Norge eksporterte sjømat for 12,4 milliarder kroner i juli. Det er en økning på 8 prosent sammenliknet med samme måned i fjor.
Utlandet kjøpte norsk fisk for hele 928 millioner kroner mer i juli i år enn de gjorde i fjor. Det viser ferske (!) tall som Norges sjømatråd legger fram torsdag morgen.
Kronekursen spiller også denne gangen inn, forklarer administrerende direktør Christian Chramer.

Styrkes
- Verdiøkningen skyldes også denne måneden i stor grad en svak norsk krone, selv om den styrket seg noe i juni, sier han i en pressemelding fra Sjømatrådet.
90 prosent økning
Hittil i år har Norge sendt sjømat ut i verden for 94,4 milliarder kroner. Det er en økning på 13 milliarder kroner, eller 16 prosent, sammenliknet med de sju første månedene i fjor.
Ett land skiller seg spesielt ut, og her er økningen uten sidestykke:
- Kina hadde størst verdivekst på laks med en økning på hele 90 prosent.
- Salget har tatt helt av, med rekordsterke 3253 tonn. Det er en volumvekst på 59 prosent, sammenliknet med juli i fjor.

Kutter ned på norsk fisk og fransk vin
- Det har aldri vært en så sterk julimåned for eksport av laks til Kina, sier Sjømatrådets utsending i Kina, Andreas Thorud.
Vekst i dagligvare
Thorud presiserer dessuten at juli tradisjonelt er høysesong for etterspørsel av laks. Videre minner han om at juli i 2022 var det kinesiske markedet fortsatt preget av coronapandemien og omfattende nedstenginger.

«Skremmes» av Støre: - Snu
Thorud sier at det først og fremst er restauranter som kjøper norsk laks, men at vi også ser en økning i dagligvare og e-handel.
- Vi ser også en spennende tendens til at stadig mer norsk laks får innpass i dagligvarebutikkene utenfor de store byene, forteller han.
Selv om Kina knuser rekorder, er Polen, Frankrike og Danmark de største markedene for norsk laks i juli, viser eksporttallene.
Torsk, sei og sild sliter
Selv om prisen på laks har skutt i været, har prisen på flere andre sjømatprodukter stagnert eller falt.
Eksportprisene på sild, makrell, saltfisk, fryst torsk og reker falt alle sammenliknet med juli i fjor. Spesielt prisen på reker og fryst torsk falt kraftig.
- Det har vært en prisøkning for produkter som fersk filet av laks, klippfisk av torsk og fryst hel makrell, og det bidrar til en svært positiv julimåned. Samtidig har vi eksportert noe mindre torsk, sei og sild sammenliknet med i fjor, forklarer Chramer.