Tar jerngrep om imperiet

I kjølvannet av dødsfallet til Wagner-sjef Jevgenij Prigozjin tar Vladimir Putins regime kontroll over hans gjenværende imperium.

TAR KONTROLL: Vladimir Putin og det russiske forsvarsdepartementet tar jerngrep om Wagner-gruppas operasjoner i Afrika. Foto: Mikhail Klimentyev / POOL / AFP / NTB
TAR KONTROLL: Vladimir Putin og det russiske forsvarsdepartementet tar jerngrep om Wagner-gruppas operasjoner i Afrika. Foto: Mikhail Klimentyev / POOL / AFP / NTB Vis mer
Publisert

Siden Wagner-toppen Jevgenij Prigozjin døde i en flystyrt i august, har et av de viktigste spørsmålene vært hva som skjer med hans Wagner-imperium.

Den mest iøynefallende delen av hans imperium er nettopp Wagner-gruppa, med sine leiesoldater. Siden den ble grunnlagt i 2014 har gruppa blitt et viktig instrument for russiske interesser i Afrika.

I bytte mot sine leiesoldater sikret også Prigozjin seg tilgang til svært lukrative naturressurser på kontinentet.

Tar grep om Wagner-imperiet

De fleste har sett for seg at den russiske staten og Vladimir Putin skal gripe inn og feste et hardt grep rundt gruppas aktiviteter i Afrika, og det er nettopp det som skjer nå.

Et av de viktigste landene for gruppa i Afrika var Den sentralafrikanske republikk, der de var ansvarlige for å passe på president Faustin-Archange Touadéra, gi opplæring til militæret og delta i aksjoner mot opprørsgruppene i landet.

Betalingen for dette var blant annet at Wagner-tilknyttede selskap fikk gull- og diamantgruver, samt eksportrettigheter til tømmer.

Ansvaret for å fortsette Wagner-gruppas arbeid her skal nå en væpnet gruppering med tilknytning til det russiske forsvarsdepartementet få, skriver Bloomberg.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.