Styrtrike russere:

Tar krisegrep i kulissene

Vesten strammer inn jakten på Putins innerste krets. Engstelige oligarker utnytter tidsluka.

OLIGARKER GJØR ENDRINGER: Russland har blitt møtt med omfattende sanksjoner de siste ukene. Illustrasjonsfoto: AP / NTB
OLIGARKER GJØR ENDRINGER: Russland har blitt møtt med omfattende sanksjoner de siste ukene. Illustrasjonsfoto: AP / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

På samme tid som Vesten intensiverer og snur hver stein i jakta på Putins innerste krets, er det en katt-og-mus-lek for oligarker som enda ikke har havnet på svartelista.

Det koordinerte sanksjonsmaskineriet til EU, Storbritannia og USA har slukt den ene superyachten etter den andre. Videre er tilgangen til prakteiendommer og luksuseiendeler blokkert.

Ifølge Bloomberg foregår det nå en intens operasjon i kulissene. I det stille har høytstående forretningsmenn og oligarker gitt fra seg kontrollen i selskaper og rømt fra sine styreposisjoner de siste ukene. På papiret har også private midler skiftet hender.

Stålmagnaten og en av Russlands rikeste menn, Aleksej Mordasjov, er en del av denne statistikken.

I konas navn

Kort tid etter at han havnet på EUs sanksjonsliste, flyttet han kontrollen av en eierandel på rundt 1,1 milliarder dollar i det London-baserte gruveselskapet Nordgold over til sin kone, Marina Mordasjov, skriver avisa.

Han skal også sitte på aksjeverdier i reisegiganten TUI på drøye 1,7 milliarder dollar. Nylig skal deler av disse verdiene ha funnet veien fra et holdingselskap på Kypros til et som er innlemmet i De britiske Jomfruøyer.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer