AstraZeneca-vaksinen

Tar selvkritikk etter pengerefs

Overlege Pål André Holme sier til Børsen at han burde opplyst om honorarene han mottok fra legemiddelfirmaene Pfizer og Bayer - men OUS slår knallhardt tilbake mot anklager om dårlig forskningsetikk.

FORSKER: Overlege og professor Pål André Holme uttaler seg om AstraZenecas coronavaksine etter at tre helsearbeidere har blitt syke. Foto: Terje Pedersen / NTB
FORSKER: Overlege og professor Pål André Holme uttaler seg om AstraZenecas coronavaksine etter at tre helsearbeidere har blitt syke. Foto: Terje Pedersen / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

- Vi ser at det kan oppfattes som uheldig for vår habilitet at vi ikke har oppgitt opplysninger om utbetaling fra alle vaksinerelaterte legemiddelfirmaer i forbindelse med artikkelen i New England Journal of Medicine (NEJM), skriver Pål André Holme, overlege ved OUS og professor ved UiO, i en e-post til Børsen.

9. april publiserte forskere ved Oslo universitetssykehus og Universitetssykehuset Nord-Norge resultatene av en studie hvor de mener å ha påvist en sammenheng mellom AstraZenecas coronavaksine og alvorlige blodpropptilfeller.

Holme ledet arbeidet med studien.

Torsdag skriver avisa Klassekampen at Holme mellom 2015 og 2019 mottok honorarer fra legemiddelfirmaene Pfizer og Bayer. Tallene er hentet fra en oversikt publisert av Dagens Medisin.

Tar selvkritikk

Honorarene var opprinnelig ikke opplyst i forskningsartikkelen.

- Det burde vi ha gjort, selv om vi fortsatt er av den oppfatning at dette ikke har direkte relevans for det medisinske innhold vi har publisert i artikkelen. Derfor har nå hele forfattergruppen valgt å supplere «Disclosure Forms» (Conflict of interest) tilknyttet artikkelen i NEJM fra 9. april, slik at all tvil rundt habilitet ryddes til side, skriver Holme videre.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer