Krigen i Ukraina:

Tar Russland-grep etter intervju

Storbritannia ser på muligheten for å innføre ytterligere sanksjoner mot Russland etter dramatisk intervju med den ukrainske førstedamen Olena Zelenska.

OPPRØRT: Den ukrainske førstedamen Olena Zelenska ønsker at sanksjonshullene mot Russland tettes. Foto: Michal Dyjuk/AP Photo/NTB.
OPPRØRT: Den ukrainske førstedamen Olena Zelenska ønsker at sanksjonshullene mot Russland tettes. Foto: Michal Dyjuk/AP Photo/NTB. Vis mer
Publisert

- Det er flere land som undervurderer trusselen Russland utgjør. De tror det er så langt unna dem. Men når det finnes en så mektig terrorist i verden, så er det ingen som kan føle seg helt trygge, sier den ukrainske førstedamen Olena Zelenska i et intervju med britiske Independent.

I intervjuet går Zelenska hardt ut mot de som utnytter smutthull til å handle med Russland.

- Det er en kritisk feil, sier hun.

Etter det sterke intervjuet ser Storbritannia på hvordan de kan tette smutthullet og håper å kunne handle umiddelbart.

Siden Putin startet sin invasjon i februar i fjor, har land rundt om i verden innført heftige sanksjoner mot Russland og russiske tjenestemenn – inkludert reiserestriksjoner, frysing av eiendeler og forbud mot handel – i et forsøk på å svekke krigsmaskinen.

Det er imidlertid ikke alle land som har sluttet seg til sanksjonene. Flere av disse såkalte tredjelandene brukes som en «omvei» for å handle med Russland.

- Galt

- For å nedkjempe Putins regime er verden nødt til å innføre strenge sanksjoner og stoppe muligheten for å omgå disse sanksjonene, sier Zelenska i intervjuet.

Den ukrainske førstedamen reagerer særlig på land som undergraver innsatsen mot å ramme Russland gjennom sanksjoner.

- Noen land fortsetter å handle med Russland gjennom tredjeland og tror det er akseptabelt fordi det er viktig for deres forretninger … Dette er rett og slett galt, sier hun og legger til:

- Vi bruker mye ressurser på denne krigen, men ressursene vil bli brukt helt til Russlands evne til å føre krig er stoppet.

Zelenska spesifiserer ikke hvilke land hun mener står bak disse handelsavtalene, men ifølge tjenestemenn i Storbritannia og andre steder dreier det seg om land i Sentral-Asia og Midtøsten, som for eksempel Tyrkia, Kasakhstan eller De forente arabiske emirater.

- Prøver å stoppe det

Den britiske utenrikssekretæren svarte umiddelbart med å støtte den ukrainske førstedamens oppfordring.

- Vår vurdering gjenspeiler førstedamen frustrasjon om bruken av tredjeland for å omgå sanksjoner, sier han og legger til:

- Vi jobber akkurat nå raskt, men nøye, for å gjøre bruken av et tredjeland som en «omvei» for handel langt vanskeligere, eller prøve å stoppe det helt.

I intervjuet maner også den ukrainske førstedamen deres allierte land om å fortsette å støtte dem så lenge de er i krig.

- Ikke bli slitne, fordi ukrainere har ikke muligheten til å være slitne, sier Zelenska, og avslutter:

- Mens resten av verden betaler med sine ressurser, betaler ukrainere med livene til sine medborgere.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer