Tar Nav-grep

Flere har ettersuprt tiltak for mottakere av sosialstønad. Til Dagbladet lover arbeids-og inkluderingsminister Marte Mjøs Persen (Ap) en ny Nav-veileder innen kort tid.

LOVER GREP: Arbeids-og inkluderingsminister Marte Mjøs Persen (Ap) lover en ny Nav-veileder innen kort tid. Foto: Ole Berg-Rusten / NTB
LOVER GREP: Arbeids-og inkluderingsminister Marte Mjøs Persen (Ap) lover en ny Nav-veileder innen kort tid. Foto: Ole Berg-Rusten / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

- De ansatte i Nav har gjennom lovverket store muligheter til å utøve skjønn i hver enkelt sak de behandler. For å underbygge det vil jeg, sammen med Arbeids- og velferdsdirektoratet, innføre en ny veileder tilpasset dagens situasjon.

Det sier arbeids-og inkluderingsminister Marte Mjøs Persen (Ap) til Dagbladet tirsdag ettermiddag.

Flere har den siste tida tatt til orde for at regjeringen må gjøre grep for å gjøre det lettere å motta sosialhjelp.

Nå lover arbeidsministeren å gjøre nettopp det.

- Feil medisin

Ifølge Mjøs Persen jobber departementet nå med en ny veilder som skal sendes til Nav-kontorene.

Den vil etter planen være klar og implementeres mot slutten av neste uke.

Men det vil ikke bli den samme som var gjeldene under corona, forklarer Mjøs Persen. Årsaken er at hun mener det er feil medisin mot dagens situasjon.

- I denne veiliederen var det mange tiltak som omhandlet å få folk til å la være å møte opp hos Nav. Nå ønsker vi det motsatte, nemlig at folk som sliter tar kontakt, sier Persen til Dagbladet.

- Det er svært viktig at de som har behov for økonomisk sosialhjelp eller annen bistand fra Nav tar kontakt. Der jobber det mange flinke mennesker som er opptatt av å gi god hjelp, fortsetter hun.

- Ikke forsvarlig

Nyheten kommer bare kort tid etter at Høyre-nestleder Henrik Asheim uttalte til Dagbladet at corona-veilereden bør gjeninnføres. Også Rødt har foreslått det samme i Stortinget.

Persen mener det er «ganske overraskende» hvor enkelt Aasheim tar på fakta i hva den gamle veilederen var og hvor lite kunnskapsorienterte Høyre er i denne saken.

Persen understreker at den forrige Nav-veilereden også innebar å innføre en rekke standardiserte ytelser som ikke var tilpasset brukernes individuelle behov.

- Det er viktig å være sikker på de ansatte på Nav er trygge på handlingsrommet de har til å vurdere behovet for sosialstønad. Nå er det enda viktigere at de går inn i sakene og vurderer godt og grundig, og veilederen vil berøre dette, sier Mjøs Persen.

- Med økte levekostnader er det ekstra viktig at vi får kartlagt eventuelle ekstra behov. Noen har kanskje behov for høyere satser enn det som er gjeldende. Den gjør at den forrige veilereden ikke blir forsvarlig, fortsetter hun.

- Det er veldig gledelig at regjeringen vil gjøre det lettere for dem som sliter å få sosialhjelp, sier Mimir Kristjansson (Rødt) om nyheten fra arbeidsministeren.

Persen forklarer også at departementet er i gang med flere grep, og at noe av det de nå venter svar på relativt raskt, er en kartlegging av pågangen hos Nav for å få bedre kunnskap og grunnlag for å forstå behovet.

- Betyr svært mye

- Dette er veldig gode nyheter! sier også FO-leder Mimmi Kvisvik til Dagbladet om nyheten fra Mjøs Persen.

Hun undereker at dette betyr mye både for dem som trenger sosialhjelp og de Nav-ansatte.

- Folk som sliter nå, må bli møtt av et system som bygger på faglige vurderinger. Sosialarbeiderne i Nav har kompetansen som trengs. Da må ikke strenge politiske føringer stå i veien og det var nettopp derfor vi ba om en ny veileder: Som et politisk signal om å gjøre det lettere å få sosialhjelp og at den ikke automatisk skal avkortes når statlige ytelser øker, sier Kvisvik.

Hun påpeker at medlemmene skal være trygge på at de kan bruke hele bredden i sosialtjenesteloven.

- Vi er glade for at regjeringen lytter til fagfolkene i førstelinjen og om regjeringen ønsker det, vil vi bidra til innholdet i veilederen og sørge for at den treffer.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer