Iran:

Tar u-sving: Skroter avtale

Finansdepartementet forsvarte først skatteavtalen med Iran overfor Dagbladet. Nå legger regjeringen avtalen helt bort.

FIKK KRITIKK: Statsminister Jonas Gahr Støre og finansminister Trygve Slagsvold Vedum har lagt avtalen med Iran på is etter kontroverser . Foto: Shad Madian / Dagbladet
FIKK KRITIKK: Statsminister Jonas Gahr Støre og finansminister Trygve Slagsvold Vedum har lagt avtalen med Iran på is etter kontroverser . Foto: Shad Madian / Dagbladet Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Dagbladet meldte nylig at regjeringen var i ferd med å inngå en skatteavtale med Iran. Det skapte debatt.

Finansdepartementet svarte først Dagbladet ved å forsvare avtalen, deretter ved å si at den var blitt lagt på is. Saken kom så opp i Stortinget.

Nå sier finansminister Trygve Slagsvold Vedum til Klassekampen at avtalen skrotes. Det begrunnes med det mye omtalte dødsfallet til iranske Mahsa Amini.

Dødsfallet utløste et opprør mot det iranske moralpolitiet.

- Det er en reaksjon på det vi ser i Iran nå, sier Vedum til avisa om skrotingen av avtalen.

Fire år lang prosess

Finansdepartementet var i sluttforhandlingene etter en fire år lang prosess, som også Solberg-regjeringen var involvert i.

Departementet møtte den iranske ambassadøren i august for å skrive ferdig avtaleteksten. Det kom fram av dokumenter Dagbladet fikk innsyn i.

Norge og Iran skulle signere en såkalt «Double Tax Avoidance Agreement» (DTAA), kommer det fram av dokumentene. Norge har lignende avtaler med over 90 andre land.

Ga ulike forklaringer

Vedums statssekretær Lars Vangen (Sp) forsvarte først avtalen da Dagbladet tok det opp.

Departementet kom så med en ny forklaring etter at kritikken fra opposisjonspartiene begynte å komme.

Da sa departementet at avtalen var lagt på is allerede i slutten av september, få dager etter at Mahsa Amini døde i politiets varetekt.

Finansdepartementet sa at avtalen i praksis var stilt i bero, men at de vurderte oppfølging i samråd med Utenriksdepartementet.

Men å legge avtalen på is var ikke godt nok, mente blant annet Venstre, som krevde i Stortinget at avtalen skulle skrotes helt.

Summen avgjorde

Nå har Vedum tatt en u-sving.

- Det er viktig å si at man har avtaler og samarbeid med mange land som man har ulikt syn som. Men med summen av det vi ser i Iran nå, så mener jeg det er feil å gå videre med skatteavtalen, sier Vedum til Klassekampen.

Iran står i flere kontroverser. Iran anklages for å støtte Vladimir Putin i hans krigføring, ved angivelig å sende missiler til Russland.

En ekspert innen skatterett Dagbladet snakket med, advarte om at skatteavtalen kunne åpne for at Iran og tredje land fikk uønsket informasjon om norske statlige selskaper, dersom disse gikk inn i Iran.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer