Tar ut milliardutbytte: - Skyer i horisonten

Witzøe-familiens selskap tar ut 1,25 milliarder i utbytte. I selskapets årsberetning skriver Gustav Witzøe senior at det blir gjort for å kunne betale formueskatt.

STORT UTBYTTE: Gustav Witzøe junior er største eier i selskapet Kvarv, som eier mer enn halvparten av oppdrettsgiganten Salmar. Eierne i Kvarv tar ut 1,25 milliarder kroner i utbytte. Foto: Gitte Paulsbo / NTB
STORT UTBYTTE: Gustav Witzøe junior er største eier i selskapet Kvarv, som eier mer enn halvparten av oppdrettsgiganten Salmar. Eierne i Kvarv tar ut 1,25 milliarder kroner i utbytte. Foto: Gitte Paulsbo / NTB Vis mer
Publisert

I forkant av valget i fjor tok laksemilliardær Gustav Witzøe senior et kraftig oppgjør med formuesskatten overfor Børsen.

I slutten av juli tok han bladet fra munnen igjen, etter at Rødt-leder Bjørnar Moxnes tok til orde for ytterligere skattlegging av de rikeste.

Witzøe senior mener formuesskatten er en næringsfiendtlig skatt, og viser blant annet til at den har ført til at en rekke rikinger har flyttet fra Norge.

KJÆRLIGHET: Gustav Magnar Witzøe har holdt kortene tett til brystet når det kommer til datinglivet. Slik svarte han da vi spurte om kjærlighetslivet. Reporter: Katrine Bjelke. Video: Nora Skavhaug Vis mer

Økte inntekter

I årsberetningen for selskapet Kvarv, som Gustav Witzøe junior er største eier i, kommer det fram at resultatet etter skatt i 2021 endte på 2,8 milliarder kroner, ned fra 3,3 milliarder i 2020.

Selskapet, som eier mer enn halvparten av oppdrettsgiganten Salmar, økte likevel inntektene sine fra 20,5 til 22,9 milliarder. Egenkapitalen var i 2021 på 19,4 milliarder, mens den i 2020 var på 15,2.

KRITISK TIL FORMUESSKATT: Gustav Witzøe senior. Foto: Aftenposten / NTB
KRITISK TIL FORMUESSKATT: Gustav Witzøe senior. Foto: Aftenposten / NTB Vis mer

E24 omtalte saken først.

Kraftig skyts mot riking-skatt

I beretningen skriver Gustav Witzøe at formuesskatten for eierne i Kvarv økte fra 287 til 535 millioner kroner med regjeringens budsjettforlik med SV i desember i fjor.

- Dette er en økning i nødvendig kapitalutttak på 86 % (!), skriver han i et avsnitt han har valgt å kalle «Sterk kapitalbase - men skyer i horisonten».

Eierne har derfor vedtatt å ta ut et utbytte på 1,25 milliarder kroner, for å betjene den økte beskatningen, ifølge rikingen.

- Kvarv og dets eiere lider ikke av noen «skattevegring». Tvert imot betaler vi med glede skattene på vår virksomhet når det skjer på samme vilkår som andre næringer og utenlandske konkurrenter. Derfor er vi kritisk til den særnorske formuesskatten, skriver han videre.

Norges femte rikeste

Witzøe-familien har tjent milliarder på oppdrettslaks. Witzøe senior overførte formuen sin på 20 milliarder kroner til sønnen Gustav Witzøe junior da sønnen var 13 år gammel.

Ifølge Kapitals liste over Norges 400 rikeste mennesker, ligger Gustav Witzøe senior på femte plass, med en formue på 45,6 millliarder kroner.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer