Barcelona:

Tar turisme­-grep

Catalonias hovedstad har besluttet at cruiseskip ikke lenger kan legge til kai i sentrum.

FORBYS I SENTRUM: Fra 22. oktober vil cruiseskip-turistene måtte gå vesentlig lenger for å komme til byens kjerne. Foto: Shutterstock / NTB
FORBYS I SENTRUM: Fra 22. oktober vil cruiseskip-turistene måtte gå vesentlig lenger for å komme til byens kjerne. Foto: Shutterstock / NTB Vis mer
Publisert

Barcelona har nå besluttet å stenge sin nordligste havneterminal for cruisetrafikk, etter avtale med lokale myndigheter om å flytte skip lenger ut av byen. Tiltaket trer i kraft 22. oktober.

Det skriver amerikanske CNN.

Det vil dermed ikke lenger være mulig for cruiseskip-turistene å gå i land ved World Trade Center-brygga, som ligger et kvartal fra Barcelonas berømte gågate La Rambla.

Kaiområdet vil nå bli en del av det offentlig rom for byens innbyggere, ifølge Lluís Salvadó, fra havnemyndighetene.

Halvtimes spasertur

Nå må cruiseskip legge til kai ved Noll d'Adossat, som ligger lengst unna sentrum. Hvor det er minst en halvtimes spasertur å forlate havneområde.

Vedtaket reduserer antall operative terminaler fra åtte til sju. Cruiselinjer vil også bare ha muligheten til å legge ett skip til kai per terminal, og myndighetene har bestemt en minimumsgrense på sju skip i byen til enhver tid.

Ifølge havnemyndighetene vil endringen ramme rundt 340 cruiseskip per år.

Dramatisk økning

Storbyen er Europas største cruisehavn, og ifølge CNN var det over 2,3 millioner passasjerer gjennom byen i 2022 - en økning på nesten 350 prosent fra året før.

Ifølge lokale myndigheter ligger byens befolkning på omkring 1,6 millioner.

Barcelona har lenge slitt med overturisme, og i 2022 var det over ni millioner overnattingsgjester i byen.

Foreslått skatt

Byens borgermester, Jaume Collboni, har foreslått en skatt på cruiselinjene, hvor de må betale 6,25 euro per passasjer hvis de ligger til kai i mindre enn 12 timer.

- Turisme er veldig viktig. Det har en positiv verdi både økonomisk og sosialt, men det skaper også negative konsekvenser og ulemper for innbyggerne våre. Vi går ikke imot turisme - det blir et bidrag til å finansiere offentlige tjenester, sa han til den spanske avisa El Pais.

Barcelona er ikke den eneste europeiske storbyen som har satt ned foten angående cruiseskip. Ifølge NRK så forbød Italia enorme cruiseskip i Venezia i 2011, og tidligere i år ble cruiseskip også bannlyst fra sentrum i Amsterdam.

Også i Norge har det vært stormet rundt cruiseturismen. Tidligere i år kom det fram at 59 prosent av Bergens sentrumsbefolkning syns det er altfor mange cruiseturister. I sommer skapte cruiseturismen også trafikktrøbbel i Geiranger, etter at skipene la til kai.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer