ULLTVEIT-MOE GÅR TIL MDG:

Tar kraftig oppgjør

Nå blir investor Jens Ulltveit-Moe MDG-politiker.

JENS ULLTVEIT-MOE TIL MDG: Den norske investoren Jens Dag Ulltveit-Moe står nå på stortinglista for Akershus MDG. Ifølge tidsskriftet Kapital hadde Ulltveit-Moe en formue på 2,3 milliarder kroner i 2019. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
JENS ULLTVEIT-MOE TIL MDG: Den norske investoren Jens Dag Ulltveit-Moe står nå på stortinglista for Akershus MDG. Ifølge tidsskriftet Kapital hadde Ulltveit-Moe en formue på 2,3 milliarder kroner i 2019. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Investor Jens Ulltveit-Moe var i mange år kjent som en Høyre-mann. Mange ble derfor mildt sagt overrasket da det ble kjent at mannen, som i årevis har ligget på listen over Norges rikeste, hadde sagt farvel til Erna Solberg.

Ved kommunevalget i fjor stemte han på MDG.

Nå overrasker han gamle venner igjen, ved å stille til valg for Miljøpartiet De Grønne (MDG) i Akershus under stortingsvalget til neste år.

- Det er helt sant, sier Ulltveit-Moe til Børsen om nyheten som først ble omtalt av Finansavisen.

Han er imidlertid rask med å legge til at han ikke har noen forventninger om å måtte melde seg til tjeneste på Stortinget.

- Jeg tror jeg har like stor mulighet til det, som verden har til å nå 1,5-gradersmålet, sier han og viser til målsettingen i Parisavtalen.

- Men hva om du, ifølge deg selv, mot formodning ender opp som stortingsrepresentant?

- Den tid, den glede - eller sorg, ler den velkjente finansmannen.

- Hvorfor er dette noe du har lyst til å stille opp på?

- Jeg har i lang tid ment at klimakrisen er den største utfordringen menneskeheten står overfor, og at en nødvendig forutsetning for å løse krisen er politisk handling, sier han.

Oljeavtalen var avgjørende

- Jeg har så sett på hva de ulike politiske partiene gjør for klimaet. Alle har poster om dette i partiprogrammet sitt, men det er nede på 4. eller 5.-plass for Arbeiderpartiet og Høyre. De eneste som går rett på og har klimakampen på topp, er MDG. Så har jeg valgt parti basert på hvilket av dem jeg er minst uenig med, og har derfor skiftet fra Høyre til MDG, forteller han.

Ulltveit-Moe trekker spesielt fram oljeavtalen som kom på plass i sommer, som en avgjørende årsak til at han nå stiller til valg for MDG.

- Det at Høyre gikk med på subsidier og skatteletter for oljeselskapene var en veldig viktig grunn.

LITE MILJØVENNLIG: Investor Jens Ulltveit-Moe regnet i 2015 med at 30-40 000 skulle miste oljejobbene i løpet av de kommende 12 månedene. Video: Nina Hansen, Dagbladet. Video: DBTV Vis mer

Stemte MDG

- Har du mange venner som er skuffet over valget du nå har tatt?

- Haha. De er I hvert fall overrasket, svarer han umiddelbart.

- Jeg satt for en stund siden sammen med en del andre konsernsjefer og bekjente at jeg hadde stemt på MDG. Da var det to andre der som sa «det har vi også gjort. Det overrasket meg, fortsetter han.

Finansavisen påpeker at Ulltveit Moe har erfaring med miljøinvesteringer som ikke har kastet av seg, og at han har tapt milliarder på solenergi og miljødrivstoff.

- Jeg var for tidlig. Det er det ingen tvil om, sier han til avisa.

Overfor Børsen er han imidlertid klar på at det er én eneste sak som bør overskygge alt annet i politikken:

- Det sterkeste som er i verden, er en idé hvis tid har kommet. Selv om det skjedde mye seinere enn jeg hadde trodd, er klimakrisen nå en idé hvis tid har kommet.

- Et ungt parti

MDG har gjentatte ganger fått kritikk for huller i partiprogrammet. Ulltveit-Moe mener det ikke er spesielt merkelig.

- Det er på mange måter begrunnet. MDG er et ungt parti, som skal utvikle seg videre, sier Ulltveit-Moe som legger til at han gjerne vil få være med på å utforme politikken framover.

Han er overbevist om at MDG kommer til å kunne utrette mye i neste stortingsperiode.

- Et nøkkelpunkt er at MDG kommer til å havne på vippen. På flere meningsmålinger har de like stor oppslutning som KrF og Venstre til sammen. Senterpartiet har siden 1928 balansert på vippen, og har fått voldsom politisk uttelling for det. Derfor er en stemme på MDG mye mer verdt for klimaet, enn en stemme på de andre partiene.

FARVEL TIL HØYRE: Investor Jens Ulltveit Moe var i mange år regnet som en Høyre-mann. Her avbildet sammen med statsminister Erna Solbergi 2015.
Foto: Ole Gunnar Onsøien / NTB scanpix
FARVEL TIL HØYRE: Investor Jens Ulltveit Moe var i mange år regnet som en Høyre-mann. Her avbildet sammen med statsminister Erna Solbergi 2015. Foto: Ole Gunnar Onsøien / NTB scanpix Vis mer

Helt konkret trekker han fram gjennomslagskraften MDG har hatt i Oslo kommune.

- Når jeg ser på hva MDG har fått til i Oslo, så håper jeg det samme kan skje nasjonalt.

Som gammel Høyre-mann ville han ikke hatt noe problem med at MDG går inn i en borgerlig regjering.

- Dersom den borgerlige siden har det beste klimaalternativet, så mener jeg helt klart at MDG bør gå dit. Klimapolitikken er jo i sin essens en konservativ politikk.

- Men du kunne like gjerne samarbeidet med venstresiden?

- Det tror jeg. Både Arbeiderpartiet og Høyre har for så vidt fornuftig politikk. Selv så føler jeg at jeg står veldig i sentrum av norsk politikk. Det viktigste jeg må se er at det legges opp til klimahandling, sier han.

Vi bryr oss om ditt personvern

borsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer