Yango på Stortinget

Tier om omstridt app

Fire av ti stortingsrepresentanter svarer ikke på Børsens spørsmål om de har hatt eller brukt taxiappen Yango som Datatilsynet mener overfører personopplysninger til Russland.

TAUSHET: 66 stortingsrepresentanter - fire av ti - svarer ikke på spørsmål om de har hatt eller brukt Yango-appen som Datatilsynet advarer kraftig mot. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
TAUSHET: 66 stortingsrepresentanter - fire av ti - svarer ikke på spørsmål om de har hatt eller brukt Yango-appen som Datatilsynet advarer kraftig mot. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Advarselen som Datatilsynet rykket ut med tirsdag var ikke til å misforstå: De som har eller bruker taxiappen Yango risikerer at deres personopplysninger havner Russland og Vladimir Putins hender.

Det er egnet til å sende kuldegysninger over ryggen på enkelte av våre folkevalgte, mens andre trekker på skuldrene.

Børsen har sendt e-post til samtlige stortingsrepresentanter og spurt om de har eller har hatt Yango-appen på mobiltelefonen, og om de har benyttet seg av selskapets tjenester.

Fire av ti tier

66 representanter - fire av ti - har ikke svart. Om tausheten skal tolkes som at det finnes noen folkevalgte som syns det blir for pinlig å fortelle sannheten, kan man selvfølgelig ikke uten videre påstå.

Det er uansett et mønster som er kjent fra før. Justisminister Emilie Enger Mehl (Sp) valgte lenge å være taus da Dagbladet tidligere i år kunne avsløre at hun hadde hatt TikTok-appen på en tjenestemobil.

Ei heller kan man uten omsvøp hevde at valgkamp-travelheten allerede nå tar så oppmerksomhet at 66 representanter ganske enkelt ikke har tid til å svare «ja» eller «nei».

Men profilerte og - må vi anta - travle stortingsrepresentanter som Erna Solberg (H), Carl I. Hagen (Frp), Une Bastholm (MDG), Torgeir Knag Fylkesnes (SV), Guri Melby (V) og Masud Gharahkhani (Ap) er alle blant dem som har tatt seg tid til å svare.

Det er nei på samtlige av disse.

  • Børsen informerer: Etter publisering av denne saken har Børsen blitt gjort oppmerksom på at én av stortingsrepresentantene ikke har mottatt våre spørsmål, grunnet en menneskelig feil på redaksjonens side. Vedkommende stortingsrepresentant er tydelig på å aldri ha brukt Yangos tjenester. Det korrekte er altså at 66 representanter ikke har svart på Børsens spørsmål.

Brukt i Russland

Rødt-representant Mímir Kristjánsson og Høyres Anna Molberg er de to eneste som vedgår å ha benyttet seg av det omstridte selskapet.

Kristjánsson riktig nok før han ble folkvalgt.

APP-TABBE: Rødt-representant Mímir Kristjánsson er usikker på om Yango-eier Yandex har vært på mobilen hans, men vedgår å ha hatt Telegram. Begge apper advares det mot. Foto: Geir Dokken
APP-TABBE: Rødt-representant Mímir Kristjánsson er usikker på om Yango-eier Yandex har vært på mobilen hans, men vedgår å ha hatt Telegram. Begge apper advares det mot. Foto: Geir Dokken Vis mer

- Jeg har så vidt jeg kan huske (eller sjekke) aldri hatt appen Yango. Jeg trodde jeg hadde taxi-appen Yandex i 2018 da jeg var i Russland, men finner den ikke nå på App store. Jeg brukte i hvert fall Yandex under det oppholdet, men vi var flere i bilen, sier Kristjánsson.

Yandex er det russiske eierselskapet til Yango.

Høyres Anna Molberg sier at hun hadde Yango på telefonen fram til invasjonen.

- Da ble den slettet umiddelbart. Det var viktig å kutte ut Yango etter Russlands ulovlige angrep på Ukraina. Vi må alle gjøre vårt for å hindre enhver støtte til Putins krigsmaskineri, sier Molberg til Børsen.

YANGO-JA: Høyre-representant Anna Molberg (H) hadde Yango på mobilen fram til Russlands invasjon av Ukraina. Foto: Ole Berg-Rusten / NTB
YANGO-JA: Høyre-representant Anna Molberg (H) hadde Yango på mobilen fram til Russlands invasjon av Ukraina. Foto: Ole Berg-Rusten / NTB Vis mer

- Er du urolig over at dine personopplysninger kan være i Putins hender?

- Det er all grunn til å være skeptisk til å bruke apper som har tilknytning til land vi ikke har sikkerhetspolitisk samarbeid med. Hvorvidt russerne har slike opplysninger fra Yango nå, er usikkert, men jeg er ikke naiv. Derfor er Datatilsynets advarsel veldig bra, sier Molberg.

Innrømmer Telegram

Mímir Kristjánsson mener det er fort gjort å trå feil, og derfor roser han Datatilsynets advarsler mot Yango.

- Russisk etterretning er åpenbart ute etter opplysninger om norske politikere. Det er litt skummelt å tenke på. Dette er en ganske ny type overvåking og spionasje.

Rødt-politikeren forteller at han lastet ned den russiske appen Telegram på mobiltelefonen etter invasjonen, fordi han så at mange norske medier refererte til opplysninger derfra.

- Jeg hadde den vel et par dager, men uten å være mye inne på den. Så kom det klare advarsel mot den appen, og da ble den umiddelbart slettet, sier Kristjánsson.

Etterspør åpenhet

Kristjánsson syns selv det er viktig å være åpen, dersom man som folkevalgt har vært uheldig og trådd feil i sine app-valg.

- Fire av ti stortingsrepresentanter svarer ikke, hva kan det skyldes?

- I utgangspunktet bør man kunne svare på slike ting, for det er jo et temmelig enkelt spørsmål. Dessuten er dette en ganske stor og viktig sak, sett i lys av Mehls TikTok-bruk og den oppmerksomheten det fikk, sier Kristjánsson.

- Kan det være mørketall blant disse 67 tause?

- Det er jeg temmelig sikker på. Jeg tipper noen er tause av frykt for å bli tatt hardt. Men egentlig har du jo ikke gjort noen feil, dersom du har hatt Yango før det ble advart. Om noen er flaue og ikke våger fortelle om det, så er det uheldig, sier Kristjánsson.

Skummelt og kritisk

MDGs Une Bastholm er inne på det samme i sitt svar til Børsen:

-Her må vi ikke være naive, og det er kritisk viktig at politikere eller andre myndighetspersoner som tror de er rammet av dette snarest forteller om det til PST, selv om det kan være flaut eller ubehagelig, sier hun.

Fordi:

- Det er veldig urovekkende, skummelt og ganske kritisk at personopplysninger har havnet i russiske hender og kan bli brukt til å sverte eller utpresse ledende personer i norsk offentlighet, utdyper Bastholm.

KrF-nestleder Dag Inge Ulstein er også blant dem som advarer:

- Dersom informasjonen fra Datatilsynet stemmer, at informasjonen som sendes fra Yango til Russland kan bli brukt til å overvåke, utpresse eller sverte personer i ledende samfunnsroller i Norge, er dette ekstremt alvorlig, sier han til Børsen.

- Denne saken viser at vi alle er sårbare når vi legger fra oss persondata som ulike aktører med ulike intensjoner kan bruke. Kritisk infrastruktur i Norge er utsatt for cyberangrep. Dette er en realitet som vi må ta på alvor, sier stortingspresident Masud Gharahkhani (Ap).

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer