Taus om å trekke seg

På tross av kritikken tyder ingenting på at Jens Stoltenberg trekker seg fra kampen om å bli ny sentralbanksjef.

TOPPKANDIDAT: Jens Stoltenberg er én av to hovedkandidater til stilling som ny sentralbanksjef. Foto: REUTERS/Ints Kalnins
TOPPKANDIDAT: Jens Stoltenberg er én av to hovedkandidater til stilling som ny sentralbanksjef. Foto: REUTERS/Ints Kalnins Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Det blir likevel ikke utnevnt noen ny sentralbanksjef denne uka, og det stormer nå rundt Jens Stoltenbergs kandidatur til den prestisjetunge jobben.

- Han burde ha trukket seg for lengst, var den klare dommen fra Frp i helgen.

Men foreløpig tyder lite på at Stoltenberg kommer til å trekke seg fra den omstridte prosessen.

- Stoltenberg deltar ikke i den politiske debatten, opplyser hans kommunikasjonssjef til Dagbladet tirsdag.

På direkte spørsmål om Stoltenberg vurderer å trekke seg er svaret som følger:

- Vi har ikke noe mer å legge til, lyder svaret fra Stoltenbergs leir.

På spørsmål om dette må bety at Stoltenberg fortsatt er å regne som kandidat får Dagbladet det samme svaret på nytt.

Ikke inhabil

En rekke partier på Løvebakken, inkludert Høyre, SV og Frp, har uttalt seg kritisk til at Stoltenberg skal få jobben.

Lovavdelingen i Justisdepartementet konkluderte i dag med at Stoltenberg ikke er inhabil til jobb, på tross av sitt vennskap med statsminister Jonas Gahr Støre (Ap).

Søknadsfristen gikk ut 9. desember. Noen dager senere, 14. desember, ble det bekreftet at Stoltenberg hadde søkt.

Den andre toppkandidaten til stillingen er sittende visesentralbanksjef Ida Wolden Bache.

Ikke en samtale

Statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) står fast ved at han ikke har diskutert jobben som sentralbanksjef med Jens Stoltenberg. Men temaet ble nevnt allerede i oktober.

Men denne kontakten unnlot Støre derimot å nevne da NTB intervjuet ham om saken i desember.

Støre presiserer på sin side at saken ble nevnt mens de to gikk tur i oktober, men han vil ikke definere dette som en samtale.

- Stoltenberg og jeg gikk en tur søndag 24. oktober, da nevnte han at stillingen som sentralbanksjef kunne interessere ham. Jeg sa da umiddelbart at dette var et tema vi ikke kunne snakke om nå som jeg var statsminister. Jeg ville være inhabil i lys av vårt vennskap. Det avsluttet saken, og vi har ikke snakket om det i noen sammenheng siden, sier statsminister Støre i en skriftlig uttalelse til NTB.

Frp-leder Sylvi Listhaug kaller saken oppsiktsvekkende og har nå rettet et skriftlig spørsmål til statsministeren i Stortinget for å få klarhet i hva som har skjedd.

- Suspekt

Venstre-topp Sveinung Rotevatn mener det som kommer fram her er «oppsiktsvekkende» og mener prosessen rundt Stoltenbergs kandidatur virker mer og mer suspekt.

- Det er klart at fra Venstres side har vi hele tiden sagt at vi er skeptiske. Det har med uavhengigheten til Norges Bank å gjøre. Men nå har det også kommet informasjon som gjør meg kritisk til selve prosessen, sier Rotevatn til Dagbladet.

- Før jul så har Støre sagt at han ikke har hatt kontakt med Stoltenberg om dette. Nå viser det seg at han har hatt det, og begge deler kan ikke være sant. Så hvorfor har han ikke sagt dette? Hva var farlig med å si det? Det er det store spørsmålet som vi nå trenger svar på, fortsetter Rotevatn til Dagbladet.

Vi bryr oss om ditt personvern

borsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer