Tar julebord-grep: - Vanskelig

Samfunnsoppdraget trumfer fest.

JULEFEST: Oslos gater pyntet for julefeiring. Foto: Heiko Junge / NTB
JULEFEST: Oslos gater pyntet for julefeiring. Foto: Heiko Junge / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Den siste tiden har coronasmitten steget i været, med en hittil smittetopp med 4575 nye smittede torsdag. Som ble forklart med et etterslep etter lav registrering dagen før.

I tillegg har sektorer som skole, barnehage og sykehus meldt om mye sykefravær grunnet forkjølelsessymptomer.

Dette veide tyngst

Rema 1000 er en av bedriftene som nå tar grep, og avlyser julebordsesongen.

- Vi gjør det vi kan for å sørge for at vi kan holde butikkene våre åpne, smittefrie og fulle av varer. Det har vært en vanskelig avveining der vårt samfunnskritiske oppdrag har veid tyngst. Derfor har vi besluttet at vi som hovedregel utsetter julebordsfeiringer i år, forteller kommunikasjonssjef i Reiten Retail, Øyvind Breivik, til Dagbladet.

Dette gjelder også ved hovedkontoret på Ensjø i Oslo, hvor rundt 500 kontoransatte for blant annet REMA 1000, 7-Eleven, Narvesen og Uno-X jobber, opplyser Breivik.

GREP: Rema 1000-ansatte får ikke julebord i år. Foto: NTB
GREP: Rema 1000-ansatte får ikke julebord i år. Foto: NTB Vis mer

- Vi håper smittetrenden forbedres slik at vi kan samles og feire etter nyttår, avslutter han.

Petter Stordalen festet da Norge gjenåpnet:

FEST HELE NATTA: Petter Stordalen kommer ikke til å prioritere søvnen dagen landet åpner. Video: Marie Røssland. Reporter: Stian Drake. Vis mer

- Har kontakt med kommuneoverleger

I andre store bedrifter håper de å kunne gjennomføre.

Kommunikasjonssjef i Vy, Åge-Christoffer Lundeby, forteller at de ansatte sentralt i Oslo bare har sommerfest, ikke julebord, og dermed slipper å ta stilling til smittesituasjonen nå i vinter.

- For de mindre julebordene rundt om i landet har arrangørene kontakt med kommuneoverleger for å finne en god løsning. Det er foreløpig ikke opplyst om at noen julebord er avlyst, men dette er mindre arrangementer som ikke skaper store samlinger med mennesker, forklarer Lundeby.

- Unødvendig usikkerhet

Nordic Choice-hotellene har både mange ansatte, og er en stor julebord-arrangør.

- Etter at fjorårssesongen gikk fløyten, er det utrolig mange som gleder seg til endelig å holde julebord i år. Vi har gode smittevernrutiner og snart to års erfaring med gjennomføring av trygge arrangement. Det merker vi at også våre kunder setter pris på og de er klare for å samle sine ansatte til en etterlengtet førjulsfeiring, sier administrerende direktør Torgeir Silseth til Dagbladet.

Han forteller at de ikke har merket et spesielt avbestillingstrykk.

- Men noen henvendelser har det vært, spesielt etter at Helsedirektoratet avlyste sitt julebord. For bransjens del blir det for lettvint at de sier det ikke er et signal, for det skaper en unødvendig usikkerhet både for bedriftene som gleder seg til julebord og vi som arrangører. Denne sesongen skal vi få gjennomført på en god og trygg måte, og vi gleder oss også til våre egne julebord i Nordic Choice Hotels, avslutter Silseth.

Støre og Nakstads budskap

Verken statsminister Jonas Gahr Støre eller assisterende helsedirektør, Espen Rostrup Nakstad, har tatt til orde for å avlyse julebordsesongen, men har begge kommet med et budskap.

- Jeg tror vi kommer til jula og skal tenke oss grundig om når det kommer til de grunnleggende reglene. Hvis du går rundt og snufser og ikke føler deg helt bra, så skal du ikke ut på julefeiring. Da skal du holde deg hjemme, sier Støre

- Når det gjelder julebord, kan det være store eller små forsamlinger, og man er ofte sammen med dem man ellers jobber med. Det aller viktigste, ikke minst for de som er uvaksinert, er å påse at man er frisk når man drar dit, sa Nakstad tidligere denne uka.

Vi bryr oss om ditt personvern

borsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer