USA:

Tar oligark-grep

President Joe Biden har lovet ytterligere 33 milliarder dollar til Ukraina.

TA FRA DE RIKE: President Joe Biden vil ta yachtene fra oligarkene og sende fortjenesten til Ukraina. Foto: Andrew Harnik / AP / NTB
TA FRA DE RIKE: President Joe Biden vil ta yachtene fra oligarkene og sende fortjenesten til Ukraina. Foto: Andrew Harnik / AP / NTB Vis mer
Publisert

Det er tøffe tider for de russiske oligarkene. Noen dør på mystisk vis, mange får verdier og eiendommer fryst, andre blir skvist ut av lederstillingene sine.

I to måneder har Vesten forsøkt å ramme oligarkene rett i pengepungen, og luksusleiligheter, villaer og superyachter har havnet i klørne på myndighetene.

I utgangspunktet er det slik at beslaglagte eiendeler som følge av sanksjoner skal leveres tilbake når alle er venner igjen. Flere har imidlertid tatt til orde for at verdiene heller skal gå krigsherjede Ukraina til gode.

Ba om 33 milliarder

Prislappen på å gjenbygge landet har pekt mot opp til en billion dollar, tilsvarende svimlende ni billioner norske kroner, eller 9000 milliarder kroner.

Der hans forgjenger ville bygge mur og få Mexico til å betale, ønsker Biden å bygge opp Ukraina og servere regninga til Russland.

USA har nemlig tatt beslag i både eiendommer og yachter, og har tilsynelatende ingen planer om å gi de tilbake til sine respektive oligarker når krigen er over og sanksjoner borte.

Torsdag gikk nemlig president Joe Biden ut og ba Kongressen om å godkjenne 33 milliarder dollar, tilsvarende 311 milliarder norske kroner, som bistand til Ukraina. I tillegg ba han lovgivere om å inkludere bestemmelser for å hjelpe administrasjonen med å beslaglegge flere eiendeler, selge dem og sende pengene til Ukraina.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer