Tar krisegrep: - Ikke forsvarlig

Strømprisene stikker kjepper i hjulene for nok et skianlegg - denne gang i vinterparadiset Trysil.

BAK SKJEMA: Fulufjellet Alpinsenter i Ljørdalen, lengst øst i Trysil kommune, får ikke åpnet anlegget som planlagt denne helga. Foto: Jonas Sjøgren / Destinasjon Trysil
BAK SKJEMA: Fulufjellet Alpinsenter i Ljørdalen, lengst øst i Trysil kommune, får ikke åpnet anlegget som planlagt denne helga. Foto: Jonas Sjøgren / Destinasjon Trysil Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

- På grunn av ekstrem kulde, høye strømpriser og lite natursnø ser vi at vi dessverre ikke klarer å åpne alpinsenteret til helga (...), skriver Fulufjellet Alpinsenter i en melding på Facebook.

For flere norske skianlegg står 2022 igjen som et sorgens kapittel. Snømangel, skyhøye driftskostnader og ikke minst sjokkpriser på strøm, har utløst et skred av utfordringer for en hel bransje - og i verste fall konkurs for noen.

Fulufjellet Alpinsenter, som ligger i Trysil, føyer seg nå inn i rekka av skianlegg som må ta krisegrep - og det like før åpningshelga.

Årsaken: Strømpriser.

- De er jo helt hinsides, sier daglig leder ved Fulufjell AS, Jan Erik Nordnes, til Børsen.

- HINSIDES: Slik beskriver daglig leder ved Fulufjell AS, Jan Erik Nordnes, dagens strømprissituasjon. Foto: Jonas Sjøgren / Destinasjon Trysil
- HINSIDES: Slik beskriver daglig leder ved Fulufjell AS, Jan Erik Nordnes, dagens strømprissituasjon. Foto: Jonas Sjøgren / Destinasjon Trysil Vis mer

- Prøver å spare

I disse dager er snøkanoner over hele landet skrudd på for fullt for å sikre gode skiforhold til sesongåpning. Kostnaden etterlater imidlertid blodsmak i munnen hos flere skiaktører.

- Vi prøver å spare penger, og det er nesten dobbelt så dyrt å kjøre snøkanonene på dagtid. Vi bruker penger på strøm nå som vi kunne brukt på andre ting.

Årsaken til at de ligger bak skjema, begrunner han med at de har valgt å legge snø på natta. Det koker igjen ned til døgnforskjellen i strømprisene.

- Vi legger snøen på natta fordi strømprisene er dobbelt så høye om dagen. Vi kan ikke kjøre full guffe på dagen. Når strømprisene er så høye, er det ikke forsvarlig å legge på dagtid, framholder han.

- Tøft

Dermed går det også mye saktere å få snø i bakken i tide. Nordnes legger til at de regner med å få opp anlegget til høysesongen, og at de etter alt å dømme unngår et stort tap ved å utsette åpningen.

Likevel er situasjonen krevende.

- Vi har mange bein å stå på, det er vi avhengig av for å drive et alpinanlegg. Det er et lite anlegg. Hadde vi ikke hatt de andre beina stå på, ville det vært tøft.

Selskapet driver blant annet med hyttebygging. Anlegget er imidlertid en sentral del av drifta.

- Oppgitt

Innad i alpinnæringen pågår det nå en heftig diskusjon omkring den statlige strømstøtteordningen fra regjeringen.

Fredag forrige uke skrev Fri Flyt at en samlet bransje har gått sammen om et brev der de etterlyser en avklaring om hvilke krav som må oppfylles for å få støtte.

- Hva tenker dere om politikernes innsats i møte med strømprisene?

- Jeg er lite politisk, men er oppgitt. Jeg skjønner alle de andre. Vi kan hente penger fra andre ting. De som driver butikker, de kan ikke drive med noe annet. Selv om hytte- og tomtesalget vårt har stagnert noe, så har vi noe å gå på, fortsetter Nordnes.

Statistisk sentralbyrå presenterer prognoser for norsk og internasjonal økonomi. Vis mer

- Alle kluter til

Inntil videre forsøker anlegget å holde prisene nede der de kan.

- Vi kunne tenkt oss å bruke de pengene vi bruker på strøm til å utvikle anlegget. For eksempel snøanlegg som produserer mer og fortere, og som er energibesparende.

Nå er målet å åpne for lokale gjester og skiturister så raskt som mulig.

- Vi vil heller sette alle kluter til for å ha så bra forhold som mulig til 23. desember. Vi har planer om å åpne parken og kanskje kjelkebakken. Vi håper dere har forståelse får dette, heter det i meldingen på Facebook.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer