Putins gass-grep:

- Tester Europa

Norsk ekspert mener Putins ferske gass-grep er en «myk start», og at han kan skru av gassen når som helst. Skrittet kan i tilfelle gi enorme konsekvenser.

JUNKIES: Gassekspert Karen Sund sier Tyskland nesten har blitt litt «junkies» på russisk gass. 27. april 2022. Reporter: Edward Stendlund. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Onsdag morgen norsk tid stengte den russiske gassgiganten Gazprom kranene for Bulgaria og Polen. Årsaken er ifølge selskapet at de to landene ikke betaler for gassen i rubler, slik Russland krever.

- Pistol mot hodet

Polens statsminister gikk hardt ut mot gassgrepet.

- Et direkte angrep på Polen, sa statsminister Mateusz Morawiecki om Russlands stans i gassleveransene onsdag, ifølge NTB.

- Vi vil håndtere denne utpressingen, denne pistolen rettet mot hodet, på en slik måte at det ikke påvirker polakkene, la han til.

Polen har imidlertid på mange måter forberedt seg. Landet har satset stort de siste åra på en LNG-importterminal, hvor de importerer LNG (flytende naturgass) blant annet fra USA og Qatar.

Tror Putin tester Europa

Ekspert på det europeiske gassmarkedet, Karen Sund i Sund Energy, sier til Børsen at Russland gjør dette «fordi de kan».

- De er jo misfornøyd med alle sanksjoner som gjør at økonomien går dårligere og rubelen faller. Da er jo en «gut reaction» [å kreve] at det skal betales i rubler. Det mener mange er kontraktsbrudd. Å avbryte leveranser er også kontraktsbrudd. Men nå er det en krigssituasjon, og da er det ikke alltid kontraktene som teller mest, sier Sund til Børsen.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.