Sprengkulda:

Tar grep for sykkelbud

Kulda biter tak i dem som beveger seg utendørs. For Foodora og Wolts sykkelbud er det ekstra tøft.

HARDE BUD: Snøvær og kulde gjør det vanskeligere for sykkelbudene å levere mat. Foto: Wolt
HARDE BUD: Snøvær og kulde gjør det vanskeligere for sykkelbudene å levere mat. Foto: Wolt Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Sprengkulda har inntatt Norge etter at snøværet har herjet vilt. Det har skapt utfordringer en rekke steder.

Derfor er det kanskje mange som holder seg hjemme når kulda herjer, og med det benytter muligheten til å få maten levert på døra.

Men den leverer seg ikke av seg selv.

- Vi bruker værdata og algoritmer for å vurdere hvert sted minutt for minutt. Vi har også løpende dialog med budene i gatene. I går kveld hadde vi et eget møte med arbeidsmiljøutvalget for å planlegge helga med spesielt fokus på Oslo og andre områder der det er uvanlig kaldt, sier pressekontakt i Foodora, Mads Blybakken, til Børsen.

Stengte ned

De har tatt en rekke grep for å sikre sykkelbudene mot kulda. Budene har egne vinteruniformer, samtidig som de blir opplyst om hvordan best kle seg.

I tillegg har Foodora ei egen varmestue i Oslo, og tjenesten har stengt ned i områder hvor det sto om sikkerheten - i Kristiansand, Grimstad og Arendal, som har hatt utfordringer med enorme snømengder.

Også hos Wolt glefser kuldegradene mot sykkelbudenes ankler.

- De fleste budene kjører bil nå, og har det derfor litt varmere. I Oslo har vi åtte-ti bud som sykler. Vi passer på og holder øyne med temperaturene, og det ser ikke ut til å være et stort problem. Vi har større problemer med høye brøytekanter og store snømengder, som gjør det vanskelig å parkere, forklarer pressekontakt Christian Kamhaug, til Børsen.

Tenker du deg en tur ut på byen i helgen? Meteorologen oppfordrer til varsomhet. Video: Jenny Emilie Aas Vis mer

Ber kundene gå ut

Han forklarer at de ikke har stoppet leveringen noen steder, men at budene selv melder seg frivillig til å jobbe.

- På Sørlandet har det til tider vært veldig få bud tilgjengelig, og vi har valgt å ikke ta imot bestillinger. Vi oppfordrer budene til å kle seg godt, og kundene til å møte budet på gata når maten kommer, siden det er vanskelig å få parkert. Mange er bekymret for om det er greit å bestille, og det er det, sier han.

Ellers i Oslo sentrum tyder det ikke på at kulda har satt næringslivet i knestående. Pressekontakt for Oslo Handelsstands Forening er ikke bekymret:

- Dørene rennes ikke ned av bekymrede medlemmer. Jeg tror handelsstanden er mer opptatt av at vi er inne i en generelt kald årstid med høye renter, høye priser og defensiv konsumenter. Som vanlig er januar en tøff periode, men hva kulda betyr i den sammenhengen, er jeg usikker på. Men strømregninga fyker i været igjen, og butikkene får ikke strømstøtte, så det går rett inn på den negative siden i regnskapet. Hvor stort fokus det er på det nå, når man ønsker at renta går ned så forbrukerne får mer kjøpekraft å bruke i butikker og på restauranter, er jeg ikke så sikker på, sier han.