Fredriksen-familien:

Tause om skandalen

Fredriksen-familien kontrollerer eiendomsselskapet Norwegian Property. Milliardærens tvillingdøtre er eiere og styremedlemmer, men vil ikke kommentere NSM-stormen.

- INGEN KOMMENTAR: Milliardær John Fredriksen kontrollerer eiendomsselskapet Norwegian Property. Hans tvillingdøtre, Cecilie og Kathrine, er på sin side eiere og styremedlemmer, noe som plasserer dem nærmere selve driften. Foto: Andreas Fadum
- INGEN KOMMENTAR: Milliardær John Fredriksen kontrollerer eiendomsselskapet Norwegian Property. Hans tvillingdøtre, Cecilie og Kathrine, er på sin side eiere og styremedlemmer, noe som plasserer dem nærmere selve driften. Foto: Andreas Fadum Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

- Vi har informert styret som normalt, men jeg kan selvsagt ikke gå i detaljer om dialogen, sier administrerende direktør i Norwegian Property, Bent Ousdal til Børsen.

Fredag sprakk skandalen om Nasjonal sikkerhetsmyndighets ulovlige låneavtale, som førte til at toppsjef Sofie Nystrøm gikk av med umiddelbar virkning.

Eiendomsselskapet Norwegian Property - kontrollert av skipsreder og milliardær John Fredriksen - utgjør en sentral del av det omfattende sakskomplekset.

Eier NSMs lokaler

Stridens kjerne er at NSM tok opp et ulovlig lån på 200 millioner kroner, som justisminister Emilie Enger Mehl mener regjeringen aldri ble informert om.

Lånet var gjort hos Norwegian Property, som også eier lokalene hvor NSM har kontorer. Direktør Ousdal ønsker ikke å gå i detaljer på nåværende tidspunkt, men forklarer at han ser fram mot den varslede granskingen.

- Jeg ser mer og mer fram til at alle fakta kommer på bordet. Som jeg har sagt, så er våre avtaler lovlige. Vi vil bidra med alle spørsmål og har god kommunikasjon med NSM og Justis - og beredskapsdepartementet, fortsetter Norwegian Property-sjef Ousdal.

- Ingen kommentar

Styret i Norwegian Property består av fire personer, hvor to av dem er Fredriksens egne tvillingdøtre - Cecilie (40) og Kathrine Astrup Fredriksen (40).

Som eiere og styremedlemmer er søstrene også mer aktive i selskapet enn Fredriksen selv.

Justis- og beredskapsminister Emilie Enger Mehl møter pressen etter at NSM-direktør Sofie Nystrøm har bedt om å fratre etter ulovlig låneavtale. Video: NTB. Vis mer

Børsen har spurt administrerende direktør i Norwegian Property, Bent Ousdal, om å videreformidle vårt ønske om kontakt med Fredriksen-søstrene.

Børsen har også bedt styrets leder, Bjørn Henningsen, om en kommentar til saken. I en felles uttalelse fra styret, skriver han:

- Vi har ingen kommentarer. Ellers for framtida er det administrerende direktør Bent Oustad som er vår kontaktperson.

Det resterende styremedlemmet Lars Erich Nilsen er også ordknapp på telefon.

- Jeg kan ikke kommentere på noe.

Børsen har vært i kontakt med John Fredriksens advokat, Jørn Terje Kristensen, som henviser videre til Fredriksens kommunikasjonsrådgiver, Ole Eikeland for kommentarer.

Han har ikke besvart Børsens henvendelser.

- Godt posisjonert

Det var i 2021 at investeringsselskapet Geveran Tradin, som eies av John Fredriksen, kjøpte opp Norwegian Property.

Virksomheten eier eiendom for over 25 milliarder kroner, hvorav rundt halvparten er på Aker Brygge, skrev DN i februar.

Overfor avisa forklarte Oustad at det er John Fredriksens tvillingdøtre som er familiens mest aktive i selskapet.

- De er veldig opptatt av at vi skal vokse videre, men vi har det ikke travelt. Vi har sterke eiere og løsningsorienterte banker. Samtidig går driften veldig bra, så vi er godt posisjonert.