Da resten av verden åpnet opp igjen etter pandemien, økte smittetallene i Kina. Coronaviruset har preget landet hardt, og eiendomsmarkedet har heller ikke sluppet unna konsekvensene.
Usikkerheten rundt covid-19 har lagt en stor demper på etterspørselen, og krisen i boligmarkedet har mye av skylden for at veksten i landet har bremset kraftig opp.

Trekker seg fra lederverv
Da Kinas største eiendomsselskap Country Garden Holding la fram halvårsrapporten for i år, viste det et fall på 96 prosent sammenliknet med i fjor. De er ikke alene om markante fall.
Alvorlig depresjon
Børsen har tidligere omtalt gigantgjelden til eiendomskjempen Evergrande, selskapet som utløste eiendomskollapsen. Evergrande har i flere år har vært i en finansiell krise etter å ha misligholdt sine låne- og obligasjonsinnbetalinger.

Frykter smitteeffekt: - Vil blø
Kinas eiendomsbransje er omtalt av Financial Times som «en finansiell krise i saktefilm». Dette kan få konsekvenser for større deler av landets økonomi, som igjen kan påvirke verdensøkonomien, skriver The Guardian.
De forklarer at det kriserammede boligmarkedet i Kina opplever en «alvorlig depresjon» hvor bare de mest motstandsdyktige selskapene kan overleve.

Kan gå mot lysere tider
- Det er en hovedprioritet å redusere risikoen i eiendomssektoren, sier Han Wenxiu ifølge DN. Wenxiu er visepresident ved Central Financial and Economic Affairs Comission.
Videre gjør han det klart at Kina ikke har noen tid å kaste bort, og det må komme løsninger på mellomlang og lang sikt. Dette ble sagt sist uke under en pressekonferanse med president Xi Jinping.
Xi skal ha bekreftet at myndighetene vil «støtte etterspørselen i eiendomssektoren», og legge mer vekt på konkrete tiltak for å hjelpe den, skriver Bloomberg.
- Fullstendig tabbe
Og det er et «kodeord for å fremme eiendomssektoren igjen», mener dekan Yao Yang ved National School of Development ved Peking University.
- Det virker som at de kommer med konkrete tiltak. De må i det minste stanse nedgangen. Det er oppmuntrende tegn på at nettopp det nå, sier han til nyhetsbyrået.

Enorm frustrasjon: - Et mareritt
I fjor fikk banker beskjed om å redusere lånene til eiendomssektoren, noe som av myndigheter og økonomer ble beskrevet som et forsøk på å redusere den økonomiske risikoen som følge av overdreven belåning og boligspekulasjon. Det bidro til et stup i boligsalgene på 23 prosent i 2022s første 11 måneder.
- Å føre en så hard politikk mot sektoren var en fullstendig tabbe, sier Yao.

Stor spenning:- Den første testen
Gambling i boligbransjen
Hans Jørgen Gåsemyr har tidligere forklart Børsen at det kinesiske boligmarkedet har dypere problemer. Gåsemyr er seniorforsker ved NUPI.
- I den kinesiske boligsektoren har enkelte selskaper gjennomført heftige investeringer og opparbeidet seg helt vilt mye gjeld, i håp om at boligprisene vil fortsette å stige. Det har rett og slett foregått gambling i et omfang som vi ikke har sett i andre bransjer, har Gåsemyr tidligere sagt til Børsen.
Leie over eie
Forskningsavdelingen i China International Capital Corporation anslår at antall som vil leie framfor å eie vil øke fra 200 millioner til 300 millioner innen 2035, skriver Financial Times.
Her fortelles det at et gjennomsnittlig boliglån kan tilsvare 30 år med husleie, og sett i lys av at å eie eiendommen heller ikke vil lønne seg økonomisk, velger folk å leie.

- Redsel, sinne og panikk
Dette fører til mindre pågang i boligmarkedet, og flere har opplevd at eiendommene ikke bygges likevel og at prosjektene stanses av utbyggerne, skriver BBC.
Gåsemye skjønner at folk ser på boligmarkedet som ustabilt og foretrekker å leie.
- Dersom folk begynner å bekymre seg for om hvorvidt boligene man har kjøpt vil bli bygd, som man kan ha investert alle sparepengene til den nærmeste slekta i, vil det forsterke problemene som allerede eksisterer.