Eurosko Norge:

Tar hastegrep: - Veldig krevende

Skogiganten Ecco møter heftig motbør etter Russland-avgjørelse. Norsk skokjempe jobber nå intenst bak kulissene for å avgjøre neste skritt.

KALLER INN TIL EKSTRAORDINÆRT MØTE: Toppsjef for Eurosko Norge, Torgeir Gulbrandsen, forstår kritikken som er kommet mot deres samarbeidspartner, Ecco. Nå skal Eurosko vurdere videre samarbeid. Foto: Jon Gran
KALLER INN TIL EKSTRAORDINÆRT MØTE: Toppsjef for Eurosko Norge, Torgeir Gulbrandsen, forstår kritikken som er kommet mot deres samarbeidspartner, Ecco. Nå skal Eurosko vurdere videre samarbeid. Foto: Jon Gran Vis mer
Publisert

Et stort antall internasjonale selskaper har de siste månedene trukket seg fullstendig ut av Russland. På samme tid som stadig flere forlater landet, øker presset på dem som velger å bli.

Blant selskapene som har havnet i kraftig motvind for sin russiske tilstedeværelse, er skogiganten Ecco.

Ifølge danske TV2 sørger selskapets omstridte beslutning for at en rekke skokjeder i Danmark nå kutter samarbeidet med Ecco. Som kjent har den danske skoprodusenten et solid fotfeste også i Norge.

- Lite tilfredsstillende svar

Skoringen, Eurosko, DinSko, og Grændsens Skotøimagazin er blant butikkene som fører merkevaren her til lands. Det kan det nå bli en slutt på.

Overfor Børsen oppgir Eurosko - som også har Grændsens Skotøimagazin under sin paraply - at de anser saken som svært alvorlig.

- Vi synes dette er en veldig krevende sak. Vi har derfor utfordret Ecco på ytterligere informasjon rundt deres beslutning, sier administrerende direktør i Eurosko Norge, Torgeir Gulbrandsen, til Børsen.

- Hvilken tilbakemelding har dere fått fra Ecco?

- Vi anser svarene fra Ecco som lite tilfredsstillende, og har derfor besluttet å avholde et ekstraordinært styremøte fredag. Da vil styret behandle hvordan vi skal forholde oss til nettopp denne saken videre framover.

- Full forståelse

- Kan det komme en avgjørelse om å avslutte Ecco-samarbeidet i morgen?

- Jeg kan ikke gi noe ytterligere informasjon før vi har hatt et styremøte. Der skal vi behandle saken på en skikkelig måte.

ADVARER: Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj advarer mot Russlands hensikter i en video fra 26. april. Vis mer

- Er kritikken mot Ecco berettiget, slik du ser det?

- Vi har full forståelse for kritikken.

Skoringen og DinSko har foreløpig ikke besvart Børsens spørsmål i denne saken.

Selv om virksomheters exit-beslutning kan resultere i økonomiske tap, sender avgjørelsen et tydelig signal om at man fordømmer invasjonen av Ukraina.

- Økonomisk motiv

I begynnelsen av mars uttalte Ecco at de inntil videre ikke vil utvide virksomheten i det russiske markedet, og at alle investeringer er satt på vent. Selskapet meddelte på sine nettsider at de også har om lag 1800 ansatte i Russland de ønsker å ta hensyn til.

Næringslivskommentator i danske TV2, Ole Krohn, mener det ikke er det eneste hensynet som er tatt. Han forklarer at Ecco gjorde et milliardoppkjøp i Russland kun kort tid før invasjonen 24. februar.

- De har satset hardt på Russland. I 30 år har de sakte bygget opp tillit og faktisk fått en veldig god posisjon der borte. Forretningsmessig vil det være fryktelig for dem å kaste det bort, sier Krohn til kanalen.

Trukket ut kontakten

Danske virksomheter som Boozt, Miinto, Golf Experten, Magasin og Sport24 er blant dem som har valgt å stanse samarbeidet med Ecco.

Administrerende direktør i Sport24 mener det handler om å vise solidaritet med Ukraina, og tordner samtidig mot sin tidligere samarbeidspartner.

- Vi stiller oss dypt uforstående overfor Ecco. Vi vil ikke legge inn nye bestillinger før Ecco endrer sin tilnærming til situasjonen i Ukraina, sier han til danske TV Syd.

Ecco holder inntil videre sine 250 butikker åpne i Russland. Selskapet har ikke besvart TV2s gjentatte forsøk på å få en kommentar. I en e-post svarer Ecco på generelt grunnlag følgende til både TV Syd og Børsen torsdag ettermiddag:

- Vi har i en løpende dialog med våre samarbeidspartnere tilstrebet å tydeliggjøre at vi til enhver tid følger regjeringens retningslinjer. Vi respekterer for øvrig motivene til alle våre samarbeidspartnere for deres individuelle beslutninger, skriver Ecco.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer