Børsfall

Tastefeil bak mystisk kollaps

En mekler hos Citigroup tastet feil. Det førte til dramatiske børsfall over hele Europa.

GJORDE FEIL: En feil fra en ansatt hos Citigroup skal ha sørget for at børsene kollapset over hele Europa mandag morgen. Foto: Jacob Carter/REX
GJORDE FEIL: En feil fra en ansatt hos Citigroup skal ha sørget for at børsene kollapset over hele Europa mandag morgen. Foto: Jacob Carter/REX Vis mer
Publisert

NEW YORK (Dagbladet): Citigroup erkjenner at det var én av deres meklere som gjorde en feil som førte til plutselige fall på europeiske børser mandag morgen, skriver Reuters.

- I morges gjorde én av våre meklere en feil under inntasting av en transaksjon. I løpet av minutter hadde vi funnet feil og rettet den, skriver Citigroup i en uttalelse.

Det skal ha vært Citigroups kontor i London, som sto bak feilen, ifølge Bloomberg.

- Ekstremt

Det plutselige «lynkrasjet» skapte full forvirring blant ekspertene.

- Det er ekstremt … Helt ekstremt.

Det var den klare dommen fra investeringsøkonom Per Hansen i Nordnet Danmark, som kommenterte den voldsomme børskrasjen i flere europeiske land mandag formiddag.

- Noen investorer kan kanskje ha fryktet at det hadde blitt skutt opp en atombombe fra Russland, før de solgte alt de eide, fortsetter Hansen.

I stedet var det snakk om et ekstremt sjeldent fenomen i finansmarkedene: Et såkalt «flash crash» - eller lynkrasj på godt norsk.

Stupte

I Norge kunne man se det ved Oslo Børs. Hovedindeksen hadde startet dagen med fall, og lå lenge stabilt ned rundt én prosent. Men klokka 09.56 startet et dramatisk ras, hvor hovedindeksen stupte ned 4,83 prosent.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer