Tause etter sjokket

Dagbladet jaktet Erna Solberg og Sindre Finnes' venner i gatene i Bergen. Men byen er taus etter sjokket.

TAUSE: Ingen av Bergen-politikerene Dagbladet har vært i kontakt med, vil ytre seg om skandalen Høyre står overfor. Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet
TAUSE: Ingen av Bergen-politikerene Dagbladet har vært i kontakt med, vil ytre seg om skandalen Høyre står overfor. Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

BERGEN (Dagbladet): Mørke skyer ligger over byen mellom de sju fjell.

Vinden er sur. Det regner så det spruter.

Det er dyster stemning i Erna Solbergs hjemby. Akkurat som den siste uka trolig har vært for Høyre-lederen og resten av partiet.

For fem dager siden tok Solberg til tårene da hun fortalte det norske folk om ektemannen Sindre Finnes’ omfattende aksjehandler i hennes statsministerperiode. Mellom 2013 og 2021 gjennomførte han over 3600 aksjehandler - noe som er langt mer enn han hadde opplyst til sin kone og Statsministerens kontor (SMK).

Det har ført til sterke reaksjoner i hele landet. Men i ekteparets hjemby Bergen, er innbyggerne tause. Ingen ønsker å kommentere skandalen, som ifølge eksperter nærmer seg en av de største skandalene vi har hatt i norsk historie.

Vil ikke svare

Dagbladet har jaktet kommentarer og reaksjoner i det politiske miljøet i Bergen - men uten hell.

Byrådsleder Rune Bakervik (Ap) har ikke besvart Dagbladets henvendelse. Ordfører Linn Kristin Langley-Rasmussen Engø (Ap) opplyser at hun ikke har anledning til å besvare våre spørsmål, mens varaordfører Eira Martinsen Garrido (SV) ikke ønsker å kommentere saken.

Heller ikke Høyres byrådslederkandidat Christine Meyer vil uttale seg. Det bekrefter hennes politiske rådgiver Chris Jørgen K. Rødland overfor Dagbladet, og viser til at det er Høyre sentralt - og ikke lokalt - som kommenterer saken i pressen.

SOLBERGS HJEMBY: Erna Solberg og Sindre Finnes bor i Bergen. Innbyggere og politikere i Bergen ønsker ikke å kommentere aksjeskandalen. Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet
SOLBERGS HJEMBY: Erna Solberg og Sindre Finnes bor i Bergen. Innbyggere og politikere i Bergen ønsker ikke å kommentere aksjeskandalen. Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet Vis mer

Høyres ordførerkandidat i Bergen, Marit Warncke, erkjenner at det er en «svært alvorlig sak». Men utover det, har hun ingen kommentarer.

Dagbladet har også forsøkt flere tidligere Høyre-politikere i bergensområdet for en kommentar, men selv Herman Friele og Trude Drevland er tause om skandalen partiet nå står ovenfor. De har begge styrt vestlandsbyen fra ordførerstolen, henholdsvis fra 2003-2007 og 2011-2015.

Administrerende direktør i Bergen Næringsråd, Monica Mæland, er tidligere Høyre-politiker og var i løpet av sin politiske karriere blant annet Justis- og beredskapsminister i Solbergs regjering. Hun ønsker ikke å kommentere saken fordi hun opplever at hennes relasjon til Solberg og Finnes er «for tett».

På spørsmål om hun vil uttale seg som ekteparets venn, svarer hun kort:

«Nei takk».

- En sak for politikerne

Solberg har i en årrekke vært en profilert og populær politiker i Bergen. Men også under paraplyene i Bergens gater, er det nå stille.

- Jeg vil helst ikke uttale meg om den saken, sier en kvinne Dagbladet møter på et spisested i Bergen sentrum.

- Dette er en sak for politikerne, sier en annen.

Enkelte av bergenserne Dagbladet snakker med gir uttrykk for at innbyggerne i Bergen er mer opptatt av forhandlingene knyttet til det nye byrådet enn den pågående aksjeskandalen.

- Mitt inntrykk er at de fleste engasjerer seg mer i det som skjer lokalt her i Bergen. Selv om Erna og Sindre har tilknytning til Bergen, blir det automatisk mer distansert når saken ikke har noen direkte betydning for oss bergensere.

STILLE UNDER PARAPLYEN: Det er stille under paraplyene i Bergen sentrum. Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet
STILLE UNDER PARAPLYEN: Det er stille under paraplyene i Bergen sentrum. Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet Vis mer

Mye støtte

Omfanget av Finnes' aksjehandler ble først lagt fram for det norske folk etter valget - som endte med et historisk godt resultat for Høyre.

Timingen har ført til spekulasjoner og anklager om at Høyre trenerte saken og bevisst tilbakeholdt informasjon i innspurten av valgkampen. Høyre har benektet disse anklagene.

I Bergen vant Høyre med 26,5 prosent av stemmene, men det er imidlertid lite som tyder på at flertallet av Høyre-velgerne i vestlandsbyen føler seg lurt.

I en fersk undersøkelse fra InFact, gjennomført for Bergensavisen, kommer det fram at 72,7 prosent av Bergens Høyre-velgere mener Solberg bør fortsette som partileder. 14,2 prosent mener hun bør trekke seg som følge av aksjeskandalen.

Av alle bergenserne som ble spurt i undersøkelsen - uavhengig av hvilket parti de stemmer - svarte 41,9 prosent at de mener Høyre-lederen må gå. Samtidig svarte 37,1 prosent av de som deltok at hun ikke bør trekke seg, mens 20,9 prosent ikke vet hva de mener.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer