Hellas:

Tar turistgrep

Etter nesten 200 år med turisme tas det nå grep for å beskytte det berømte Akropolis i Athen.

ELDGAMMEL TURISTATTRAKSJON: Akropolis ble bygget for 2500 år siden. Foto: Shutterstock / NTB
ELDGAMMEL TURISTATTRAKSJON: Akropolis ble bygget for 2500 år siden. Foto: Shutterstock / NTB Vis mer
Publisert

150 meter over sjøen i den greske hovedstaden Athen, troner Akropolis - en antikk borg på et lite fjell. Her ligger tempelet Parthenon, som var viet til krigsgudinnen Athene.

De 2500 år gamle bygningene og strukturene lar en ta steget tilbake i antikkens Hellas, til opprør og forsøk på statskupp, Perserkrigene, og erobring fra det tidligere osmanske rike.

Siden Hellas ble fritt og uavhengig i 1832 har det vært fredfullt i Akropolis. Det historiske stedet har vært besøkt av mang en turist, og er i dag aldri hatt flere besøk. Siden coronapandemien har køene nedenfor attraksjonen bare vokst seg større.

Det har fått myndighetene i Hellas til å sette ned foten, og begrense antall besøkende daglig. Det skal de blant annet gjøre med tidsskjema, fast track for organiserte turistgrupper og elektronisk billettsalg.

- Tiltak vil bli fullt innført innen slutten av måneden. Besøk i juni og tidlig juli har økt med 80 prosent siden 2019, uttalte kulturminister Lina Mendoni i forrige uke, ifølge The Guardian.

Akropolis sies å dra mer enn 17 000 mennesker daglig, og har fått myndighetene til å frykte konsekvensene av overturisme. Det er spesielt cruiseturistene som har blitt stadig flere, et hatet folkeslag også her til lands.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.