På samme tid som Vesten intensiverer og snur hver stein i jakta på Putins innerste krets, er det en katt-og-mus-lek for oligarker som enda ikke har havnet på svartelista.
Det koordinerte sanksjonsmaskineriet til EU, Storbritannia og USA har slukt den ene superyachten etter den andre. Videre er tilgangen til prakteiendommer og luksuseiendeler blokkert.

Advarer mot oligark-eiendommer i Oslo
Ifølge Bloomberg foregår det nå en intens operasjon i kulissene. I det stille har høytstående forretningsmenn og oligarker gitt fra seg kontrollen i selskaper og rømt fra sine styreposisjoner de siste ukene. På papiret har også private midler skiftet hender.
Stålmagnaten og en av Russlands rikeste menn, Aleksej Mordasjov, er en del av denne statistikken.

Beslagla mega-yacht verdt 5,2 milliarder
I konas navn
Kort tid etter at han havnet på EUs sanksjonsliste, flyttet han kontrollen av en eierandel på rundt 1,1 milliarder dollar i det London-baserte gruveselskapet Nordgold over til sin kone, Marina Mordasjov, skriver avisa.

Han skal også sitte på aksjeverdier i reisegiganten TUI på drøye 1,7 milliarder dollar. Nylig skal deler av disse verdiene ha funnet veien fra et holdingselskap på Kypros til et som er innlemmet i De britiske Jomfruøyer.
Mordasjov er nemlig ikke på Storbritannias sanksjonsliste - ennå.
Det samme gjelder for den styrtrike finansmannen Mikhail Fridman - som har sagt fra seg kontrollen i minst tre London-baserte selskaper. Grepene fra den russiske eliten har som formål å forhindre at private midler havner i verdens sanksjonsklo.

Putin signerte omstridt lovforslag
- Liten tidsluke
Professor Jardar Østbø ved Institutt for forsvarsstudier forklarer at det ikke er et ukjent fenomen.
- Det er en kjent måte å prøve å omgå sanksjoner på. Det er absolutt ikke overraskende. Kanskje mer overraskende at man ikke hadde gjort det før, sier han til Børsen, og utdyper:
- Det er en teknikk som har blitt brukt av politisk eksponerte personer lenge. Russiske politikere som har sine palasser og sine investeringer registrert på nære slektninger eller på nære venner, som i Putins tilfelle, er eksempler på det.
Når man eksempelvis overfører verdier og ikke lenger står som majoritetseier i et selskap, begrenses også maktposisjonen - i alle fall utad.
- Jeg skal bruke min datter, min kone, en ansatt eller ansatte, og jeg kommer til å sette disse eierforholdene i andres navn. (...) De tenker kanskje: «Jeg kan ha en liten tidsluke her før noen kartlegger alle selskapene mine, spesielt de som er majoritetseide», forklarer Howard Mendelsohn ved forsknings- og dataanalysefirmaet Kharon til Bloomberg.

Gigaformuen smuldrer opp
- Bemerkelsesverdig
Siden russiske stridsvogner rullet inn i Ukraina for snart tre uker siden, har Vestens sanksjoner skapt stor uro blant den russiske eliten. Børsen har tidligere omtalt hvordan toppsjefen i eiendomsselskapet Nest Seekers, Shawn Elliot, blir nedringt av folk som henvender seg på vegne av rike russere.
Målet er å selge unna eiendeler i lyntempo.
- De spør: «Hvis jeg skulle selge, hvor fort kan du selge dette, og hvor fort kan du selge dette?», uttalte Elliot til CNN.

«Fanget i fella»: - Vil snike seg unna
Østbø forklarer at sanksjonene som hittil er innført, rammer i forskjellig grad.
- Men det er jo bemerkelsesverdig, som vi har sett de siste ukene, at det har kommet enkelte forsiktige motstemmer blant oligarker som ikke er oligarker i egentlig forstand, slik vi kjente dem fra 90-tallet, med stor politisk innflytelse. De har tvert imot holdt seg unna politikk og unngått enhver form for politiske uttalelser.

- Økonomien er i sjokk
- Tegn på misnøye
Østbø viser til et eksempel om Vladimir Potanin, som leder selskapet Norilsk Nickel, hvor han også er største aksjonær.
- Han var nå ute og advarte Kreml mot å beslaglegge verdiene til vestlige selskaper, altså selskaper som har forlatt Russland siden invasjonen av Ukraina. Han hevdet at dette ville ta Russland 100 år tilbake i tid. Det er muligens den sterkeste uttalelsen til nå.

- Alt Putin rører ved, dør
Ifølge CNN mente Potanin at konsekvensene av et slikt skritt, altså «global mistillit mot Russland blant investorer», vil få konsekvenser som strekker seg over mange tiår.
- Det viser at de ikke trives med denne situasjonen. Nå er jo ikke han på sanksjonslista ennå, og det kan synes litt tilfeldig utenfra hvem som er under sanksjoner og hvem som ikke er det. Men i tillegg til å være et tegn på misnøye med hva Putin gjør, er det helt sikkert også en strategi bak om å unngå sanksjoner mot seg selv, forklarer Østbø.