Tar grep: - Fullstendig tabbe

Xi Jinping skal ta grep for å bremse den brutale boligkrisen.

HONG KONG: I Guangdong-regionen leier 39,7 prosent av befolkningen i 2020. Foto: Vernon Yuen/NurPhoto/Shutterstock
HONG KONG: I Guangdong-regionen leier 39,7 prosent av befolkningen i 2020. Foto: Vernon Yuen/NurPhoto/Shutterstock Vis mer
Publisert

Da resten av verden åpnet opp igjen etter pandemien, økte smittetallene i Kina. Coronaviruset har preget landet hardt, og eiendomsmarkedet har heller ikke sluppet unna konsekvensene.

Usikkerheten rundt covid-19 har lagt en stor demper på etterspørselen, og krisen i boligmarkedet har mye av skylden for at veksten i landet har bremset kraftig opp.

Da Kinas største eiendomsselskap Country Garden Holding la fram halvårsrapporten for i år, viste det et fall på 96 prosent sammenliknet med i fjor. De er ikke alene om markante fall.

Alvorlig depresjon

Børsen har tidligere omtalt gigantgjelden til eiendomskjempen Evergrande, selskapet som utløste eiendomskollapsen. Evergrande har i flere år har vært i en finansiell krise etter å ha misligholdt sine låne- og obligasjonsinnbetalinger.

Kinas eiendomsbransje er omtalt av Financial Times som «en finansiell krise i saktefilm». Dette kan få konsekvenser for større deler av landets økonomi, som igjen kan påvirke verdensøkonomien, skriver The Guardian.

De forklarer at det kriserammede boligmarkedet i Kina opplever en «alvorlig depresjon» hvor bare de mest motstandsdyktige selskapene kan overleve.

NEDSTENGT: Kinas økonomi har vært ustabil siden pandemien startet i 2020. Foto: Thomas Peter / Reuters NTB
NEDSTENGT: Kinas økonomi har vært ustabil siden pandemien startet i 2020. Foto: Thomas Peter / Reuters NTB Vis mer

Kan gå mot lysere tider

- Det er en hovedprioritet å redusere risikoen i eiendomssektoren, sier Han Wenxiu ifølge DN. Wenxiu er visepresident ved Central Financial and Economic Affairs Comission.

Videre gjør han det klart at Kina ikke har noen tid å kaste bort, og det må komme løsninger på mellomlang og lang sikt. Dette ble sagt sist uke under en pressekonferanse med president Xi Jinping.

Xi skal ha bekreftet at myndighetene vil «støtte etterspørselen i eiendomssektoren», og legge mer vekt på konkrete tiltak for å hjelpe den, skriver Bloomberg.

- Fullstendig tabbe

Og det er et «kodeord for å fremme eiendomssektoren igjen», mener dekan Yao Yang ved National School of Development ved Peking University.

- Det virker som at de kommer med konkrete tiltak. De må i det minste stanse nedgangen. Det er oppmuntrende tegn på at nettopp det nå, sier han til nyhetsbyrået.

I fjor fikk banker beskjed om å redusere lånene til eiendomssektoren, noe som av myndigheter og økonomer ble beskrevet som et forsøk på å redusere den økonomiske risikoen som følge av overdreven belåning og boligspekulasjon. Det bidro til et stup i boligsalgene på 23 prosent i 2022s første 11 måneder.

- Å føre en så hard politikk mot sektoren var en fullstendig tabbe, sier Yao.

Gambling i boligbransjen

Hans Jørgen Gåsemyr har tidligere forklart Børsen at det kinesiske boligmarkedet har dypere problemer. Gåsemyr er seniorforsker ved NUPI.

- I den kinesiske boligsektoren har enkelte selskaper gjennomført heftige investeringer og opparbeidet seg helt vilt mye gjeld, i håp om at boligprisene vil fortsette å stige. Det har rett og slett foregått gambling i et omfang som vi ikke har sett i andre bransjer, har Gåsemyr tidligere sagt til Børsen.

Leie over eie

Forskningsavdelingen i China International Capital Corporation anslår at antall som vil leie framfor å eie vil øke fra 200 millioner til 300 millioner innen 2035, skriver Financial Times.

Her fortelles det at et gjennomsnittlig boliglån kan tilsvare 30 år med husleie, og sett i lys av at å eie eiendommen heller ikke vil lønne seg økonomisk, velger folk å leie.

Dette fører til mindre pågang i boligmarkedet, og flere har opplevd at eiendommene ikke bygges likevel og at prosjektene stanses av utbyggerne, skriver BBC.

Gåsemye skjønner at folk ser på boligmarkedet som ustabilt og foretrekker å leie.

- Dersom folk begynner å bekymre seg for om hvorvidt boligene man har kjøpt vil bli bygd, som man kan ha investert alle sparepengene til den nærmeste slekta i, vil det forsterke problemene som allerede eksisterer.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer