Thorhild Widvey nektet middag:
- Oppsiktsvekkende

Den tidligere olje- og energiministeren ble offer for herreklubbens stivbeinte reglement da hun fikk beskjed om at hun ikke var velkommen på middag. Hun hadde feil kjønn.

OPPGITT: Tidligere olje- og energiminister Thorhild Widvey begynner nesten å le da Børsen forteller om kvinnekrangelen i herreklubben som nektet henne adgang for sju år siden. Foto: Lars Eivind Bones
OPPGITT: Tidligere olje- og energiminister Thorhild Widvey begynner nesten å le da Børsen forteller om kvinnekrangelen i herreklubben som nektet henne adgang for sju år siden. Foto: Lars Eivind Bones Vis mer
Publisert

- Det er jo ganske spesielt, sier Statkraft-styreleder og tidligere Høyre-statsråd Thorhild Widvey om e-postkrangelen som red den eksklusive og lukkede herreklubben Norske Selskab som en mare på tampen av fjoråret.

Børsen kunne onsdag avdekke hvordan et forslag fra klubbens styre om å utrede kvinnelig medlemskap, raskt ble sablet ned av opprørte medlemmer. Etter voldsomme protester ble utredningen stanset før den var kommer i gang.

Norske superrike næringslivstopper, kulturelite og samfunnstopper ville ha seg frabedt en for-og-mot-vurdering av å slippe til kvinnelige medlemmer i de fasjonable stuer, biljardrom, bibliotek og middagssal.

- Et svært omstridt tema, som i betydelig grad splitter medlemmene, sier styreleder Erik Heidenreich i Norske Selskab til Børsen.

Oppsiktsvekkende

Widvey minnes godt den ettermiddagen for snaut sju år siden da hun fikk beskjed om at hun likevel ikke var velkommen da Gimle Rotary Klubb arrangerte torskeaften i Norske Selskabs lokaler i Oslo sentrum.

En av Norges mektigste kvinner måtte bli hjemme fordi hun hadde feil kjønn. Kvinner hadde ikke adgang til klubblokalene denne ukedagen, lød begrunnelsen.

- At det fortsatt finnes slike klubber og foreninger som bare har åpent for det ene kjønnet, i et land som ellers framhever og legger så stor vekt på likestilling, det er ganske spesielt, sier Widvey til Børsen.

- Det er oppsiktsvekkende, legger hun til.

Ekstra overrasket

Widvey forteller at hun ble spesielt overrasket over å få beskjed om at hun ikke hadde adgang, fordi hun hadde vært på en middag i Norske Selskab et år tidligere.

- Jeg var i de lokalene da jeg ble inntatt som medlem i Gimle Rotary. Det ble feiret med hyggelig middag i Norske Selskab. Så viste det seg at kvinner ikke hadde adgang til lokalene den aktuelle dagen et år seinere. Da meldte jeg meg ut av Gimle Rotary Klubb, i likhet med flere andre kvinner, minnes Widvey.

- Hvordan tok du det, den gang?

- Jeg ble spurt om å komme tilbake og holde et foredrag i Norske Selskab en liten stund senere, av et medlem som synes det var pinlig og leit at jeg ble nektet adgang. Det takket jeg nei til.

Utelukker kompetanse

Widvey slår fast at verden ikke har gått framover i den lukkede klubben med fasjonable lokaler rett bak Stortinget.

- Jeg ville ikke bruke en kalori på å engasjere meg i slike miljøer. Og jeg håper at den oppvoksende generasjon heller ikke finner det interessant å engasjere seg i miljøer som utelukker halvparten av kompetansen, sier hun til Børsen.

Etter at Dagbladet avslørte at Widvey ble nektet adgang til den eksklusive klubben tilbake i 2013, forsvarte ledelsen det hele med at «menn har behov for å være alene».

Børsen sitter på dokumentasjon som viser at dette argumentet også ble brukt under e-postopprøret mot Direksjonens kvinneforslag på tampen av fjoråret.

Widvey kunne ikke vært mer uenig:

- Jeg er for full åpenhet og for at alle skal ha slike muligheter til å delta gjennom hele livet, sier hun.

- Sentrale medlemmer

Høyesterettsadvokat Cato Schiøtz, eiendomsmilliardær Christian Ringnes og riksantikvar og tidligere PST-sjef Jørn Holme satt alle i kvinneutvalget som ble lagt ned etter bare to forberedende møter.

Norske Selskab

• Startet i 1772 av norske studenter i København. Gjenstiftet i Christiania i 1818.

• Forfatteren Johan Hermann Wessel var sentral.

• Stengt under krigen. Quisling flyttet inn og stjal seinere med seg sølvtøyet, som var merket med NS, da han flyttet til Gimle. Motstandsbevegelsen tok over huset. Medlemmene tok sølvet tilbake i 1946, og fikk Quisling tiltalt for simpelt tyveri i krigsoppgjøret.

• Klubben anser seg for verdens 5. eldste klubb.

• Er for menn over 25 år, i praksis over 45. De under 50 har en egen «Yngstes komité»

Overfor Børsen gir de tre hver for seg uttrykk for at de respekterer Direksjonens beslutning om å legge prosessen død, selv om de hadde ønsket et annet utfall.

I avgjørelsen fra Direksjonen ble det vist til at av 181 svar var 75 prosent «veldig klare på at man ikke ønsker at klubben skal ta opp kvinnelige medlemmer».

«Mange av disse er gjennomtenkte og seriøse og framsatt av sentrale medlemmer av klubben», heter det videre.

Refleksoppfatning

- Jeg mener på generelt grunnlag at kvinner hører hjemme i de fleste fora, og synes også kvinnelige medlemmer i Norske Selskab er en god idé, sier Ringnes.

- Jeg har vært tydelig i alle år som medlem at jeg ønsker kvinner inn som medlem, istemmer riksantikvar Holme.

Schiøtz understreker at komiteen bare skulle utrede problemstillingen. Også han heller i retning av å ville åpne dørene for kvinnelige medlemmer.

- Uten at jeg har tatt noen endelig beslutning, er dette min refleksoppfatning, sier den erfarne advokaten til Børsen.

Splittende

På vegne av Norske Selskab sier styreleder Heidenreich at dørene åpnes for kvinnelige gjester flere ganger i løpet av et år.

- Norske Selskab er en privat forening hvor det etter vedtektene bare er menn som kan tas opp som medlemmer. En rekke arrangementer, og klubbens lokaler, er likevel naturlig nok hyppig åpne for kvinnelige gjester, sier han til Børsen.

Vi bryr oss om ditt personvern

borsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer