Telenor vraker Huawei som 5G-leverandør

Telenor har bestemt seg for å satse på svenske Ericsson.

DROPPER HUAWEI: Telenor har bestemt at Ericsson skal være hovedleverandør for det nye 5G-nettet. Det skriver de i en børsmelding fredag. Her representert ved konsernsjef Sigve Brekke. Foto: Audun Braastad / NTB scanpix
DROPPER HUAWEI: Telenor har bestemt at Ericsson skal være hovedleverandør for det nye 5G-nettet. Det skriver de i en børsmelding fredag. Her representert ved konsernsjef Sigve Brekke. Foto: Audun Braastad / NTB scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Fredag ble det kjent at Telenor har bestemt seg for hvem som skal få levere 5G-nett for den norske telegiganten.

- Ericsson skal modernisere og bygge Telenors 5G-radionett, skriver selskapet i en børsmelding.

Telenor-sjef Sigve Brekke sier at selskapet forventer at 5G blir den teknologien som vil endre samfunnet mest i det neste tiår. I en pressemelding understreker han at Telenor har gjort grundige sikkerhetsvurderinger, samt lagt vekt på teknisk kvalitet, innovasjon og modernisering av mobilnettet.

- På grunnlag av en omfattende og helhetlig vurdering har vi besluttet å introdusere en ny partner for dette viktige teknologiskiftet i Norge, sier Brekke i pressemeldingen.

Allerede i gang

Det vil si at telegiganten dropper omdiskuterte Huawei som leverandør, selv om de varsler at de vil fortsette å benytte utstyr fra det kinesiske selskapet for å vedlikeholde 4G-nettet og til å oppgradere 5G-dekningen enkelte steder i landet.

- Dette for å sikre at Telenors kunder har de beste mobilopplevelsene og fortsatt kan nyte godt av å være på et raskt og pålitelig mobilnett mens moderniseringen pågår, skriver selskapet.

Moderniseringen vil ta fire til fem år, ifølge Telenor.

Telenor har allerede gjennomført en rekke pilotprosjekter i Norge siden i fjor. Skandinavias største 5G-prosjekt er på Elverum og drives av Telenor.

For øyeblikket tester Telenor 5G på ti steder i Norge og på utvalgte steder i Danmark, Sverige, Finland, Thailand og Malaysia, skriver NTB.

HUAWEI: Fremtiden for Huaweis mobiler er uviss. Tidligere i år ble det kjent at Google hadde fratatt kineserne Android-lisensen etter å ha blitt svartelistet av amerikanske myndigheter. Video/klipp: Kristoffer Løkås/Dagbladet Vis mer

På vei ut av Norge

I oktober varslet Telia at de hadde bestemt seg for å vrake Huawei som leverandør når de skal bygge ut sitt 5G-nettverk fra april neste år.

Den tredje norske mobiloperatøren, Ice, har allerede valgt å satse på utstyr fra Nokia.

Når Telenor nå også velger svenske Ericsson foran Huawei, virker det klart at den kinesiske telegigantan er på god vei ut av framtidsplanene til norske mobilnettverk.

Svartelistet

I USA og Australia ble Huawei svartelistet allerede i august i fjor. Vestlige land har siden kviet seg for å la det kinesiske selskapet bidra i utbyggingen av 5G-nettene deres. I Norge har PST gjentatte ganger advart mot å la Huawei delta i byggingen av det nye telenettet.

Det de har fryktet, er at Kinas høyt kompetente etterretningsvesen skulle kunne bruke utstyret levert av det private teknologiselskapet som en forlenget og tilslørt arm inn i Vestens maktkorridorer.

- Det er slik at det bare antas at det er sikkerhetsproblemer med oss. De har ikke noe å vise til. Det er ofte vanskelig for oss å forholde oss til, eller svare på når det ikke er noe håndfast, sa Lucas Tan, administrerende direktør for Huawei i Norge til Dagbladet i 2018.

Tidligere denne uka skrev Financial Times at Kina vil fjerne utenlandsk produsert datautstyr og programvare fra alle offentlige institusjoner og kontorer innen tre år.

Det skal ha kommet et direktiv fra det kinesiske kommunistpartiet tidligere i år, som forbyr bruk av utenlandsk datautstyr og programvare ved offentlige institusjoner og kontorer i landet. Det kan ramme amerikanske produsenter som Microsoft, Dell og HP hardt.

Forbudet er trolig et svar på president Donald Trumps beslutning om å stenge den kinesiske telegiganten Huawei ute fra det amerikanske markedet og forsøk på å presse USAs allierte til å gjøre det samme, skrev NTB mandag.

Børsen kommer tilbake med mer.

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

borsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer