Taus om Tangens skattesak

Finansministeren ringte sentralbanksjefen før ansettelsen av påtroppende oljefondssjef Nicolai Tangen, uten å få vite at Tangen hadde en skattesak mot seg.

TAUS: Sentralbanksjef Øystein Olsen (t.h.) nevnte ikke Nicolai Tangens britiske skattesak da han snakket med finansminister Jan Tore Sanner om ansettelsesprosessen. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix
TAUS: Sentralbanksjef Øystein Olsen (t.h.) nevnte ikke Nicolai Tangens britiske skattesak da han snakket med finansminister Jan Tore Sanner om ansettelsesprosessen. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix Vis mer
Publisert

Mandag omtalte VG at britiske skattemyndigheter har hatt store skattekrav mot Tangen, selskapet hans AKO Capital og partnere i selskapet. Det skal utgjøre flere hundre millioner kroner for Tangens del.

Tangen informerte om skattesaken under ansettelsesprosessen, og kommunikasjonsdirektør Runar Malkenes i Norges Bank sier slike saker er «vanlige i Storbritannia».

Men sentralbanksjef Øystein Olsen nevnte ikke den britiske skattesaken for finansminister Jan Tore Sanner (H), det bekrefter kommunikasjonsrådgiver Helene Megaard i Finansdepartementet overfor VG onsdag kveld.

Heller ikke departementet ble informert om saken på noe tidspunkt, ifølge Megaard.

Det var kort tid før utnevnelsen av Tangen at Sanner tok kontakt med sentralbanksjefen. I flere skriftlige svar til Stortinget skriver Sanner at han tok samtalen 23. mars med Olsen «for å forsikre meg om at Norges Bank hadde gjort tilstrekkelige undersøkelser om egnethet opp mot de kvalifikasjonskravene som var stilt og om fremtidige spørsmål som en kunne regne med at ville komme, for eksempel skattemessige forhold.»

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer