Teltere tar seg til rette:

Tar grep etter turist-kaos

Fjorårets norgesferie førte til fullbookede campingplasser og vill trafikk i områdene. Nå ønsker reiselivsnæringen å spre turistene.

VILL TRAFIKK: Mange turister tar seg til rette på Breng seter i Lodalen. Stryn kommune så seg nødt til å ta grep. Foto: Shutterstock / NTB
VILL TRAFIKK: Mange turister tar seg til rette på Breng seter i Lodalen. Stryn kommune så seg nødt til å ta grep. Foto: Shutterstock / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

En undersøkelse YouGov har gjennomført for Danske Bank viser at omkring én million nordmenn har fått bedre råd under pandemien, og 60 prosent av disse svarer at hovedårsaken er at de har brukt mindre penger på reise.

I år planlegger 2,5 millioner nordmenn å feriere i Norge, ifølge en undersøkelse fra Storebrand.

- Vi har aldri sett så mange nordmenn i regionene vår noen gang, som i fjor sommer.

Dette sier reiselivssjef i Visit Nordfjord AS Marita Lindvik til Børsen.

Mange nordmenn valgte å legge fjorårets sommerferie til Nordfjord, og Lindvik har like store forventninger i år.

OFFENTLIG: Et par ble avbildet mens de utførte oralsex på Orrestranda på Jæren. Foto: Tipser Vis mer

- Tilbakemeldingen fra aktørene er at det er stor pågang på booking. Det viser at nordmenn i større grad enn i fjor kjøper kommersielle reiselivsprodukter, sier hun.

Nordfjord er et distrikt i Vestland, og dekker de fire kommunene Stryn, Stad, Gloppen og Bremanger.

Teltere trosser forbud

Lindvik forteller at Lodalen i Stryn kommune er blant de mest populære reisemålene i Nordfjord.

- Vi ser at Lodalen var en av fjorårets instagram-vinnere, og det førte til mye villtrafikk der da campingplassene var fullbooka, sier hun.

Lodalen ligger på vestsiden av Jostedalsbreen, og er verdenskjent for blant annet sitt grønne vann, fossefall og høye fjell.

- I 2018 nådde Lodalen sin grense. Biler var parkert langs hele vannet, og telt var satt opp til tross for tydelig skilting om teltforbud. En var vitne til alvorlig forsøpling og neglisjering av naturen, skriver Nordfjord på sine nettsider.

CORONASTENGT: Flere turistattraksjoner verden rundt holder stengt for å redusere smitte av det nye coronaviruset Covid-19, og siden 13. mars har Shedd Aquarium ikke sluppet inn noen besøkende. Video: AP via NTB Scanpix. Klipp: Ørjan Ryland / Dagbladet Vis mer

Tusenvis av turister besøker dalen årlig, og trafikken i området, spesielt i sommerhalvåret, har ført til at Lodalen og Stryn står på Innovasjon Norge sin liste over pressområder.

Overnatting forbudt

Like ved Lovatnet ligger Breng seter, som er en populær badeplass blant turister. Mange velger å campe i området, til ulempe for grunneierne.

14. mai 2020 vedtok Stryn kommune atferdsregler for bevaring av kulturlandskapet på Breng. Det er nå forbudt å overnatte der. Forbudet gjelder alle typer telt, campingvogner og hengekøyer.

Lindvik har forståelse for at det er vanskelig for turistene å vite hva som er lov og ikke.

Her kan du telte:

På innmark

Du kan bare telte her hvis du har fått tillatelse fra grunneier eller bruker av eiendommen.

I utmark

  • Du kan telte minst 150 meter fra nærmeste bebodde hus eller hytte.
  • Du kan telte inntil 2 døgn på samme sted. Lenger hvis du er på høgfjellet eller langt fra bebyggelse.

Sjekk lokale bestemmelser

Noen steder er adgangen til å telte begrenset, så sett deg inn i lokale bestemmelser.

(Miljødirektoratet.no)

Dette sier friluftsloven om telting.

- For mange er Breng bare en grønn flekk, og når du kjører forbi og ser at folk telter der, er det lett å tenke at du vil gjøre det samme. Derfor ser vi oss nødt til å bevisstgjøre folk om reglene, sier Lindvik.

Nordfjord opplyser blant annet om allemannsretten på sine nettsider.

- Vi ønsker å spre trafikken i området, og beholde gjestene over lengre tid. Derfor fokuserer vi på økt attraktivitet til destinasjoner ved å løfte fram skjulte perler i Nordfjord, sier Lindvik.

Det ligger blant annet en veldig lik dal, Oldedalen, bare 20 minutter med bil fra Lodalen.

- Oldedalen-kampanjen vår har fått enormt mye oppmerksomhet, og vi håper den fører til at flere får øynene opp for nye plasser i Nordfjord, sier Lindvik.

OLDEDALEN: 20 minutter unna Lodalen finner du den nærmest identiske dalen Oldedalen. Foto: Ruben Soltvedt
OLDEDALEN: 20 minutter unna Lodalen finner du den nærmest identiske dalen Oldedalen. Foto: Ruben Soltvedt Vis mer

Onsdag forrige uke kom regjeringen med nyheten om at vaksinepasset vil være klart til innenlands bruk 11. juni.

Nylig la NHO Reiseliv fram en undersøkelse som viser at 7 av 10 nordmenn bare kommer til å feriere i Norge i sommer, selv om de får vaksine før ferien starter.

Lindvik forteller at folk i større grad booker norgesreisene sine på forhånd i år.

- I fjor var det mange som ikke turte å booke reisene på forhånd. I år ser det ut til at folk er flinkere til å planlegge feriene sine.

Ifølge NHOs undersøkelse er Vestland og Viken årets mest populære sommerferiedestinasjoner. Oslo, Innlandet, Vestfold og Telemark, Nordland og Trøndelag kommer på en delt tredjeplass.

- Mange nordmenn planlegger en kortreist ferie i år, og fordeler seg jevnt utover landet. Det viser at hele det norske reiselivet fenger sommergjestene, sier administrerende direktør i NHO Reiseliv Kristin Krohn Devold i forbindelse med resultatet.

Folk vil lenger nord

Pressesjef i SAS John Eckhoff sier til Børsen at den planlagte kapasiteten for innenlandsreiser i skoleferien nå ligger på 80 prosent av det som er normalt, og at det er destinasjoner i nord som er mest populære.

- Vi har også kritthvite strender og nydelige fjell, det er bare litt kaldere i vannet, sier leder i kommunikasjon- og marked i Nordnorsk Reiseliv AS Siw Sandvik til Dagbladet.

Sandvik er glad for at flere nordmenn nå får muligheten til å oppleve og feriere i eget land.

- Alt tyder på at dette blir tidenes norgesferie for Nord-Norge. Nå får man jo nesten hele Nord-Norge for seg selv, sier hun.

Etter at regjeringen åpnet opp for trinn to i gjenåpningsplanen ble det større pågang på både hoteller og campingplasser i Nord-Norge.

Sandvik sier at Helgeland, Lofoten og Vesterålen har stor pågang akkurat nå, og at flere er interessert i å reise lenger nord.

- Vi ser en økning i antall bookinger i Troms og Finnmark. Det er blant annet større interesse for destinasjonene Alta, Kirkenes og Nordkapp. Dette er helt fantastiske områder. Det er langt, men når du likevel skal ta en norgesferie er det absolutt verdt å besøke, og både SAS og Norwegian har daglige flyforbindelser til Alta og Kirkenes.

Avinor forteller i en pressemelding torsdag at de gjør seg klar for stor trafikk og lange køer på flyplassen. For dem som skal reise innenriks i Norge forventer Avinor en mer normal situasjon.

Innenlandsreisende trenger ikke vise fram noen spesiell dokumentasjon og kan bruke selvbetjente innsjekkingsautomater som vanlig.

- De som skal fly innenlands må likevel være forberedt på at det kan oppstå noe køer også her, spesielt på grunn av avstandskravene som gjør at de reisende må spre seg ut over et større areal enn vanlig, heter det i pressemeldinga.

Sandvik sier at også barnefamilier er tidligere ute med å bestille reiser i Norge i år.

Interesse for unike overnattingssteder

- Det som ligger på topp i søkefeltet vårt er fjellturer, naturopplevelser og unike overnattingssteder. Det er også mange som søker på det å kjøre bil, og hvordan man kan komme seg rundt i landsdelen.

Hun sier at interessen for naturbaserte opplevelser har økt under pandemien.

- Som følge av pandemien ønsker folk å bo litt for seg selv. Mange ønsker å bo litt utenfor allfarvei, og ha litt "space". Det vi ser fra undersøkelser er at det er stor pågang på rorbuer, sjøhus og overnattingssteder som ligger litt for seg selv.

Hun sier også at interessen for "glamping" har økt veldig.

- Det finnes mange unike overnattingssteder i nord. I Vega står det klart 20 hytter eller "ærfuglhus for folk", og på Rebbenesøya i havgapet nord for Tromsø finner du en skjærgård hvor du kan overnatte i en såkalt «Yurt», et telt av filt som normalt har blitt brukt av nomader i Sibir og Sentral-Asia, sier Sandvik.

Hun forteller videre at det på østsiden av Lyngenfjorden i Nordreisa i Nord-Troms er bygget fem finlandsinspirerte glassigloer, og på Ringstad Sjøhus i Vesterålen kan du leie rom hvor du «ligger i senga rett i havgapet.»

- Det var jo mer forutsigbart at nordmenn skulle feriere i Norge i år, men bookingtallene ligger allerede litt foran fjoråret. Samtidig medfører dette er stort press på hoteller og campingplasser.

Hun anbefaler folk å planlegge og bestille turer på forhånd, så man unngår altfor lange ferjekøer, eller å ikke finne overnattingssted.

I juli i fjor ble det blant annet meldt om en kilometer lang bilkø på ferjeleiet Bognes i Nordland.

Bilde av norgesferiekartet

Norgesferie

Se lesernes favorittreisemål

Legg til dine steder Se kart

Vi bryr oss om ditt personvern

borsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer