Taus etter festhelg-bråk

Kritikken hagler mot nattklubbene på Stureplan etter helgas gjenåpning. Stordalen-eide Spy Bar er ordknapp etter bråket.

FEST: Nattklubbene i Stockholm åpnet igjen etter et halvt år. Statsministeren liker ikke bildene etter festhelgen. Reporter: Marte Nyløkken Helseth / Dagbladet TV. Vis mer
Publisert

Etter seks måneder med coronastengte dører åpnet nattklubbene på Stureplan - døpt Stockholms heteste utelivsområde - på fredag.

For enkelte aktører resulterte det i en kraftig blåmandag. Søndag begynte nemlig flere urovekkende snutter å sirkulere på sosiale medier.

Til tross for bordservering, avstandsregler og færre gjester tillatt, viser videoklippene fulle dansegulv og barer.

- Risikerer å dø

Enkelte opptak skal blant annet skal stamme fra nattklubben Spy Bar - eid delvis av hotellmagnat Petter Stordalen (57). En av dem som reagerte kraftig etter festhelga, var infeksjonssjef Fredrik Sund ved Akademiska sjukhuset i Uppsala.

- Det føles veldig paradoksalt når vi sitter på sykehuset og ser pasienter som risikerer å dø, at denne delen av befolkningen er helt ubekymret. Men jeg har også en viss forståelse for at ungdommer oppfører seg sånn her, i deres bekjentskapskrets er det jo få som blir alvorlig syke, uttalte han til Expressen.

Videoene har også utløst et skred av reaksjoner i sosiale medier. Nå har miljøforvaltningen i Stockholm besluttet å undersøke saken nærmere.

- Det er slik det ser ut på en nattklubb, og det er vanskelig å avgjøre bare ut fra de bildene. Man kan konstatere at det er mange mennesker på samme sted, så det er helt klart noe vi vil se nærmere på, sier Daniel Persson, avdelingsleder i miljøforvaltningen til SVT.

Henviser videre

Å få et nøyaktig oversiktsbilde, har nemlig vist seg utfordrende. Spy Bars eiere er Stureplansgruppen, der Vimal Kovac er administrerende direktør og eier 50 prosent av aksjene.

Ifølge DI sitter Stordalen på med en eierandel på 40 prosent.

UTELIVSKONGER: Petter Stordalen og Vimal Kovac er ifølge DI største eiere i Stureplansgruppen. Her avbildet sammen i 2018. Foto: Tomas Oneborg / SvD / TT / NTB
UTELIVSKONGER: Petter Stordalen og Vimal Kovac er ifølge DI største eiere i Stureplansgruppen. Her avbildet sammen i 2018. Foto: Tomas Oneborg / SvD / TT / NTB Vis mer

Børsen har, i likhet med Expressen, bedt Petter Stordalen om en uttalelse i saken. Via sin pressekontakt, henviser han videre til Stureplansgruppen.

I en e-post til Børsen svarer ikke Vimal Kovac konkret på helgas trengsel ved nattklubben Spy Bar. I stedet opplyser han om hvilke grep selskapet har tatt på tvers av utestedene i møte med åpninga.

«(...) Det er i dag lov å stå og danse på utesteder med vennene du er ute med, dvs. deres eget selskap. Mellom de forskjellige selskapene må det være en avstand på 1 meter. Barhenging er fremdeles ikke tillatt.», skriver han til Børsen og fortsetter:

«Som et resultat har vi revet ned en rekke bardisker og erstattet dem med sofaer og bord. Videre reduserer vi antall gjester med 20 prosent av total kapasitet.»

I en mail til Expressen tirsdag legger Kovac til at han er «overbevist om at det ikke vil bli et problem med trengsel» takket være den reduserte kapasiteten.

Sju anmerkninger

Som Dagbladet skrev i helga, ble det lørdag gjort 19 inspeksjoner i Stockholm. Sju utesteder fikk en anmerkning. Enhetssjef Kristine Fornander i den svenske næringsetaten opplyste at ingen av stedene rundt Stureplan ble kontrollert.

- Vi undersøker virksomheter ut fra klager vi får inn eller på steder der vi tidligere har gitt anmerkninger, som vi igjen besøker for å følge opp. Vi skal besøke nattklubbene også. Samtidig må de få en mulighet til å finne et system og rutiner, uttalte hun til Aftonbladet.

Hun understreket overfor avisa at gjestene får danse om de holder avstand til hverandre, og at det er nattklubbenes jobb å påse at avstanden overholdes.

Stureplansgruppen, som eier en rekke utesteder i Stockholm, Visby og Gøteborg, understreker på sin side at de etter første åpningshelg hadde flere inspeksjoner som gikk fritt for anmerkninger.

- Vi har en god dialog med relevante myndigheter og ønsker dem velkommen til videre inspeksjoner neste helg, opplyser Kovac til Børsen.

Vi bryr oss om ditt personvern

borsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer