Børsfall

Tastefeil bak mystisk kollaps

En mekler hos Citigroup tastet feil. Det førte til dramatiske børsfall over hele Europa.

GJORDE FEIL: En feil fra en ansatt hos Citigroup skal ha sørget for at børsene kollapset over hele Europa mandag morgen. Foto: Jacob Carter/REX
GJORDE FEIL: En feil fra en ansatt hos Citigroup skal ha sørget for at børsene kollapset over hele Europa mandag morgen. Foto: Jacob Carter/REX Vis mer
Publisert

NEW YORK (Dagbladet): Citigroup erkjenner at det var én av deres meklere som gjorde en feil som førte til plutselige fall på europeiske børser mandag morgen, skriver Reuters.

- I morges gjorde én av våre meklere en feil under inntasting av en transaksjon. I løpet av minutter hadde vi funnet feil og rettet den, skriver Citigroup i en uttalelse.

Det skal ha vært Citigroups kontor i London, som sto bak feilen, ifølge Bloomberg.

UFORKLARING SJOKKFALL: Rett før klokka 10 mandag morgen stupte plutselig europeiske børser i det som blir beskrevet som en mystisk kollaps. Eksperter mener det mest sannsynlig er en menneskelig feil. Reporter: Maja Walberg Klev. Vis mer

- Ekstremt

Det plutselige «lynkrasjet» skapte full forvirring blant ekspertene.

- Det er ekstremt … Helt ekstremt.

Det var den klare dommen fra investeringsøkonom Per Hansen i Nordnet Danmark, som kommenterte den voldsomme børskrasjen i flere europeiske land mandag formiddag.

- Noen investorer kan kanskje ha fryktet at det hadde blitt skutt opp en atombombe fra Russland, før de solgte alt de eide, fortsetter Hansen.

I stedet var det snakk om et ekstremt sjeldent fenomen i finansmarkedene: Et såkalt «flash crash» - eller lynkrasj på godt norsk.

Stupte

I Norge kunne man se det ved Oslo Børs. Hovedindeksen hadde startet dagen med fall, og lå lenge stabilt ned rundt én prosent. Men klokka 09.56 startet et dramatisk ras, hvor hovedindeksen stupte ned 4,83 prosent.

De samme kraftige fallene gjorde seg gjeldende på børser i hele Norden. Våre naboer i Danmark og Sverige så enda mer oppsiktsvekkende tall, med fall på rundt 8 prosent ved børsene i København og Stockholm.

Men stupet ble fulgt av en oppgang som var nesten like brå. Allerede 20 minutter etter at grafene begynte å peke nedover, var mye av det tapte hentet inn igjen på Oslo Børs, som klokka 10,45 «bare» var ned 1,64 prosent.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer