Tar turistgrep: - Kan miste alt

Det er full krangel om Portugals nye grep, som skal motvirke turistpresset i byene.

POPULÆRT: Byen Porto er en populær desitnasjon i Portugal. Nå kan imidlertid mye endres. Foto: Halvard Alvik / NTB
POPULÆRT: Byen Porto er en populær desitnasjon i Portugal. Nå kan imidlertid mye endres. Foto: Halvard Alvik / NTB Vis mer
Publisert

Turistene har strømmet til Europa også i sommer, til tross for hetebølger og skogbranner. Flere land har den siste tida tatt grep mot den massive turiststrømmen.

Blant dem er Portugal, der turismen har lagt så stor press på lokalbefolkningen at myndighetene har måttet ta grep.

- Sosial krise

Ifølge CNN presser turistnæringen lokalbefolkningen i landet ut av byene til fordel for overnattings- og korttidsleiemarkedet. Det har ført til protester i gatene, og aktivister har erklært situasjonen som en sosial krise.

I et forsøk på å gjøre boligmarkedet i landet mer rettferdig, har Portugal nå innført loven «Mais Habitação», eller «Mer bolig». Den innebærer strengere regler for hotell med færre enn ti rom, hosteller, og Airbnb, eller «lokale overnattinger», som de kategoriseres som.

Ingen nye virksomheter med «lokale overnattinger» får åpne før i 2030, bortsett fra i områder ved lav boligtetthet. Videre vil de måtte betale høyere skatter, samt fornye godkjennelsen sin hvert femte år.

- Det er nødvendig å svare til de behovene som befolkningen har til enhver tid, men det ultimate målet om at alle skal ha tilgang til et tilstrekkelig sted å bo, sier en talsperson for Portugals boligdepartement til CNN.

- Kan miste alt

Det får turistnæringa imidlertid til å frykte for framtida.

Ifølge Associação Hostels de Portugal (AHdP) og CNN kan loven true hele overnattingssektoren og tusenvis av jobber i et av de fattigste landene i Vest-Europa.

- Jeg har 18 ansatte. Hvordan kan jeg lede en bedrift når jeg ikke vet om lisensen min går ut om fem år? Hvordan kan jeg renovere når jeg må tenke på at jeg kan miste alt om fem å, sier styremedlem i AHdP, Miguel Santos, til CNN.

Den nye loven skaper dermed splid mellom turistnæringa og overnattingssektorens små bedrifter, og lokalbefolkningen som presses ut av byene.

- De er sant at Portugals turistnæring er kritisk for landet, men det er mer kritisk å kunne garantere nok boliger til alle som bor i Portugal, sier talspersonen fra staten.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer