- Tida vår renner ut

Birgit Opland synes det er ufattelig at statseide Bane NOR Eiendom ikke vil redusere husleien nok til at restauranten hennes overlever coronakrisa. Nå er bedriften med 44 ansatte på konkursens rand.

STENGT: Birgit Opland har drevet i fem år. Nå er restauranten coronastengt og i økonomisk krise. Foto: Gunnar Ringheim / Dagbladet
STENGT: Birgit Opland har drevet i fem år. Nå er restauranten coronastengt og i økonomisk krise. Foto: Gunnar Ringheim / Dagbladet Vis mer
Publisert

Hun er daglig leder i Opland Steak & Burgers, med bar på golvplanet og restaurant i andre etasje, innerst i Østbanehallen i Oslo.

- Vi har drevet sunt siden vi startet for fem år siden. I fjor hadde vi en omsetning på 25 millioner. I år vil vi havne på rundt 10 millioner. Vi måtte stenge i den første pandemiperioden, holdt åpent i sommer, men skjenkestoppen førte til at vi igjen måtte lukke. Vi har i prinsippet vært nedstengt i fem måneder, forteller Birgit Opland.

Desperat kamp

I likhet med en rekke andre restauranteiere kjemper hun en desperat kamp for å holde selskapet gående til coronakrisa er over. Nøkkelen er husleien.

- Avtalen med Bane NOR Eiendom innebærer ei husleie på 10 prosent av omsetningen, med minimumsleie på 2,4 mill. kr i året. Vi har fått halvannen måned husleiereduksjon, tilsvarende 300 000 kr. Slik det ligger an nå så får vi ei husleie i 2020 på 21 prosent av omsetningen pluss felleskostnader i Østbanehallen, opplyser Birgit Opland.

Tida renner ut

Hun mener at gårdeiere som i utgangspunktet har en sterk ryggrad, er de som har tjent på dagens kompensasjonsordning.

- At utleier ikke er villig til å komme oss mer i møte i dette kriseåret synes jeg er helt uforståelig. De har uansett tjent og går i overskudd i vårt forhold. Vi har i det lengste håpet å finne en løsning med Bane NOR Eiendom. Men nå renner tida vår ut. Hvis ikke vi får det til raskt, mener revisoren vår at vi ikke har noe annet valg enn å melde oppbud, sier hun.

2015: Opland Steak & Burgers har vært en del av restauranttilbudet i Østbanehallen siden åpningen i 2015. Foto: Gunnar Ringheim / Dagbladet
2015: Opland Steak & Burgers har vært en del av restauranttilbudet i Østbanehallen siden åpningen i 2015. Foto: Gunnar Ringheim / Dagbladet Vis mer

Knut Johansen, direktør Stasjoner i Bane NOR Eiendom, svarer i en kommentar til Dagbladets finansnettsted Børsen at selskapet er åpen for å hjelpe Opland-restauranten over kneika.

(Se hele svaret fra Bane NOR Eiendom nederst i saken)

- Staten gir og tar

Birgit Opland mener det er påfallende at store private gårdeiere tar større ansvar og er mer imøtekommende enn staten er som utleier.

- Staten gir med den ene hånda og tar med den andre. Restauranten vår betaler fire millioner kroner i året til staten i skatter og avgifter, pluss åtte millioner i lønn til de ansatte i kjøpekraft. Hvis staten hadde gitt litt nå, i form av redusert husleie fra Bane NOR Eiendom, kunne våre 44 ansatte kommet tilbake på jobb. Da ville staten fått inn arbeidsgiveravgift og moms, når driften er i gang. Mitt spørsmål er om man virkelig har regnet på dette. Små og mellomstore bedrifter er jo selve bærebjelken i AS Norge, sier Opland.

Skifteretten neste?

Hun forteller om små marginer i en restaurantbedrift som ikke er en del av en kjede.

- Vi har drevet sunt. Da vi utvidet med å bygge baren vår og uterestauranten, tok vi investeringene over drift. Før pandemien rammet utelivsbransjen gikk vi i balanse.

BEKYMRET: Raymond Johansen tror mange bedrifter vil forsvinne. Vis mer

Opland Steak & Burgers mottok 700.000 kr fra kompensasjonsordningen for perioden september-desember.

- I sommer fikk vi et statsgarantert lån på to millioner. Slik det ligger an nå, går vi to millioner minus i 2020, i tillegg til at gjelda er økt med de to millionene i det statsgaranterte lånet. Hvis ikke Bane NOR Eiendom som gårdeier i Østbanehallen får gjort noe med husleien nå, er jeg redd vi må gå til skifteretten, sier Birgit Opland.

- Hårreisende

Sigbjørn Gjelsvik, finanspolitisk talsperson for Senterpartiet, reagerer sterkt på situasjonen Opland-restauranten har havnet i.

GRIPE INN: Sigbjørn Gjelsvik, finanspolitisk talsperson i Senterpartiet, ber samferdselsminister Knut Arild Hareide gripe inn for å bidra til å redde utsatte restauranter, som leier av det statseide Bane NOR Eiendom. Foto: Gunnar Ringheim / Dagbladet
GRIPE INN: Sigbjørn Gjelsvik, finanspolitisk talsperson i Senterpartiet, ber samferdselsminister Knut Arild Hareide gripe inn for å bidra til å redde utsatte restauranter, som leier av det statseide Bane NOR Eiendom. Foto: Gunnar Ringheim / Dagbladet Vis mer

- Jeg synes det er hårreisende at staten nærmest opptrer som en bolighai og bidrar til å dytte en sunn bedrift utfor stupet. Både Stortinget og regjeringen har bedt gårdeiere om å ta ansvar under pandemien. Mange private gårdeiere har gjort det. Staten burde jo går foran som et godt eksempel, sier han.

- Det er et paradoks når en restaurant må ta opp kriselån fra staten for å betale en svært stor husleie til et statseid selskap som Bane NOR Eiendom. Nå må samferdselsminister Knut Arild Hareide rett og slett gi beskjed til Bane NOR Eiendom at staten som gårdeier må bidra til at kriserammede bedrifter overlever pandemien. Det kan Hareide få til med en enkel telefon til, sier Sigbjørn Gjelsvik.

Utfordrer statsråd Hareide

Sp-representanten i Finanskomiteen på Stortinget har sendt følgende skriftlige spørsmål til samferdselsminister Knut Arild Hareide (KrF):

«Vil statsråden sørge for at statlig eide selskap som Bane NOR Eiendom AS bidrar mer aktivt til at kriserammede virksomheter kommer seg igjennom krisa, blant annet gjennom å frafalle krav om betaling av minimumsleie under pandemien og/eller andre reduksjoner i husleie som monner?»

Samferdselsdepartementet opplyser at svaret fra statsråden vil komme på nyåret.

Bane NOR Eiendom svarer

- Vi har stor forståelse for at restaurant og utelivsbransjen sliter under pandemien, og forsøker å strekke oss for å hjelpe våre leietakere, skriver Knut Johansen, direktør Stasjoner i Bane NOR Eiendom, i en mail til Børsen.

Han opplyser at med færre togreisende er det spesielt vanskelig for bedriftene på Oslo Sentralstasjon.

- Hvordan pandemien rammer bedriftene som leier av oss varierer, derfor behandler vi alle avtaler om husleiereduksjon individuelt. Vi har tett dialog med Opland Steak & Burgers om husleiereduksjon, og har allerede redusert den med halvannen måned i år. Sammen med daglig leder ser vi nå på å redusere husleien ytterligere i 2020, samt en avtale som gjør det mulig for restauranten å drive videre i 2021, skriver Knut Johansen, direktør Stasjoner i Bane NOR Eiendom.

Vi bryr oss om ditt personvern

borsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer