Thunberg advarer eliten

Fredag varslet klimaaktivisten Greta Thunberg sin ankomst til Verdens økonomiske forum i Davos med en klar melding til verden politiske- og finansielle elite.

ADVARER: Greta Thunberg advarer eliten som ankommer Davos om at de ikke har sett hva som vil komme. Foto: NTB Scanpix
ADVARER: Greta Thunberg advarer eliten som ankommer Davos om at de ikke har sett hva som vil komme. Foto: NTB Scanpix Vis mer
Publisert

Fredag deltok den svenske klimaaktivisten Greta Thunberg (17) i en klimademonstrasjon sammen med tusenvis av deltakere i Lausanne i Sveits.

Neste uke skal Thunberg holde en tale i Davos, samtidig som næringslivsledere og toppolitikere møtes i Verdens økonomiske forum.

- Vi har entret et nytt år og et nytt tiår. Så langt har vi ikke sett noen som helst tegn på ordentlige klimatiltak, og det må endres, sa hun under demonstrasjonen og fortsatte:

- Til verdensledere og personer med makt; Jeg vil fortelle dere at dere ikke har sett hva som vil komme ennå. Dere har ikke sett det siste av oss, det kan vi forsikre dere. Og det er meldingen jeg vil uttrykke under Verdens økonomiske forum i Davos neste uke.

KAOS: Greta Thunberg deltok på en aksjon under klimatoppmøtet i Madrid. Det oppstod kaos etter aksjonen. Video: AP Vis mer

Skogbranner

Det er ventet at skogbrannene i Australia vil være demonstrantenes hovedfokus neste uke. Mens australske myndigheter har vært uvillige til å koble brannene opp mot klimaendringer, har de dannet grunnlaget for en økende bekymring blant befolkningen, ifølge Al Jazeera.

Fjoråret var det nest varmeste året som er blitt målt, og avsluttet det varmeste tiåret som er blitt målt, ifølge EUs klimaovervåkingstjeneste.

Melding til milliardærer

Den kenyanske klimaaktivisten Njoki Njoroge Njehu rettet sin melding direkte til milliardærene.

- Vi er en allianse som organiserer oss i 20 land neste uke for å si at tiden løper ut. Tiden løper ut for Verdens økonomiske forum i Davos. Tiden løper ut.

- Det er på tide å avskaffe milliardærene. Det er på tide å avskaffe milliardærene fordi vi ikke har råd til å ha dem, planeten har ikke råd til å ha milliardærer.

Klimakritikk

Da Dagbladet besøkte Davos under Verdens økonomiske forum i fjor, ble det klart at det i løpet av fire dager landet 1500 privatfly på flyplassene i nærheten av konferansen. Det var en økning på 200 fra toppmøtet året i forveien.

For mange gikk veien videre til Davos med helikoptertransport, framfor en togtur gjennom fjellene. Dette fikk norske politikere til å reagere, blant andre Frps miljøpolitiske talsperson, Gisle Meininger Saudland.

- Dette viser bare at Davos er verdens dyreste og mest forurensende prateklubb, uttalte han til Dagbladet og fulgte opp:

- Du har sannelig fint lite troverdighet i å snakke om klima og utslipp når du flyr inn med privatjet og kanskje også tar helikopter det siste stykke, følger han opp.

SPRÅKFORVIRRING: Greta Thunberg har blitt anklaget for å oppfordre til vold etter at hun brukte uttrykket «politikerne må stilles til veggs», og oversatte direkte til engelsk. Video: AP. Vis mer

Trump kommer

Også USAs president Donald Trump har meldt sin ankomst til Davos. Trump og Thunberg har over tid hatt en pågående feide. Ved to anledninger har Trump gjort narr av klimaaktivisten på Twitter. Sist gang var da hun ble kåret til årets person av Time Magazine.

- Så latterlig. Greta må jobbe med sinnemestring, og deretter se en god gammeldags film på kino med en venn. Slapp av, Greta. Slapp av! skrev Trump på Twitter.

Kort tid seinere svarte Thunberg ved å endre beskrivelsen sin på Twitter til: «En tenåring som jobber med sinnemestring. Akkurat nå slapper jeg av og ser en god gammeldags film på kino med en venn».

Thunberg svarte på liknende måte da Trump tvitret om henne i forbindelse med FN-toppuka i september i fjor.

Vi bryr oss om ditt personvern

borsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer