Hyttemarkedet:

Tikkende bombe: - I en skvis

Det har vært et katastrofalt år for hyttemarkedet. Produsentene blør penger, og stadig flere forsvinner i dragsuget. Nå holder de gjenværende aktørene pusten.

STUPER: Fjoråret var ett langt mareritt for utbyggere, utleiere og entreprenører innen hyttebransjen. Nå holder aktørene pusten foran årets vinterferie. Illustrasjonsfoto: Geir Olsen / NTB
STUPER: Fjoråret var ett langt mareritt for utbyggere, utleiere og entreprenører innen hyttebransjen. Nå holder aktørene pusten foran årets vinterferie. Illustrasjonsfoto: Geir Olsen / NTB Vis mer
Publisert

- Hele byggebransjen er i en skvis. Gjennom vinteren har vi sett oss nødt til å permittere og stanse produksjonen. Vi har også mistet ti ansatte, sier daglig leder i Rusånes Fabrikker, Stene Tømmeraas Bergsløkken, til Børsen.

De siste tolv månedene har vært et sorgens kapittel for forretningsaktører i hyttemarkedet. Lista over konkurser er lang som et vondt år, der selv markedsgiganter som Buen Fritidsbygg og Drømmehytta har måttet kastet inn håndkleet etter henholdsvis 50 og 18 års drift.

Rusånes Fabrikker driver produksjon til en av Norges største hytteprodusenter, Saltdalshytta. Ovennevnte Bergsløkken mener virksomheten tok et helt avgjørende grep for overlevelse i fjor.

- Vi opplever i likhet med bransjen at det er tøffe tider. For cirka ett år siden besluttet vi imidlertid å utvide vårt sortiment med nye prosjektboliger og et bredere utvalg av garasjer og anneks.

Tømmes

I september ble det klart at Saltdalshytta måtte permittere 50 ansatte. Nå begynner de så smått å hente medarbeiderne hjem igjen.

- Jeg skal være ærlig å si at det har vært viktig å ha flere bein stå på. Det betyr mye for at vi langt på vei kan ta tilbake de fleste permitterte ansatte.

- KREVENDE SITUASJON: Foruten å være daglig leder for Rusånes Fabrikker, er Stene Tømmeraas Bergsløkken administrerende direktør for Mestergruppen boligproduksjon. Foto: Privat
- KREVENDE SITUASJON: Foruten å være daglig leder for Rusånes Fabrikker, er Stene Tømmeraas Bergsløkken administrerende direktør for Mestergruppen boligproduksjon. Foto: Privat Vis mer

Brutale kostnadsøkninger og komplett ordresvikt har vært en dødelig kombinasjon for bransjen. Ifølge Boligprodusentenes Forening er det fortsatt bygging av hytter, men ordrereservene tømmes.

- Det er en krevende situasjon for bransjen. Det gikk fra «all time high» midt under pandemien, til at salget nå er halvparten under et normalår, sier administrerende direktør, Lars Jacob Hiim, til Børsen.

- For tidlig å si

- Ser det mørkt ut?

- Mot slutten av fjoråret nærmet det seg et utflating, men det er for tidlig å konstatere at vi ikke skal lenger ned. Flere produsenter har måttet legge inn årene, og de som fortsatt opererer har gått gjennom tøffe nedbemanningsrunder.

- Jeg tror ikke vi er ferdig med det. Flere må nok ty til permittering og oppsigelser framover.

Han peker på at dette også får ringvirkninger i distriktene.

- Når hytteprodusentene nedbemanner, rammer også det et lokalsamfunn. Dette representerer viktig distriktsnæring over hele landet.

- Vanskelig

Hos Rusånes Fabrikker er det optimisme å spore i horisonten, men Bergsløkken erkjenner at det er et stykke fram til friskmelding.

- Hele bransjen er rammet av høye renter, økte lønnsutgifter, høye strømutgifter og dramatisk økning i driftskostnader. Jeg tror en av årsakene til at mange går konkurs, er at man har solgt på fastpris. Så har kostnadene økt kraftig, og da er det vanskelig å hente seg inn igjen.

- Hvordan ser den økonomiske situasjonen ut for dere framover?

- Vi har Mestergruppen som eiere, så vi har et solid system i ryggen. Men det er klart at det stilles krav til meg som leder, våre folk og til resultatene. Vi forventer at totalmarkedet skal være lavt i år.

BLINDLEIA: Hvis du ikke har arvet hytta og er vanlig lønnsmottaker, har du neppe råd til en av perlene i Norges dyreste kyststripe. De som har råd til å bruke titalls millioner de forblåste holmene, virker ganske fornøyde - når de ikke krangler med bråkete naboer, eller med myndighetene om diverse utbyggingstiltak. Video: Matias Grinde / Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer

- Ikke friskmeldt

Bergsløkken anslår at det vil bygges rundt 2000 hytter totalt i 2024. Det vil i så fall være en dramatisk nedgang fra et normalår, hvor det igangsettes 4-5000 nye fritidsprosjekter.

Ifølge Prognosesenteret ble det igangsatt 3000 fritidsboliger i 2023. Dette er 40 prosent under igangsettingen for 2022.

- Vi er ikke friskmeldt, men den største indikatoren på hvor vi vil lande, kommer nok i vinterferien. Da ser vi blant annet på antallet visninger.

Han legger til:

- Folk er bekymret for sin privatøkonomi, så vi tror ikke på en normalisering før folk føler seg trygg på rentesituasjonen.