Gerhard Schröder

Tidligere forbundskansler risikerer sanksjoner: - Tragedie

Tyskland signaliserer at de er villige til gradvis å stanse importen av russisk olje. Samtidig skyves Putin-vennen, tidligere forbundskansler og nåværende styreleder i russisk energiselskap, Gerhard Schröder, ut i kulda.

VENNER: Tidligere forbundskansler i Tyskland, Gerhard Schröder, omtaler Russlands president, Vladimir Putin, som en nær venn. Foto: (MAXIM MARMUR / AFP
VENNER: Tidligere forbundskansler i Tyskland, Gerhard Schröder, omtaler Russlands president, Vladimir Putin, som en nær venn. Foto: (MAXIM MARMUR / AFP Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

NEW YORK (Børsen): Onsdag morgen varslet Russland at de vil stanse gassleveransene til Polen og Bulgaria. Landene står på Ukrainas side etter Russlands invasjon, og nekter å betale gassen i rubler, slik Russland krever.

EU, som er svært avhengig av russisk olje og gass, forsøker å svare på gass-stansen fra Vladimir Putins regime.

Nå signaliserer Tysland at de er villige til å gå med på en gradvis stans i importen av russisk olje til Europa, melder Bloomberg. Dette omtales som en betydelig endring i posisjonen til Europas største økonomi, som også er svært avhengig av russisk olje og gass.

SPINNER: En russisk jagerbomber skal være skutt ned av ukrainske styrker i Kharkiv-regionen. 24. april 2022. Video: Instagram. Reporter: Vegard Krüger. Vis mer

Jobber for Russland

Gjennom det russiske angrepet på Ukraina er det én tysker, som er havnet stadig mer ute i kulda, og som nå kan bli straffet enda hardere. Det er tidligere forbundskansler og sosialdemokrat Gerhard Schröder (78).

Han ledet Tyskland fra 1998 til 2005 og utviklet et nært forhold til Russlands president, Vladimir Putin, som han omtaler som en venn.

Etter at han gikk av som forbundskansler, har han tjent gode penger på å jobbe for det russiske energiselskapet Rosneft og prosjektet med Nord Stream-rørledningen. Denne rørledningen sender russisk gass til Tyskland. Schröder har også sittet i et styre for den russiske gass-giganten Gazprom, som stanset eksporten til Polen og Bulgaria.

GASS: Russlands statsleder Vladimir Putin krever at all russisk gass skal handles med rubler. Men hvorfor gjør han det? Vis mer

I mars reiste den tidligere forbundskansleren til Moskva for å møte Putin i et håp om å få stanset krigen. Det lyktes ikke.

- Ikke mea culpa

Mange i Tyskland har reagert sterkt på Schröders nære forhold til Russland og Putin, men et intervju med New York Times vil han ikke ta noe selvkritikk.

- Jeg gjør ikke mea culpa. Det er ikke min greie, sier han til avisa.

Tvert imot stiller Schröder spørsmålstegn ved om Putin faktisk var involvert i massakren i Butsja i Ukraina. Han sier også at han ikke vil trekke seg fra styrelederjobben i Rosneft med mindre Russland fullstendig stanser gasseksporten. Og han snakket varmt om Putin selv om han også beskriver krigen som en «feil». Selv tjener Schröder tilsvarende om lag 9 millioner kroner årlig på jobbene for russiske energiselskaper.

- Det jeg kan fortelle deg, er at Putin er interessert i å avslutte krigen. Men det er ikke så lett. Det er noen punkter som må klargjøres, sier Schröder.

- Kan ikke isolere

Han hevder også at hans støtte til å importere gass fra Russland var i tråd med det de fleste i Tyskland hadde ønsket, og at Russland har vært en partner Europa hadde kunnet stole på.

- De fikk pengene, og de leverte gassen. Selv i de tøffeste periodene i den kalde krigen var det aldri noen problemer, sier han og fortsetter:

- Du kan ikke isolere et land som Russland på lang sikt verken politisk eller økonomisk. Tysk industri trenger råvarene fra Russland. Det er ikke bare olje og gass, men også sjeldne råmaterialer som ikke kan erstattes. Når krigen er over, vil vi måtte gå tilbake til å forholde oss til Russland. Det gjør vi alltid.

- Absurd

Det tyske sosialdemokratiske partiet (SPD) ber nå den tidligere lederen om å melde seg ut ettersom han fortsatt vil jobbe for russiske energiselskaper.

- Forsvaret hans av Vladimir Putin mot anklager om krigsforbrytelser, er absurd. Partiet står samlet i sin holdning til Schröder, sier SPD-politiker Saskia Esken til Bloomberg.

I slutten av februar, like etter at Russlands invasjon startet, ba ledelsen i SPD Schröder om å trekke seg fra posisjonene i russiske selskaper.

- Det hadde vært nødvendig å trekke seg fra disse posisjonene for å redde ryktet som en tidligere, suksessrik forbundskansler. Dessverre har han ikke fulgt det rådet, sier Esken til Deutschlandradio, ifølge The Guardian.

SPD-politiker og nåværende forbundskansler, Olaf Scholz, ble spurt om han burde melde seg ut av partiet:

- Det bør han, svarte Scholz.

Risikerer sanksjoner

Stadig flere folkevalgte krever nå at Schröder også pålegges sanksjoner.

- Han hører hjemme på sanksjonslista over Putin-profitører. Han tilhører ikke lenger crème de la crème av tysk innenrikspolitikk, men crème de la Kreml, sier FDP-politiker Moritz Körner til Handelsblatt, ifølge Deutsche Welle (DW).

- Det at Schröder fortsatt ikke distanserer seg fra Putin og Russland, viser bare hvor dypt han er i Putins lomme, sier utenrikspolitiker for det konservative partiet CDU, Roderich Kiesewetter, ifølge TV-kanalen.

- Enda en indikasjon på tragedien i Schröder-saken er at vi på alvor må diskutere sanksjoner mot en tidligere forbundskansler, som har blitt en russisk energilobbyist, sier SPD-politiker Michael Roth til nyhetsbyrået DPA.

JUNKIES: Gassekspert Karen Sund sier Tyskland nesten har blitt litt «junkies» på russisk gass. 27. april 2022. Reporter: Edward Stendlund. Vis mer

Kan fjerne godtgjørelse

Tyske politikere diskuterer også om de bør slutte å betale for kontorer og stab for Schröder, slik de gjør i dag. I 2021 fikk Schröder 407 000 euro (snaut 4 millioner kroner) til å lønne en stab på ni personer.

Siden den russiske invasjonen har flere av medarbeiderne hans sluttet i protest, ifølge DW.

- Jeg mener det er nødvendig å ha en grunnleggende diskusjon om omfanget av kontorene til eks-forbundskanslere, og om vi skal fortsette å finansiere dem i tiår, sier FDP-politiker Wolfgang Kubicki til Redaktionsnetzwerk Deutschland.

Vi bryr oss om ditt personvern

borsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer