«Tidenes eksperiment»: - Vi har rett

Den stengte grensa viser at vi har rett, mener Virke. De går på nytt til kamp mot norske særavgifter.

SKAPER ARBEIDSPLASSER: Stengte grenser skaper arbeidsplasser, mener både Virke og daglig leder for bensinstasjonkjeden Best, her representert ved stasjonen på Lier i Viken. Foto: Lise Åserud / NTB
SKAPER ARBEIDSPLASSER: Stengte grenser skaper arbeidsplasser, mener både Virke og daglig leder for bensinstasjonkjeden Best, her representert ved stasjonen på Lier i Viken. Foto: Lise Åserud / NTB Vis mer
Publisert

16 milliarder norske kroner. Det er summen nordmenn la igjen på grensehandel i Sverige i 2019.

Nå er saken en ganske annen. Coronapandemien har ført til stengte grenser, og dermed har grensehandelen kollapset.

I løpet av årets to første kvartal grensehandlet nordmenn for nesten 1,7 milliarder kroner, sammenliknet med nesten 8 milliarder kroner på samme tid i fjor.

Skaper arbeidsplasser

Det har ført til krise for de store kjøpesentrene på den svenske siden av grensen, med permitteringer og oppsigelser, men jubel på den norske siden.

Ifølge en rundspørring Hovedorganisasjonen Virke har gjort blant sine medlemsbedrifter innenfor kiosk- og bensinstasjonssektoren, svarer 58 prosent at de har fått en omsetningsvekst på over 20 prosent fra 12. mars og fram til i dag.

Bare tre prosent svarer at de ikke har hatt omsetningsvekst i det hele tatt.

Det er 127 kiosk- og bensinstasjonsforhandlere i Viken, Innlandet og Vestfold og Telemark som har svart på rundspørringen, som er gjort i forbindelse med behandlingen av statsbudsjettet for 2021.

Daglig leder for bensinstasjonskjeden Best stasjoner, Tom Borgersen, mener den stengte grensa har ført til at det har blitt skapt nye arbeidsplasser i Norge.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.