- Husholdningene får rett og slett mindre å rutte med. Vi vil stramme inn livreima. Pengene dine og mine vil gå til å betjene renter, økte strømutgifter, økte kostnader. Samtidig som næringslivet er avhengig av høyere inntjening. Det er en utvikling som ikke går helt i hop.
Det sier Per Fjærestad i Creditsafe til Børsen, og han sikter til hovedutfordringene for norsk økonomi og husholdninger framover.

Slår alarm: - Kan bli global resesjon
Utfordrende år
- Ut ifra de frampekene jeg ser på inkassosiden, tror jeg dette kommer til å bli et utfordrende år, både for AS Norge og for husholdningene, sier Christian Aandalen, administrerende direktør i inkassoselskapet Fair Group.
Fjoråret var et historisk dystert kapittel for verdensøkonomien. Skyhøy inflasjon, stadig nye strømprisrekorder, frykt for resesjon og kraftige renteøkninger, bidro til en generelt strammere økonomi for både bedrifter og folk flest.

- Kan bli bråstopp
I sin ferske rapport Credit Quarterly, framholder Aandalen og Per Fjærestad i Creditsafe at utsiktene for 2023 ikke nødvendigvis er særlig lysere.
- Det er ingen tvil om at alle disse faktorene som inflasjon, renter, energipriser og økning i kommunale avgifter har gått utover privatøkonomien til folk, sier Aandalen i rapporten.

Ni av ti sparer strøm
- Frykter dette
Nordmenn flest ruster seg for tøffere økonomiske tider. I november ble det klart at troen på egen og landets økonomi framover aldri har vært svakere i løpet av de 30 åra Finans Norge har målt husholdningenes forventninger.
Selv om nordmenn varsler kraftig redusert forbruk og rekordhøy sparevilje, er Aandalen bekymret.
- Selv når jeg justerer for veksten vi har hatt i Fair, ser jeg tydelig at antallet inkassosaker økte mot slutten av fjoråret, og det er nok et bilde vi vil se ut i år også. Jeg frykter at flere vil falle utenfor i 2023, sier Aandalen i rapporten.

Aldri vært svakere: - Et paradoks
Han fortsetter:
- Heldigvis er den største gruppen som har blitt truffet av dette folk som i utgangspunktet skal kunne tåle det. Samtidig tror jeg nok at vi vil se en del husholdninger som ikke greier å tilpasse forbruket sitt tidsnok, og som derfor vil slite i året som kommer.
- Må stramme inn
I november og første halvdel av desember steg den samlede kredittkortgjelden til det norske folk, framkommer det i rapporten. Siden sommeren har det også vært et kraftig oppsving i antallet konkurser.
- Selv om vi fremdeles er et godt stykke unna nivået fra før pandemien, så vi en betydelig økning i 2022, sammenliknet med året før, heter det i rapporten.

Gladnyhet for nordmenn
Per Fjærestad, daglig leder i Creditsafe Norway, sier at «det går dårligere med økonomien, men ikke forferdelig.»
- Hvis vi ser på det store bildet har Skandinavia og Norge et sikkerhetsnett som gjør at vi kommer oss gjennom nedgangstider på en ok måte. Så det er ikke helt svart, men det er tøffe tider som betyr at vi må stramme inn, utdyper Fjærestad til Børsen.
- Tikkende bombe
Han peker på samtidig på et uromoment:
- Økonomien til land i hele verden har tatt noen tøffe slag de seineste åra, først med pandemien og så med alt dette som har kommet i ettertid. Nå ser vi også en tikkende bombe i Kina, der det også er lavkonjunktur. Når de begynner å slite, vil det utvilsomt påvirke oss her i Norge også, og da begynner det å se skikkelig mørkt ut.
- Tirsdag advarte Verdensbanken om mulige globale nedgangstider. Du sikter jo til at verdensøkonomien påvirker oss i Norge. På hvilken måte?
- Den påvirker oss i den grad at vi handler med utlandet, at det vil påvirke spesielt vår eksportnæring. Utviklingen i valutakurs spesielt og utviklingen på internasjonale børser generelt, påvirker etterspørsel etter norske varer og tjenester.
- Fått juling
Selv om Fjærestad varsler at husholdningene får mindre å rutte med, og at vi vil stramme inn livreima, presiserer han at vi generelt har det «bra i Skandinavia sammenliknet med resten av verden, og enda bedre i Norge.»
- Men nå har vi fått juling i flere år. Spørsmålet er hvor mye mer vi tåler.