Tida renner ut: - Vil presse Putin

Mandag utløper den livsviktige kornavtalen. Nå øker bekymringene.

INGEN ENIGHET HITTIL: Den livsviktige kornavtalen er i ferd med å utløpe. Foto: Pavel Golovkin / POOL / AFP / NTB
INGEN ENIGHET HITTIL: Den livsviktige kornavtalen er i ferd med å utløpe. Foto: Pavel Golovkin / POOL / AFP / NTB Vis mer
Publisert

Flere øynet håp da Tyrkias president Erdogan langt på vei antydet enighet med Russlands president Putin om en forlengelse av den livsviktige kornavtalen fredag kveld.

Få timer seinere gikk Putins talsmann Dmitrij Peskov ut og avviste at dette var tilfelle. Kornavtalen sikrer altså at ukrainsk korn og gjødsel trygt kan eksporteres sjøveien, og er særdeles viktig for verdens matsikkerhet.

Per nå er det ingen tegn til enighet - og førstkommende mandag utløper avtalen.

Putins krav

Putin har gjentatte ganger tidligere truet med å ikke fornye. Ifølge Euronews har presidenten gjort det klinkende klart at han vil kneble svartehavsavtalen, med mindre en rekke russiske krav blir innfridd.

Det fremste kravet er at den russiske landbruksbanken Rosselkhozbank igjen knyttes til det internasjonale betalingssystemet Swift, som Russland ble avskåret fra av EU på grunn av invasjonen av Ukraina.

EU sier det ikke er aktuelt å knytte russiske banker til systemet igjen, men at det kan være mulig å knytte en filial av Rosselkhozbank til Swift, spesifikt for å lette betalingen av russisk korn- og gjødseleksport, skriver NTB.

- Trussel

Fredag gikk USAs utenriksminister Antony Blinken hardt ut mot Russland og presset på for at Putin skulle videreføre avtalen. Han anklaget samtidig presidenten for å bruke avtalen «som et våpen» ved å true med å avslutte den.

- Dersom Russland ikke stanser sin forferdelige angrepskrig mot Ukraina, kan de i det minste utvide kornavtalen, slik at denne maten kommer ut i verden, uttalte Blinken på en pressekonferanse fredag.

Store deler av kornet som eksporteres via avtalen, sørger for å brødfø utviklingsland i blant annet Afrika og Midtøsten.

- Russlands krig mot Ukraina skader ikke bare ukrainere, men folk over hele verden. Det er viktig at vi viderefører og utvider avtalen, noe Russland nå truer med å ikke gjøre. Dersom trusselen blir en realitet, vil utviklingsland betale prisen, bokstavelig talt i form av høyere matvarepriser, samt større matmangel, fortsatte Blinken.

UKRAINA: Natos generalsekretær Jens Stoltenberg mener de var forberedt på Putins brutale invasjon av Ukraina: - Vi advarte i måneder, sa han under NHOs årskonferanse. Video: NTB Vis mer

- Presser Putin

Ifølge Kyiv Post, som har snakket med flere aktører ved den viktige havnebyen Odesa, er stemningen spent.

- Enten vil Erdogan presse Putin til å forlenge avtalen, ellers vil Tyrkia gi egne garantier til dem som benytter seg av korn-korridoren, mener Oleg Kostyuk, administrerende direktør i Global Transport Investments.

Det var fredag ettermiddag Tyrkias president Recep Tayyip Erdogan påsto at Putin skal ha vært innforstått med at kornavtalen med Ukraina bør forlenges.

Flere medier rapporterte at Erdogans kommentarer antydet at det var oppnådd en avtale om å forlenge kornavtalen.

Ifølge Dmitrij Peskov hadde ikke Putin kommet med «noen nye uttalelser», ei heller tatt nytt standpunkt til saken.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer