Ukraina

Tidligere Zelenskyj-alliert fengslet for korrupsjon

Ihor Kolomojskyj, som er én av Ukrainas mektigste milliardærer og en tidligere støttespiller for president Volodymyr Zelenskyj, er varetektsfengslet mistenkt for bedrageri og hvitvasking.

FENGSLET: Den ukrainske milliardæren Ihor Kolomojskyj ble lørdag varetektsfengslet i to måneder. Foto: SERGEI CHUZAVKOV / AFP
FENGSLET: Den ukrainske milliardæren Ihor Kolomojskyj ble lørdag varetektsfengslet i to måneder. Foto: SERGEI CHUZAVKOV / AFP Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

NEW YORK (Dagbladet): Fengslingen skjer mens Zelenskyj forsøker å slå ned på korrupsjon i Ukraina.

En domstol i Kyiv besluttet lørdag at Kolomojskyj, som er én av Ukrainas mektigste næringslivsledere, skal bli varetektsfengslet i to måneder mistenkt for bedrageri og hvitvasking, skriver Reuters.

Kolomojskyj var tidligere en sentral støttespiller for Zelenskyj, og støttet ham blant annet da han ble valgt til landets president i 2019.

Forsvarerne til Kolomojskyj varsler at de vil anke fengslingen, men at han ikke vil betale kausjonen på nesten 14 millioner dollar (om lag 148 millioner kroner), melder Radio Liberty.

President Volodymyr Zelenskyj advarer Russland og sier at krigen nå kommer til russisk jord. Programleder: Mathias Moene Rød. Video: Dagbladet TV Vis mer

Mistenker hvitvasking

TV-bilder viste milliardæren i rettssalen iført en blå joggedress.

- Det ble etablert at mellom 2013 og 2020 legaliserte Kolomojskyj mer enn en halv milliard ukrainske hryvnja (tilsvarende om lag 148 millioner kroner) ved å ta de ut i utlandet og bruke dem på infrastruktur i banker han kontrollerer, sier ukrainske myndigheter om siktelsen, ifølge Reuters.

Zelenskyj så ut til å komme med en vag hentydning til saken i en tale lørdag kveld. Der takker Zelenskyj politimyndighetene.

- Uten tvil vil det ikke lenger være tiår med «business as usual» for dem som plyndret Ukraina og satte seg selv over loven, sier Zelenskyj.

Knyttet til Zelenskyj

Kolomojskyj er en av oligarkene i Ukraina som tjente enorme summer etter at Sovjetunionen kollapset i 1991. Han står nå på USAs sanksjonsliste.

Før Russland invaderte Ukraina i februar 2022 vedtok ukrainske folkevalgte lover som krever at oligarker registrerer seg og holder seg ute av politikken. Krigen skal også fjernet mye av oligarkenes makt ettersom industrielle eiendeler er blitt ødelagt øst og sør i landet.

Før Zelenskyj ble president, ble han berømt som komiker. Han spilte blant annet rollen som president i en serie, som ble sendt på en TV-kanal eid av Kolomojskyj. Han benekter imidlertid at Kolomoisky har hatt noen innflytelse over administrasjonen hans, skriver Reuters.

- Betydelig korrupsjon

Fengslingen er heller ikke første gang ukrainske myndigheter går etter ham siden krigen brøt ut. I november i fjor tok den ukrainske staten kontrollen over strategiske selskaper, som knyttes til milliardæren, ved hjelp av krigslover.

Tidligere i år ransaket også ukrainske myndigheter Kolomojskyjs hjem i en annen etterforskning knyttet til skatteunndragelse i landets to største oljeselskaper, som er deleid av ham, ifølge Reuters.

USA innførte sanksjoner mot Kolomojskyj allerede i 2021 på grunn av hans «involvering i betydelig korrupsjon». Amerikanske myndigheter har også hevdet at Kolomojskyj og forretningspartnerne hans har hvitvasket stjålne penger i USA.

Kolomojskyj selv nekter for at han har gjort noe galt.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer