Telefonstorm om nordmenns sparepenger

Tusen innringere - dobbelt så mange som vanlig - hadde ved lunsj mandag sprengt kapasiteten hos nettmekleren Nordnet.

OLJEPRISFALL: Energianalytiker i Nordea, Thina Saltvedt, forteller hvordan oljeprisfallet påvirker deg som forbruker. Vis mer
Publisert

Spareøkonom Bjørn Erik Sættem hos nettmegleren Nordnet sier dette om hva som skaper nervøsiteten blant kundene.

- Fram til helga var det den ukontrollerte spredningen av coronaviruset og frykten for det, nå har vi ytterligere en faktor å bekymre oss for, og det er oljepriskollapsen, sier han til Dagbladet.

- Vet ikke hvordan det ender

I tillegg til de mange som kjøper og selger direkte på nettet, er det mange som ringer inn til Nordnet.

Klokka 13 mandag, da Dagbladet snakket med Sættem, hadde i underkant av 1000 ringt inn - mot cirka 500 på samme tid på en normaldag.

- Det er mye trafikk, mye mer enn vanlig, og det er telefonkø. Det er vesentlig flere selgere enn kjøpere, sier Sættem – noe som gjenspeiles i det brutale børsfallet: 7,7 prosent ned klokka 1530 mandag, og enda mer før på dagen.

Sættem svarer slik på hvor fornuftig det er å selge, slik de fleste nå gjør:

- Det vet man ikke. Du vet jo ikke hvordan dette vil ende.

- En tabbe

Sættem har denne tommelfingerregelen for når man skal selge eller la være:

- Har du en langsiktig plan om å spare i aksjer og aksjefond, så hold deg til planen. Hvis du er kortsiktig og dette er penger du skal bruke om for eksempel ett år, har du gjort en tabbe, og skulle egentlig ikke ha investert i aksjer og aksjefond.

Sættem forteller at det lenge har vært mange som skifter fra norske til globale aksjefond.

- Det er veldig fornuftig, for Oslo Børs utgjør 0,3 prosent av verdens børsverdier og du bør ikke plassere alle pengene dine i en veldig liten del av aksjemarkedet, du bør spre dem over hele verden, sier han.

Hvis det går galt …

Å spå om det snart vil snu eller ikke, er han ikke villig til å påta seg.

- Hvis dette går riktig galt, kan vi trekke paralleller til finanskrisen i 2008/2009. Den gangen falt verdiene til i overkant av 50 prosent fra topp til bunn, og det tok mellom tre og fem år før aksjemarkedene var oppe på gamle nivåer, sier Bjørn Erik Sættem.

Han tror likevel ikke det blir like ille nå som under finanskrisen.

- Sentralbankene har vist at de vil stimulere økonomien massivt. I tillegg er finansbransjen mye mer solid i dag, sier han.

- Bekymret

DNB har også opplevd en ekstremt stor pågang etter at Oslo Børs kollapset mandag morgen. Økningen i antall henvendelser til bankens spareteam, opplyses å være på 30 prosent. Tidligere i dag knelte også bankens fondstjenester, fordi kundene forsøkte å kjøpe og selge etter åpningen.

- Det har uten tvil vært en økning i antall henvendelser. Det vi ser er at kundene kontakter oss med bekymringer knyttet til en nedgang i fondene sine, og hvorvidt de skal gå ut av markedet nå.

- Mange tar også kontakt med spørsmål om det er riktig tid å gå inn i markedet, da mange ser på dette som mulighetens marked, sier Behnaz Ganji, investeringsrådgiver hos DNB i Bergen, til Børsen.

- Vi ser at det er økt trykk på kunder som ønsker å selge seg ut, men ser også at flere ønsker å skyte inn mer penger, fortsetter hun.

- Hva anbefaler dere kundene i et slikt tilfelle?

- Den generelle anbefalingen er å ha is i magen og holde seg til planen, spesielt dersom du har du en månedlig spareavtale i aksjemarkedet og et langsiktig sparemål. Markedet svinger, og nå ser vi at svingningene er betydelig større enn de har vært på mange år. Stort sett er det en oppadgående kurve, og vi har fortsatt tro på aksjemarkedet over tid.

- Er det noen spesielle typer fond kundene nå flykter fra?

- Det vi ser er at rente- og indeksfondene våre har færre innløsninger enn de mer spissede sektorfondene.

- Ikke få panikk

Hvorvidt kundene nå selger grunnet frykt eller av strategiske årsaker, ønsker ikke Ganji å spekulere på.

- For mange fondssparere er det vondt å se verdien falle så mye på en dag, og vi kunder reagerer forskjellig på å se sparepengene falle i verdi, det skal vi ha respekt for. Men husk at for de fleste er fondssparing en langsiktig sparing, og når man opplever slike store fall som nå, er det viktig ikke å bli grepet av panikken.

Ganji mener at tidshorisonten vil være kundenes beste venn i aksjemarkedet.

- Det kan være et godt tidspunkt å starte en månedlig spareavtale nå som markedet er nede. Men, da bør du absolutt ha et langsiktig tidsperspektiv på sparingen din. Hvis du derimot tenker at disse pengene må tas ut innen kort tid, kan det være en idé å vurdere det nå.

800 millioner ut

Forvalter Vegard Søraunet i Odin-fondene sier at det mandag er overraskende rolig på innløsningsfronten - i forhold til det han og kollegene hadde fryktet.

- Men det er ingen tvil om at en del har solgt en del fond de siste to ukene, sier han til Dagbladet.

BLODRØDT PÅ BØRSEN: Slik så den sentrale børsindeksen Dow Jones Industrial Average ut da New York-børsen stengte på fredag. Mandag fortsatte de dårlige tidene, med blodrøde tall ikke minst på Oslo Børs. Foto: NTB Scanpix
BLODRØDT PÅ BØRSEN: Slik så den sentrale børsindeksen Dow Jones Industrial Average ut da New York-børsen stengte på fredag. Mandag fortsatte de dårlige tidene, med blodrøde tall ikke minst på Oslo Børs. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Søraunet forklarer dette med at Odin-fondene i år fram til den 24. februar fikk inn to milliarder kroner, som var langt mer enn vanlig.

Siden da har kundene tatt ut 800 millioner kroner av disse pengene. Til sammen forvalter Odin-fondene cirka 65 milliarder kroner.

«Svarte svaner»

- Til de som er langsiktige pleier vi å si at en slik korreksjon - eller et slikt krakk som vi så på begynnelsen av dagen - er et godt tidspunkt for å øke fondssparingen, heller enn et tidspunkt for å selge seg ut. Hvis du er kortsiktig er det umulig å si, for da er det all støyen og «svarte svaner» som styrer, sier Søraunet

Med «svarte svaner» sikter han særlig til coronaviruset og oljeprisfallet som meldte seg med full styrke mandag.

Vi bryr oss om ditt personvern

borsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer