Iran:

Tar u-sving: Skroter avtale

Finansdepartementet forsvarte først skatteavtalen med Iran overfor Dagbladet. Nå legger regjeringen avtalen helt bort.

FIKK KRITIKK: Statsminister Jonas Gahr Støre og finansminister Trygve Slagsvold Vedum har lagt avtalen med Iran på is etter kontroverser . Foto: Shad Madian / Dagbladet
FIKK KRITIKK: Statsminister Jonas Gahr Støre og finansminister Trygve Slagsvold Vedum har lagt avtalen med Iran på is etter kontroverser . Foto: Shad Madian / Dagbladet Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Dagbladet meldte nylig at regjeringen var i ferd med å inngå en skatteavtale med Iran. Det skapte debatt.

Finansdepartementet svarte først Dagbladet ved å forsvare avtalen, deretter ved å si at den var blitt lagt på is. Saken kom så opp i Stortinget.

Nå sier finansminister Trygve Slagsvold Vedum til Klassekampen at avtalen skrotes. Det begrunnes med det mye omtalte dødsfallet til iranske Mahsa Amini.

Dødsfallet utløste et opprør mot det iranske moralpolitiet.

- Det er en reaksjon på det vi ser i Iran nå, sier Vedum til avisa om skrotingen av avtalen.

Fire år lang prosess

Finansdepartementet var i sluttforhandlingene etter en fire år lang prosess, som også Solberg-regjeringen var involvert i.

Departementet møtte den iranske ambassadøren i august for å skrive ferdig avtaleteksten. Det kom fram av dokumenter Dagbladet fikk innsyn i.

Norge og Iran skulle signere en såkalt «Double Tax Avoidance Agreement» (DTAA), kommer det fram av dokumentene. Norge har lignende avtaler med over 90 andre land.

Ga ulike forklaringer

Vedums statssekretær Lars Vangen (Sp) forsvarte først avtalen da Dagbladet tok det opp.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.