Tar helt av

Voldsom økning i alkoholomsetningen i Norge.

KRAFTIG ØKNING: Alkoholomsetningen i Norge har økt kraftig i tredje kvartal. Foto: Grom Kallestad / NTB
KRAFTIG ØKNING: Alkoholomsetningen i Norge har økt kraftig i tredje kvartal. Foto: Grom Kallestad / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Ferske tall fra Statistisk sentralbyrå viser at det har blitt solgt i overkant av 8,5 millioner liter ren alkohol i Norge i løpet av tredje kvartal 2020.

Det utgjør en økning på 29,3 prosent sammenliknet med samme tid i fjor.

Årsaken til det økte alkoholsalget er trolig fraværet av grensehandel i tredje kvartal.

Størst økning i omsetning av vin

Målt i drikkevare ble det i perioden mellom juli og september omsatt 113 millioner liter - en økning på 22,1 prosent.

Øl og vin hadde størst omsetning målt etter type drikkevare, med henholdsvis 3,45 og 3,38 millioner liter ren alkohol.

- Størst økning hadde vin med 46,5 prosent, deretter fulgt av brennevin og rusbrus med en økning på henholdsvis 36,0 og 38,1 prosent. Øl hadde en økning i omsetning på 13,3 prosent, skriver SSB.

Totalt ble det omsatt 1,93 liter ren alkohol per innbygger i tredje kvartal i år, noe som utgjør en økning på 27,8 prosent fra i fjor.

Salget opp 100 prosent på nett

Salget hos Vinmonopolet har økt kraftig under coronapandemien, men en særlig økning er registrert på Vinmonopolets nettsider.

– Salget på nett øker med rundt 100 prosent, det hadde ikke selv vi sett for oss, sa kommunikasjonsdirektør Halvor Bing Lorentzen i slutten av november.

BESLAG: Beslaget av den falske alkoholen ble gjort tidligere i sommer på svenskegrensa ved Magnormoen. Flaskene var gjemt i flere store tanker. Foto: Tolletaten Vis mer

Fra januar til oktober kom det inn 405 000 ordre på Vinmonopolets nettsider, mot 208 000 i samme periode i fjor. Til sammen ble det handlet 1 705 453 liter alkohol på nett.

12 prosent av dem som handlet alkohol på nettet, plukket opp varene på postkontoret. 2 prosent fikk varene levert på døra, mens 86 prosent hentet drikkevaren på sitt nærmeste polutsalg.

– Ja, vi spår at salget vil øke ytterligere, men kanskje ikke i den grad vi nå opplever, sa kommunikasjonsdirektøren.

Vi bryr oss om ditt personvern

borsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer