Hellas:

Tar turistgrep

Etter nesten 200 år med turisme tas det nå grep for å beskytte det berømte Akropolis i Athen.

ELDGAMMEL TURISTATTRAKSJON: Akropolis ble bygget for 2500 år siden. Foto: Shutterstock / NTB
ELDGAMMEL TURISTATTRAKSJON: Akropolis ble bygget for 2500 år siden. Foto: Shutterstock / NTB Vis mer
Publisert

150 meter over sjøen i den greske hovedstaden Athen, troner Akropolis - en antikk borg på et lite fjell. Her ligger tempelet Parthenon, som var viet til krigsgudinnen Athene.

De 2500 år gamle bygningene og strukturene lar en ta steget tilbake i antikkens Hellas, til opprør og forsøk på statskupp, Perserkrigene, og erobring fra det tidligere osmanske rike.

Siden Hellas ble fritt og uavhengig i 1832 har det vært fredfullt i Akropolis. Det historiske stedet har vært besøkt av mang en turist, og er i dag aldri hatt flere besøk. Siden coronapandemien har køene nedenfor attraksjonen bare vokst seg større.

Det har fått myndighetene i Hellas til å sette ned foten, og begrense antall besøkende daglig. Det skal de blant annet gjøre med tidsskjema, fast track for organiserte turistgrupper og elektronisk billettsalg.

- Tiltak vil bli fullt innført innen slutten av måneden. Besøk i juni og tidlig juli har økt med 80 prosent siden 2019, uttalte kulturminister Lina Mendoni i forrige uke, ifølge The Guardian.

Denne norske stranda har fått plass på topplista til worlds50beaches.com. Reporter: Magnus Paus / Dagbladet TV Vis mer

Akropolis sies å dra mer enn 17 000 mennesker daglig, og har fått myndighetene til å frykte konsekvensene av overturisme. Det er spesielt cruiseturistene som har blitt stadig flere, et hatet folkeslag også her til lands.

- Før hadde cruiseskipene kapasitet til å frakte et par tusen, tilsvarende befolkningen til en liten bygd. Nå er fartøyene så store at du har størrelsen til en liten stat om bord og minst 30 prosent av passasjerene har forhåndskjøpt billetter til Akropolis, sier president for den lokale turistforeningen, Lysandros Tsilidis, til The Guardian.

Han forteller at det på 1970-tallet var rundt sju millioner besøkende årlig.

- Nå er det mer enn 30 millioner, tre ganger så mye som befolkningen vår, fortviler han.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer