busser, kraftige forsinkelser og flere tilfeller av busshavari som førte til at mange måtte ta beina fatt.

Det er Ruter som har ansvaret for kollektivtrafikken i Oslo og det som tidligere var Akershus.

- Skal vurderes

Nå erkjenner selskapet at situasjonen som oppsto i går tas på største alvor.

- Det var mange som fikk problemer i går, og det var også mange førere som ikke kom seg hjem på mange timer. Dette ser vi alvorlig på, og vi må nå vurdere hvordan vi kan unngå å havne i liknende situasjoner seinere.

- Var dere godt nok forberedt?

- Det blir også en del av vurderingen - om vi var godt nok forberedt. Men vi hadde bemannet opp på forhånd og hadde hatt dialog med operatørene, forklarer Bruun.

78 prosent mangler vinterdekk

Ruter har fire leverandører som opererer bussene på vegne av selskapet. En av dem er Unibuss.

Ifølge Avisa Oslo har sistnevnte konsern 183 busser til rådighet for Ruter. Unibuss holder for tida på med å skifte helårsdekk på samtlige av sine kjøretøy og da snøen falt i går, var det fortsatt mange busser som sto i kø for nye dekk.

- Vi har skiftet dekk på 40 av 183 busser, sier administrerende direktør Øystein Svendsen til AO.

- Fungerer helårsdekk like godt som vinterdekk?

- Kravet er at bussene skal være egnet til å kjøre på vinterføre. Vi er nøye på å stille krav i kontraktene våre for å sikre god drift. Nå skal vi evaluere og da er det klart at dekkene er en av de tingene vi ønsker å snakke med leverandørene om, sier Bruun til Børsen.

- Forsinket

Ruter opplyser at de har inngått kontraktsfestede krav på når leverandørene skal ha skiftet til vinterdekk.

- Det kan variere fra kontrakt til kontrakt, men for Unibuss sin del skal alle dekk være skiftet innen 1. november.

- Det betyr at de begynner å få dårlig tid?

- Det kan man si.

Overfor Børsen presiserer Unibuss-sjefen at dekkene er godkjent for vinterdrift. Han erkjenner samtidig at virksomheten ligger noe bakpå med utskiftningen.

- Vi er forsinket med installasjon av de nye dekkene, og det skyldes mangel på dekksensorer, forklarer Svendsen.

- Kaotisk

Han mener det er en sammensatt grunn til at det oppsto kaos i trafikken mandag.

- Det var spesielle meteorologiske omstendigheter i går, med stort snøfall og snø som frøys til is på bakken. Det var etter vårt syn også svært mangelfull brøyting og salting. Det ga utslag i et veldig kaotisk trafikkbilde i hele Oslo.

- Tar dere selvkritikk?

- Vi vil selvsagt se på våre rutiner. Det er nok helt sikkert ting vi kunne løst annerledes, men det er litt for tidlig å konkludere med noe som helst.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer