Forbes:

Tar grep etter skandaler

Finansmagasinet har nå innført en «skammens hall».

LANSERTE VERSTINGLISTE: Forbes' kontor i New Jersey, USA. Skjermdump: Google Maps
LANSERTE VERSTINGLISTE: Forbes' kontor i New Jersey, USA. Skjermdump: Google Maps Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Magasinet Forbes står bak en rekke høythengende kåringer hvert år - blant dem «30 under 30». I en rekke lister presenterer magasinet hvilke personer under 30 år som på en eller annen måte bør løftes fram innen sitt felt.

På lista i år står blant andre norske Pamir Ehsas, som har grunnlagt og leder den afghanske læringsplattformen Brighter Tomorrow. I fjor dukket «Skam»-skuespiller Iman Eskini opp på magasinets europeiske liste.

Men det er ikke alle som har blitt løftet fram av Forbes som i ettertid har vist seg å være fortjent anerkjennelsen.

Det mest nylige eksempelet er Sam Bankman-Fried, den genierklærte tekgründeren som tidligere i år ble dømt for storsvindel. Han ble hyllet av Forbes i 2021.

Skammekrok

Dermed har Forbes innført en såkalt «Hall of Shame», en liste over dem magasinet angrer på at de utpekte i «30 under 30».

«Mange fra Under 30' har gått videre til å bli tekkjemper, administrerende direktører og til og med milliardærer. Et par har vist seg å være flopper, eller mye verre. Under, fra Sam Bankman-Fried til Martin Shkreli får dere valgene vi angrer på», skriver magasinet i oversikten.

USAs tidligere president, Donald Trump, er i dag i retten i New York for å vitne i saken hvor han er saksøkt for omfattende bedrageri gjennom ti år. Dagbladets korrespondent Vegard Kvaale har vært inne i rettssalen. Vis mer

Sistnevnte er kjent som «Pharma Bro», og var på skrytelista i 2013. Han gjorde seg tidlig rik på å kjøpe opp rettigheter til amerikanske medisiner - og skrudde prisene til værs.

Blant annet fikk en aids-medisin et prishopp på 4000 prosent i 2015, noe som ga ham tilnavnet «USAs mest forhatte mann». Han ble også dømt til sju års fengsel for bedrageri i mars 2018.

Også Bankman-Frieds nestkommanderende, og tidvis kjæreste, Caroline Ellison har havnet på Forbes ferske liste. Hun erklærte seg skyldig i kryptoskandalen, og vitnet mot Bankman-Fried. Ved å kaste ham under bussen har hun sannsynligvis også sikret seg selv en mildere straff.

TIDLIGERE KRYPTOTOPP: Caroline Ellison er beskrevet som et mattegeni og ledet et av selskapene i årets gigantiske kryptokollaps. Foto: Eduardo Munoz Alvarez / AP / NTB
TIDLIGERE KRYPTOTOPP: Caroline Ellison er beskrevet som et mattegeni og ledet et av selskapene i årets gigantiske kryptokollaps. Foto: Eduardo Munoz Alvarez / AP / NTB Vis mer

Bedrageritiltalt og sexforbryter

På lista står også Charlie Javice som lurte på seg fire millioner brukere av et tilbud til studenter som ville søke lån. Hun solgte selskapet for 175 millioner dollar til storbanken JPMorgan i 2021. Det tilsvarer 1,9 milliarder norske kroner.

Da det viste seg at selskapet kun hadde en kvart million brukere ble hun tiltalt for bedrageri. Ifølge påtalemyndigheten fabrikkerte hun brukere ved å gi banken en liste over falske navn og eposter, skriver NBC News.

TILTALT: Charlie Javice skal ha lurt på selskapet sitt flere millioner falske brukere. Foto: John Minchillo / AP / NTB
TILTALT: Charlie Javice skal ha lurt på selskapet sitt flere millioner falske brukere. Foto: John Minchillo / AP / NTB Vis mer

Hun nekter straffskyld, og rettssaken er satt til oktober neste år. Forbes har likevel valgt å føre henne opp på verstinglista.

Magasinet mener også at våpenrettighetaktivisten Cody Wilson bør skamme seg. Han ble kjent under jusstudiene da han postet en oppskrift på 3D-print av en fungerende pistol på internett. I 2019 ble han tvunget til å registrere seg som en sexforbryter etter å ha betalt 500 dollar for sex med en 16 år gammel jente.