Tar turistgrep: - Kan miste alt

Det er full krangel om Portugals nye grep, som skal motvirke turistpresset i byene.

POPULÆRT: Byen Porto er en populær desitnasjon i Portugal. Nå kan imidlertid mye endres. Foto: Halvard Alvik / NTB
POPULÆRT: Byen Porto er en populær desitnasjon i Portugal. Nå kan imidlertid mye endres. Foto: Halvard Alvik / NTB Vis mer
Publisert

Turistene har strømmet til Europa også i sommer, til tross for hetebølger og skogbranner. Flere land har den siste tida tatt grep mot den massive turiststrømmen.

Blant dem er Portugal, der turismen har lagt så stor press på lokalbefolkningen at myndighetene har måttet ta grep.

- Sosial krise

Ifølge CNN presser turistnæringen lokalbefolkningen i landet ut av byene til fordel for overnattings- og korttidsleiemarkedet. Det har ført til protester i gatene, og aktivister har erklært situasjonen som en sosial krise.

I et forsøk på å gjøre boligmarkedet i landet mer rettferdig, har Portugal nå innført loven «Mais Habitação», eller «Mer bolig». Den innebærer strengere regler for hotell med færre enn ti rom, hosteller, og Airbnb, eller «lokale overnattinger», som de kategoriseres som.

Ingen nye virksomheter med «lokale overnattinger» får åpne før i 2030, bortsett fra i områder ved lav boligtetthet. Videre vil de måtte betale høyere skatter, samt fornye godkjennelsen sin hvert femte år.

- Det er nødvendig å svare til de behovene som befolkningen har til enhver tid, men det ultimate målet om at alle skal ha tilgang til et tilstrekkelig sted å bo, sier en talsperson for Portugals boligdepartement til CNN.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.