Bali:

Tar turistgrep: - De er parasitter

Mens ferieparadiset Bali i dag åpner grensene for turister fra flere land, raser det en heftig debatt om turismens framtid i landet.

ÅPNER: Etter halvannet år med stengte hoteller og strender forbereder Balis turistindustri seg på en etterlengtet opptur. Foto: Shutterstock / NTB
ÅPNER: Etter halvannet år med stengte hoteller og strender forbereder Balis turistindustri seg på en etterlengtet opptur. Foto: Shutterstock / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Med kritthvite strender, asurblå hav, palmetrær rundt enhver sving og behagelige temperaturer året rundt, har øya Bali i Indonesia for lengst etablert seg som et ferieparadis for turister fra hele verden.

Så seint som i 2019 ble ferieøya besøkt av så mange som seks millioner turister. Men så kom coronakrisa og satte en effektiv stopper for reiselivet, som er Balis desidert viktigste inntektskilde.

For på Bali, hvor turisme står for halvparten av økonomien, har det meste stått stille i månedsvis, med stengte hoteller, restauranter og strender. Som et resultat har tusenvis av jobber forsvunnet, skriver nyhetsbyrået Reuters.

Det er derfor ikke overraskende at store deler av landets turistnæring jubler over at Bali torsdag åpner for reisende fra flere land, inkludert Kina, Japan, Sør-Korea, New Zealand og Emiratene.

- Gjenåpningen av internasjonale flyginger til Bali forventes å gradvis helbrede økonomien, sa coronaminister Luhut Binsar Pandjaitan på en pressekonferanse mandag, ifølge det indonesiske nyhetsbyrået Antara.

Besøkende må være fullvaksinert eller ta to coronatester, før flygingen og etter ankomst. Deretter gjenstår karantene i fem dager.

- Alle har ventet på dette. Turisme er ryggraden til Bali, sier en restauranteier til The Guardian.

APESTREKER: En apekatt kunne i dy seg, da han satt på fanget til 21 år gamle Sarah Wijohn, som feiret bursdagen sin med familien på Bali. Video: Newsflare. Reporter: Christian Wehus. Vis mer

«Kvalitetsturister»

Men pandemien har også satt i gang en heftig debatt om turismens rolle på Bali. Noen mener øya burde bli mindre avhengig av turismen og i stedet utvikle andre områder av sin økonomi.

Det mest oppsiktsvekkende forslaget kom fra nevnte Pandjaitan, som i et intervju med lokalavisa The Bali Sun i september varslet et forbud mot backpackingturisme.

- Vi vil sikte på kvalitetsturisme på Bali, så vi kommer ikke til å la backpackere komme inn når gjenåpningen offisielt er på plass i nær framtid, sa han ifølge avisa og fulgte opp:

- Vi kommer til å filtrere turistene. Vi vil ikke at backpackere kommer til et Bali som nå er reint. Vi vil ha kvalitetsturister.

Bali og flere av øyene rundt har i flere tiår vært ansett som et mekka for backpackingturister fra hele verden. Coronaministerens uttalelser fikk derfor raskt bein å gå på.

Kort tid etter kom det imidlertid en rettelse fra Pandjaitans kontor, som understreket at han siktet til turister som ikke hadde overholdt smittevernregler under pandemien.

- Parasitter

Han er langt fra den eneste politikeren som ønsker at turistsektoren skal fokusere på å tiltrekke seg «kvalitetsturister», ifølge The Guardian.

Leder for Balis turistbyrå, I Putu Astawa, sier at øya håper å få turister som vil bruke mer penger, bli værende lenger og som har bedre «holdninger».

Det vises da til turister som ikke har fulgt coronaregler, som har jobbet ulovlig under turistvisum eller brutt loven på andre måter.

- De er parasitter som vi må få skikk på og som vi må følge med på, sier Astawa ifølge avisa.

TURISTER: Turister på stranda i området Nusa Dua på Bali. Bildet er tatt i 2017. Foto: Nyimas Laula / Reuters / NTB
TURISTER: Turister på stranda i området Nusa Dua på Bali. Bildet er tatt i 2017. Foto: Nyimas Laula / Reuters / NTB Vis mer

- Største tabben

Nylig sa Balis guvernør, Wayan Koster, at det er utenlandske investorer som sitter igjen med mesteparten av fordelene fra turismen på øya.

- Den største tabben i Bali er å lene seg for mye på turisme, sa han ifølge nyhetsnettstedet Detik.

Guvernøren varslet samtidig at hans administrasjon jobber med et konsept som fokuserer på å gjøre det meste ut av lokale ressurser, og dermed skape muligheter som ikke bare avhenger av turisme.

Indonesia har registrert over fire millioner smittetilfeller og over 140 000 coronarelaterte dødsfall.

Vi bryr oss om ditt personvern

borsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer