Berlin

Tar utelivs-grep etter smitterekord

Tyskland har registrert et rekordhøyt smittehopp på over 50 000 nye tilfeller på et døgn. Nå stenger store deler av utelivet i Berlin for uvaksinerte.

BERLIN: Fra mandag stenges uvaksinerte ute fra det meste av utelivstilbudet i den tyske hovedstaden. Foto: Immodium / Shutterstock / NTB
BERLIN: Fra mandag stenges uvaksinerte ute fra det meste av utelivstilbudet i den tyske hovedstaden. Foto: Immodium / Shutterstock / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Det er første gang siden pandemien startet i fjor at det registreres over 50 000 nye tilfeller på én dag. Rekorden på 50 196 coronainfeksjoner kommer etter at en ny smittebølge tok av fra midten av oktober.

Statsminister Angela Merkel kaller situasjonen dramatisk og ber delstatsmyndighetene trappe opp tiltakene for å bremse smitten.

De nye retningslinjene i den tyske hovedstaden trer i kraft mandag. Kun fullvaksinerte, samt de som kan bevise at de er friske fra covid-19, kan besøke arenaer for fritidsaktiviteter og en rekke andre steder. Systemet er kjent som «2G» i Tyskland.

Det gjelder blant annet utesteder, treningssentre og frisører, og uvaksinerte får heller ikke spise innendørs på restaurant. En negativ test holder ikke.

VAKSINEKØ: Folk i kø for å bli vaksinert mot covid-19 i Berlin. Foto: Markus Schreiber / AP / NTB
VAKSINEKØ: Folk i kø for å bli vaksinert mot covid-19 i Berlin. Foto: Markus Schreiber / AP / NTB Vis mer

Lav vaksinerate

De siste ukene har toppnoteringen for antall nye smittede i Tyskland i løpet av ett døgn blitt brutt gang på gang, viser oversikten til det statlige Robert Koch-instituttet.

Oppgangen blir blant annet forklart med den relativt lave vaksinasjonsraten i Tyskland, der det fins en aktiv bevegelse som ikke tror på corona og er imot vaksinering. Drøyt 67 prosent av befolkningen er fullvaksinert.

- Tysklands vaksinerate er dessverre ikke høy nok til å hindre en rask spredning av viruset, sier Merkel.

- Situasjonen er dårlig. Vi har 15 millioner voksne som kunne vært vaksinert, og som skulle vært vaksinert, sier Christian Drosten, sjef for virologiavdelingen på Charité-sykehuset.

Hittil er 4,9 millioner tyskere smittet, og 97 000 har dødd av coronaviruset.

ØKNING: Avdelingsleder i FHI, Line Vold svarer på spørsmål om den økte coronasmitten. Reporter: Frode Andresen. Video: Anton Lier. Vis mer

Operasjoner utsettes

Tiltakene i Berlin er de strengeste hittil i landet, men hardt rammede Sachsen skjerpet tiltakene i forrige uke, og både Bayern og Baden-Württemberg har varslet strengere bestemmelser for uvaksinerte.

Tiltakene kommer som følge av «det økte antallet coronatilfeller og det tiltakende presset på intensivavdelinger», heter det i en pressemelding fra delstatsregjeringen i Berlin. Noen sykehus har begynt å utsette operasjoner igjen.

Også teatre, museer og utendørsarrangementer med mer enn 2000 deltakere, som for eksempel fotballkamper, blir forbudt for uvaksinerte voksne. Mindreårige og folk som ikke kan vaksineres av helseårsaker, får fritak fra restriksjonene. For dem holder det å kunne vise fram en negativ coronatest.

Næringslivet i hovedstaden oppfordres til å be de ansatte jobbe hjemmefra og begrense antall folk som møter opp fysisk på jobb til 50 prosent av de ansatte.

Også andre land

Mange andre land i Europa varsler også strengere tiltak mot uvaksinerte i et forsøk på å bremse smitten og hindre nye nedstengninger.

I Østerrike har uvaksinerte ikke lenger adgang til restauranter, hoteller, frisører, sportsarrangementer og skiheiser, og regjeringen har varslet at det kan bli aktuelt at uvaksinerte ikke får besøke butikker eller forlate sine hjem om situasjonen forverres.

I Italia, Frankrike og Latvia kan ansatte permitteres uten lønn om de nekter å vaksinere seg, og i mange land innføres påbud om at helsepersonell må være vaksinert.

Vi bryr oss om ditt personvern

borsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer