Telenor anker milliardbot

Telenor er ilagt et gigantgebyr på 1,2 milliarder kroner for å ha misbrukt markedsmakt. Selskapet anker.

OVERRASKET: - Vi er svært overrasket, sier administrerende direktør Petter-Børre Furberg i Telenor Norge. Foto: NTB scanpix
OVERRASKET: - Vi er svært overrasket, sier administrerende direktør Petter-Børre Furberg i Telenor Norge. Foto: NTB scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

- Vi er svært overrasket over vedtaket og botens størrelse, sier administrerende direktør Petter-Børre Furberg etter at Eftas tilsynsorgan Esa ila Telenor tidenes største gebyr.

Tilsynsorganet konkluderer med at telekomgiganten i åra 2008–2012 brukte sin posisjon i grossistmarkedet til å prise tjenester slik at utfordrerne ville tape penger på å selge mobilt bredbånd til nettbrett og bærbare PC-er.

Kritisk fase

«Under en kritisk vekstfase for mobildata i Norge var Telenors grossistpriser høyere enn utsalgsprisene Telenor selv tilbød sine egne sluttkunder», skriver Esa i en pressemelding onsdag morgen. De konkluderer med at denne praksisen var i strid med EØS-konkurranseregler.

Gebyret på 112 millioner euro er det største Esa noensinne har utstedt.

– Må ha konsekvenser

Prisingen omtales som en «marginskvis» og førte altså til at konkurrenter som var avhengige av å kjøpe seg grossisttilgang, ville tape penger. Dermed begrenset Telenor konkurransen i et raskt voksende marked, skriver Esa.

– Det gjorde det mye vanskeligere for utfordrere å tilby attraktive pakker til forbrukerne da mobildata var i ferd med å ta av i Norge. For at markedene skal levere for forbrukerne i framtida, må slike lovbrudd ha konsekvenser, sier Frank J. Büchel, som har ansvar for konkurransesaker i Esa.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer