«Tidenes eksperiment»: - Vi har rett

Den stengte grensa viser at vi har rett, mener Virke. De går på nytt til kamp mot norske særavgifter.

SKAPER ARBEIDSPLASSER: Stengte grenser skaper arbeidsplasser, mener både Virke og daglig leder for bensinstasjonkjeden Best, her representert ved stasjonen på Lier i Viken. Foto: Lise Åserud / NTB
SKAPER ARBEIDSPLASSER: Stengte grenser skaper arbeidsplasser, mener både Virke og daglig leder for bensinstasjonkjeden Best, her representert ved stasjonen på Lier i Viken. Foto: Lise Åserud / NTB Vis mer
Publisert

16 milliarder norske kroner. Det er summen nordmenn la igjen på grensehandel i Sverige i 2019.

Nå er saken en ganske annen. Coronapandemien har ført til stengte grenser, og dermed har grensehandelen kollapset.

I løpet av årets to første kvartal grensehandlet nordmenn for nesten 1,7 milliarder kroner, sammenliknet med nesten 8 milliarder kroner på samme tid i fjor.

Skaper arbeidsplasser

Det har ført til krise for de store kjøpesentrene på den svenske siden av grensen, med permitteringer og oppsigelser, men jubel på den norske siden.

Ifølge en rundspørring Hovedorganisasjonen Virke har gjort blant sine medlemsbedrifter innenfor kiosk- og bensinstasjonssektoren, svarer 58 prosent at de har fått en omsetningsvekst på over 20 prosent fra 12. mars og fram til i dag.

Bare tre prosent svarer at de ikke har hatt omsetningsvekst i det hele tatt.

Det er 127 kiosk- og bensinstasjonsforhandlere i Viken, Innlandet og Vestfold og Telemark som har svart på rundspørringen, som er gjort i forbindelse med behandlingen av statsbudsjettet for 2021.

Daglig leder for bensinstasjonskjeden Best stasjoner, Tom Borgersen, mener den stengte grensa har ført til at det har blitt skapt nye arbeidsplasser i Norge.

- Det har bidratt til at vi slipper permitteringer, og har hatt nok å gjøre. Noen har også kunnet ansette skoleelever og studenter som de ellers ikke kunne gjort, sier Borgersen til Børsen, og konkluderer:

- Så dette har bidratt til å skape arbeidsplasser.

Store ringvirkninger

Det som har vært overraskende for ham er at bensinstasjoner i hans kjede, langt borte fra den tradisjonelle grensehandelen, også har fått en voldsom oppsving.

- Det var jo forventet at dette skulle merkes i Østfold og på Østlandet, men når vi kommer helt ned til Mandal så er det opp mot 30 prosent vekst også der. Ja, det er en ferje til Danmark der, men effekten har vært mye større enn vi har vært klar over, sier han.

Leder for Virke servicehandel, Iman Winkelman, omtaler de stengte grensene i forbindelse med coronapandemien som «tidenes eksperiment».

- Vi og andre har sagt at grensehandel gjør ting vanskelig for vår kjøpmenn, men vi har ikke kunnet dokumentere det så godt som nå, sier Winkelman og fortsetter:

- Eksperimentet viser at vi har rett i konklusjonen: At det går ut over våre kiosk- og bensinstasjoner når nordmenn drar til Sverige for å handle.

- Utnull særavgiftene

Ifølge tall Virke har hentet inn fra Statistisk sentralbyrå kjøpte grensehandlet nordmenn tobakk og snus, brus og mineralvann, samt sjokolade og godter for 5,3 milliarder kroner i 2019.

Felles for varegruppene er at de har særavgifter som er høyere enn ordinær moms. Derfor mener Virke at tiltak mot grensehandelen må prioriteres i høstens budsjettforhandlinger.

- Vi håper høstens forhandlinger om neste års budsjett ender med en utnulling av de økte særavgiftene regjeringen opprinnelig foreslo for 2021. Aller helst bør særavgiftene reduseres for å gjøre det mindre lønnsomt for nordmenn å dra til Sverige for å handle varer som også er tilgjengelig i hyllene til alle norske kiosker og bensinstasjoner, sier Winkelman.

For det er først og fremst tobakksvarer og sukkerholdige varer som sørger for den voldsomme omsetningsveksten hos kioskene og bensinstasjonene.

- Med stengte grenser får vi flere kunder og mer salg av disse varene, som er relativt lite arbeidskrevende. Med like priser i Norge og Sverige tror jeg forbruket faktisk hadde gått ned, for kjører du til Sverige så dobler du kjøpene. Jeg tror folk kjøper mer smågodt når de først er der, og du kjøper mye mer brus når det er billig, sier Borgersen i Best.

SVERIGE: Fredag åpnet regjeringen for flere nye regioner, nå har flere tatt turen til Charlottenberg. Reporter: Linn-Christin Marthinussen Video: Christian Roth Christensen Vis mer

- Negativt for folkehelsen

Han får støtte fra Winkelman i Virke.

- I en åpen økonomi med åpne grenser så funker ikke avgiftene. Vi overkonsumerer usunne varer, og staten får verken inntektene eller folkehelseeffekten. En Colaboks kjøpt i Stange er ikke mindre usunn enn en kjøpt i Strømstad, sier Winkelman.

- Vi tror det bidrar negativt til folkehelsen. I tillegg går pengene til den svenske statskassa, og den norske stat taper antakelig inntekter.

Borgersen mener de bør ha like vilkår som i Sverige, og at det dermed er de norske særavgiftene det bør gjøres noe med.

- Dette er helt feilslått, det blir ikke lik konkurranse. Folk kan kjøre over grensa og handle de samme varene billigere. Da handler det ikke om helse og sunnhet lenger.

Sukkeravgift

For 2020 er sjokolade- og sukkervareavgiften 21,22 kroner per kg.

For neste år har regjeringen foreslått å redusere avgiften på drikkevarer som enten har lavt sukkerinnhold eller bare er tilsatt kunstig søtstoff.

Avgiften på sjokolade- og sukkervarer røres ikke.

Ideelt sett skulle Winkelman i Virke sett at avgiften som populært har blitt kalt «sukkeravgiften» fjernes, men:

- Vi tror det er fordelaktig med en reduksjon, men vi tror ikke det lar seg gjennomføre å få den helt bort. Å fjerne den årlige prisjusteringen av avgiften er et godt sted å begynne.

Når det gjelder tobakksavgifter mener Winkelman det er viktig med særavgifter her, men at man i Norge kunne lagt seg på et svensk nivå.

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

borsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer