Sveits' sentralbank:

Tidenes tap

Det er forespeilet et stygt tap for den sveitsiske sentralbanken for 2022.

STORT TAP: Den sveitsiske sentralbanken gikk på et skikkelig tap i 2022. Foto: Denise Balibouse / Reuters / NTB
STORT TAP: Den sveitsiske sentralbanken gikk på et skikkelig tap i 2022. Foto: Denise Balibouse / Reuters / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Den sveitsiske sentralbanken (SNB) forespeiler et tap for svimlende 143 milliarder dollar for 2022, skriver banken i en økonomisk prognose for fjoråret.

Det tilsvarer 1 426 milliarder norske kroner.

Det vil være det største tapet i sentralbankens 116 år lange historie, og tilsvarer omtrent 18 prosent av Sveits' forventede brutto nasjonalprodukt, skriver CNBC.

Som følge av tapet kommer ikke sentralbanken til å betale ut det sedvanlige utbyttet til regjeringen og medlemsstater, står det i rapporten.

Tapet skyldes blant annet bankens utenlandsreserver. Sveits har stått sterkt imot inflasjonen i motsetning til resten av eurosonen. Per nå ligger sveitsisk inflasjon på rundt tre prosent, rett over målet på to prosent.

Sentralbanken økte styringsrenta tre ganger i fjor - til ett prosent. Det er ventet at den sveitsiske styringsrenta skal opp til to prosent i år, skriver CNBC.

- Selv om SNB trenger noe tid til å gjenoppbygge opp sine verdireserver, trenger den kortere tid til å vise overskudd enn den europeiske sentralbanken, sier sjeføkonom ved den sveitsiske banken J. Safra Sarasin, Karsten Junius, til nettstedet.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer