TikTok-hat i Amsterdam

I Amsterdams pittoreske restaurant- og shoppingområde, De ni gater, har enkelte sett seg lei på TikTok-turister som flokker seg rundt siste «hype».

STRØMMER PÅ: Turister inspirert av trender på Tiktok skaper bekymring i Amsterdams gater. Foto: Shutterstock / NTB
STRØMMER PÅ: Turister inspirert av trender på Tiktok skaper bekymring i Amsterdams gater. Foto: Shutterstock / NTB Vis mer
Publisert

Ifølge BBC bor det rundt 800 000 personer i Amsterdam, og byen er en av Europas mest besøkte med opp mot 20 millioner turister hvert år.

Mange av dem lar seg inspirere av influencere på sosiale medier, og trenden har blitt godt synlig i hovedstadens gater de seinere åra.

I byens populære De 9 Straatjes - De ni gater - flokker turistene til de siste TikTok-sensasjonene, framfor de tradisjonelle attraksjonene, skriver The Guardian.

Opphopingen av turister utenfor populære steder har skapt bekymring blant både de som bor i området og restauranteiere.

Utenfor det populære spisestedet Fabel Friet, som i stor grad har markedsført seg gjennom TikTok, er det satt opp skilt som ber turistene om å «være så snill å respektere naboene og ikke spise foran husene», skriver The Guardian.

SISTE «HYPE»: Flere restauranter opplever en stor strøm av turister etter å ha blitt en «hype» på Tiktok. Det er ikke like populært blant alle. Foto: Shutterstock / NTB
SISTE «HYPE»: Flere restauranter opplever en stor strøm av turister etter å ha blitt en «hype» på Tiktok. Det er ikke like populært blant alle. Foto: Shutterstock / NTB Vis mer

- Ingen piknik

I gata Keizersgracht, kjent som en av byens dyreste gater, hersker enda større misnøye, og det er satt opp flere skilt i vinduer og på trappene:

«Ingen piknik: vær så snill, ikke sitt her».

- Dette er et nydelig sted, og nå er det fullt av folk som spiser. Se på det fra vårt ståsted: Mine kunder holder seg unna, sier en restauranteier i området, som ønsker å forbli anonym, til avisa.

Lony Scharenborg har ansvaret for området De 9 Straatjes. Han sier at han håper trenden med å kopiere influencere er midlertidig.

- Mange unge kommer for fries eller en kjeks, noe som er bra for mangfold og inkludering, men hvis det blir det dominerende vil andre butikker gå under, sier han.

VÆR FORSIKTIG: Denne rengjøringssprayen kan man se på flere sosiale medier, men det som kan være en fin måte å friske opp møbler, sengetøyet og kanskje lukten i hjemmet ditt på, kan også by på problemer. Video: Embla Hjort-Larsen. Vis mer

- Vanskelig

Joris Demmers er professor ved Amsterdam Business School. Ettersom fenomenet er relativt nytt, er det ikke mye forskning på området, men enkelte studier har vist at trenden kan være vanskelig å håndtere på en god måte for både nabolag, turistområder og for butikk- og restauranteiere.

Han sammenlikner det med en sverm av gresshopper.

- Folk kommer, overvelder et sted, du får kapasitetsproblemer, du vurderer å ansette flere folk, og ei uke seinere er folk borte. Det er vanskelig å få en varig inntektskilde, sier Demmers til The Guardian.

Simone Sagi i de nederlandske turistmyndighetene sier de er klar over at for mange turister samlet på ett sted kan få negative ringvirkninger. Myndighetene forsøker derfor, på sosiale medier, å promotere mer ukjente reisemål for å spre turistene.

En ny nasjonal lov kan også gi lokale myndigheter mer kontroll på fastfood- stedene, som øker i antall.

- Vi bor her

Amsterdam forsøker også å kvitte seg med stempelet som liberal partyby, og har tatt flere grep, ifølge BBC.

- Besøkende er fortsatt velkomne, men ikke om de ikke kan oppføre seg og skaper irritasjon, har varaordfører Sofyan Mbarki uttalt.

- Mange lokale er lei av forstyrrende turister og endeløse ansamlinger av folk.

Myndighetene har derfor satt opp flere skilt i byen med påskriften «Vi bor her», som skal minne turistene på at de faktisk oppholder seg i et boligområde.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer