Tegner skrekkscenario: - Enorme tap

- Det er helt urimelig om bransjen må ta høstens regning alene.

TURISTFALL: Lofoten, her representert ved fjellet Reinebringen i Moskenes kommune, er et av flere populære turistmål i Norge. I år har imidlertid mange av turistene holdt seg unna, som følge av coronakrisen. Nå slår NHO nok en gang alarm. Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet
TURISTFALL: Lofoten, her representert ved fjellet Reinebringen i Moskenes kommune, er et av flere populære turistmål i Norge. I år har imidlertid mange av turistene holdt seg unna, som følge av coronakrisen. Nå slår NHO nok en gang alarm. Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet Vis mer
Publisert

Det har ikke vært noen tvil om at coronakrisen har ført til en brutal smell for norsk reiseliv, men nå mener NHO å ha en god idé om hvor stor smellen er.

For ifølge en fersk analyse utført av NHO Reiseliv, har norsk reiseliv anslagsvis tapt over 30 milliarder kroner i løpet av årets seks første måneder, som følge av coronakrisen.

- Tallene gir en pekepinn på det enorme tapet reiselivet har i vente dersom restriksjonene opprettholdes og grensene fortsetter å være stengt, sier NHO Reiseliv-direktør Kristin Krohn Devold.

TURISTKRISE: Havnesjef Kjell Jakobsen i Vestvågøy viser oss kaia som vanligvis myldrer av utenlandske turister. I år er det helt stille. Reporter: Øystein Andersen / Video: Lars Eivind Bones Vis mer

Stupte

NHO understreker at utregningene er et grovt estimat, som skal gi en pekepinn på hvordan reiselivet har blitt påvirket av coronakrisen. Tallene peker alle i samme retning:

I løpet av perioden har det samlede turistkonsumet stupt med 40 prosent i første halvår i år, sammenliknet med samme periode i fjor, ifølge analysen.

Tallene har stupt fra 81 milliarder i 2019 til 49 milliarder i år, ifølge analysen.

Tall/grafikk: NHO Reiseliv
Tall/grafikk: NHO Reiseliv Vis mer

Aller størst har nedgangen vært blant utenlandske turister. Ifølge NHO Reiseliv står denne kundegruppa for 60 prosent av nedturen (fra 24 milliarder til 9 milliarder kroner). Hvis man bare ser på perioden fra mars til juli, etter at coronakrisen traff Norge, er tilsvarende tall på hele 82 prosent.

- Omsetningstapet tilsvarer omtrent kostnadene ved å bygge ny E18 gjennom Asker og Bærum, og det har skjedd bare på noen få måneder! Analysen bekrefter at reiselivet har lidd et stort omsetningstap på grunn av myndighetens restriksjoner, og kommer til å lide store tap de neste månedene dersom pandemien vedvarer, restriksjonene opprettholdes og grensene fortsetter å være stengt, sier Krohn Devold i en pressemelding.

- Må forstå alvoret

Hun mener norske myndigheter har et ansvar for å hjelpe næringa, så lenge restriksjonene fortsetter.

- Så lenge myndighetene holder fast på restriksjoner som hindrer bedriftene å drive normalt, må bedriftene kompenseres. Dette er ikke en krise skapt av reiselivet selv, men en pandemi, der regjeringens restriksjoner har ført til et enormt omsetningstap. Nå må regjeringen forstå alvoret og raskt iverksette en videre kompensasjonsordning for reiselivet, sier hun.

Børsen skrev for ei uke siden om konkurstall som forbløffer flere som har fulgt norsk reiseliv tett.

For mens næringa utvilsomt har tapt enorme summer, utgjør konkurstallene i norsk reiseliv bare to prosent av de samlede konkursene siden Norge stengte ned i mars.

- Reiselivsnæringen har ropt varsku om at det vil smelle, men tallene er lave. Å si at det er et konkursras i reiselivet nå er misvisende, sa inkassotopp Christian Aandalen i Fair til Børsen.

OPPSVING: Engelskmannesbrygga i Henningsvær selger glass, keramikk og fotografier til besøkende turister. I år har de hatt en oppsving, ettersom nordmenn og finner kjøper fler og større gjenstander fra butikken. Reporter: Øystein Andersen / Video: Lars Eivind Bones Vis mer

- Bråstopp

Tall fra Fair Group viste at «bare» 20 reisebyråer og 13 overnattingsselskaper hadde gått konkurs så langt i år. Det er noe høyere enn i fjor, men Aandalen mener det ikke er fornuftig å sammenlikne tall fra i fjor med kriseåret vi nå er inne i. Nordmennenes feriering i eget land denne sommeren var et midlertidig løft, tror han.

- Jeg tror man fikk en kunstig boost fra norgesferiene i sommer. Dette kommer nok ikke tilbake igjen, sa han, og la til:

- Nå er det nesten ingen reiseaktivitet på arbeidsplassene, noe som har ført til bråstopp i jobbreiser. Det ser utfordrende ut for bransjen framover. Det blir interessant å se hva folk gjør i høstferien.

Krohn Devold håper på sin side at nordmenn vil fortsette å feriere i Norge, også resten av året.

- Det at mange nordmenn ferierte i Norge i sommer har bidratt til å holde deler av reiselivet gående i sommermånedene. Vi håper nordmenn vil fortsette å feriere i Norge utover høsten og til neste år, da det vil ha stor betydning for norske reiselivsbedrifter, sier Krohn Devold.

Fair Group spår at konkursene vil bli verre og verre i tiden framover. For to uker siden viste tallene 61 konkurser totalt, en nedgang på 25 sammenliknet med den samme uka i 2019.

OM analysen:

  • Analysen er gjennomført av samfunnsøkonom Bård Ola Tjønneland i NHO på oppdrag fra NHO Reiseliv.
  • Utregningene er et grovt estimat som gir en pekepinn på hvordan reiselivet – gjennom å se på turismekonsumet (det turister konsumerer av overnatting, transport, servering, opplevelser og andre varer) – har blitt påvirket av koronakrisen.
  • Samlet turistkonsum utgjøres av utenlandske turisters konsum i Norge, samt norske husholdningers og norske næringers utgifter til forretningsreiser. I 2018 var samlet turistkonsum på 186 milliarder kroner, ifølge SSB. Utenlandske turister sto for 30 prosent av konsumet, mens nordmenn sto for 70 prosent. Om lag 1/5 av turismekonsumet til nordmenn er knyttet til forretningsreiser.
  • I denne analysen anslås endringen i turismekonsumet for 1. halvår 2020 med utgangspunkt i overnattingstall for henholdsvis utlendinger og nordmenn (justert for yrkesreiser). Overnattingstallene fra SSB er basert på den kommersielle overnattingstrafikken, og inkluderer ikke privat overnatting som Airbnb.

Kilde: NHO

- Holdes kunstig i live

En mulig forklaring for de lave konkurstallene er trolig kombinasjonen av kompensasjonsordninger for omsetningstap, moms-utsettelser og få nyetableringer, mener Aandalen.

Fair Group frykter dette vil føre til et stort etterslep av konkurser mot slutten av året.

- Norge var svært tidlig ute med ordningene, sa Aandalen, som mener man kan se til Sverige for å få en pekepinn på effektene.

SVERIGE: I sommer åpnet regjeringen for flere nye svenske regioner. I den anledning valgte brødrene Ole Jørgen Troøyen og John Bjørnar Troøyan å sove på parkeringsplassen. Reporter: Linn-Christin Marthinussen Video: Christian Roth Christensen Vis mer

I nabolandet så man at konkursene gikk i taket etter at krisen inntraff, før de falt tilbake igjen når ordningene kom på plass i juni, påpekte han.

- Når du står i en så krevende tid som nå, er det rart at antall konkurser ligger såpass langt under fjoråret. Det spørs om det ikke er mange selskaper som ikke er levedyktige, som nå holdes kunstig i live av disse ordningene.

Ifølge NHO har 62 prosent av NHO Reiselivs medlemmer så langt fått kompensasjon på cirka 1,2 milliarder. Krohn Devold mener det er åpenbart at en videreføring av kompensasjonsordningene er helt nødvendig, når man setter dette tallet opp mot et tap på over 30 milliarder i turistkonsumet.

- Det er helt urimelig om bransjen må ta høstens regning alene, sier hun.

Vi bryr oss om ditt personvern

borsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer