Sier «vanlige folk» stjeler:

- Tar sjokolade, surkål og salami

Dyrtida får «vanlige folk» til å stjele for å overleve, melder butikkdrivere. - Vondt å ta dem, sier en av dem.

VANLIGE FOLK: Flere stjeler for å overleve, tror Rema 1000-kjøpmann Jan Tore Gråberget Bjørklund. Foto: Privat
VANLIGE FOLK: Flere stjeler for å overleve, tror Rema 1000-kjøpmann Jan Tore Gråberget Bjørklund. Foto: Privat Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

- Jeg har vært med på å ta folk som er utrolig flaue. De forteller at det er vondt, og at de har dårlig råd. Det er vondt for meg også, sier Jan Tore Gråberget Bjørklund, kjøpmann ved Rema 1000 Siloveien i Årnes, til Børsen.

For andre gang ser han nå et oppsving i en tendens som først dukket opp i takt med prisøkningen vinteren 2022: Butikktyveriene øker, og de som stjeler er ofte folk man tidligere ikke fant på tyveristatistikkene.

MISVISENDE: Denne feilen får krass kritikk fra en Rema-kunde som føler seg lurt. Video: privat. Reporter: Anabelle Bruun/Dagbladet TV Vis mer

- Vanlige folk

I stor grad har butikktyverier tidligere vært mer verdifulle varer, ofte stjålet i vinnings hensikt. Det kan være varer som alkohol eller barberblader, verdifulle mindre ting som kan omsettes.

Nå er det annerledes.

- Det er ikke bare den klassiske tyven vi tar, men også helt vanlige folk. De tar ting av mindre verdi, ting som surkål, salami og sjokolade. Det kan være varer til to-tre hundre kroner, sier han.

- De som er ute etter å tjene penger, går etter dyre varer de kan omsette. Vi merker stor forskjell på organisert kriminalitet og ren overlevelse, sier Gråberget Bjørklund.

Liten nedgang

Også i desember 2022 ble kjøpmannen intervjuet av Børsen om samme fenomen.

- Jeg får vondt i magen av det, sa han den gang.

Etter en liten nedgang siden, er tyveriene nå tilbake på samme nivå, forteller han.

FRIERI: Denis Topilskiy valgte og overraske kjæresten med å fri til henne mens hun satt i kassa på Rema 1000. Video: Privat Vis mer

- Jeg følte det roet seg ned en periode, men nå har det tatt seg opp igjen, sier han.

Han understreker at han forstår at folk har dårlig råd.

- Men det er tøffe tider for oss også. Jeg går sannsynligvis ut av året med null i overskudd. Det blir ikke noe igjen på bunnlinja når vi har betalt alle regningene, sier han.

Ikke enestående

Jan Tore Gråberget Bjørklund og hans Rema 1000 Årnes er ikke et enestående tilfelle.

Lokalavisene Sandefjords Blad og Haugesunds Avis intervjuet i oktober en rekke butikkdrivere som beskrev liknende tendenser.

- Jeg vil nok merke det når vi skal foreta vareopptelling. Ja, vi tar noen naskere. Alt stiger, og jeg ser ikke bort fra at dyrtid kan være en årsak til en slik økning. Generelt synes jeg det er litt trist at noen utnytter et system, sier Rema 1000 Tempokrysset-kjøpmann Ole-Thomas Bergan til Sandefjords Blad.

- Det er flere tyverier enn noen gang. Folk har så presset økonomi at mange stjeler i ren desperasjon, sier Conny Holmedal, assisterende butikksjef på Spar Sørhaug i Haugesund, til Haugesunds Avis.

Selvbetjente kasser

Flere av driverne beskriver tyverier spesielt fra selvbetjente kasser, der de har dette.

- Folk tar to varer, men skanner bare den ene. Da holder de ofte den billigste under en dyr vare, sier Holmedal til avisa.

Også på bransjehold observeres liknende tendenser. Til Sandefjords Blad uttaler Jarle Hammerstad, leder for bransjepolitikk i Virke, at tendensen snakkes om også på bransjehold.

- Det er en sørgelig utvikling. Vi håper at vi har sett toppen av prisvekst og renteøkning og at vi kommer tilbake på rett spor, sier han til SB.