- Til å bli kvalm av

Opposisjonen er ikke imponert over regjeringens skattepolitikk.

NHO: Leder, Ole Erik Almlid, påpeker at vi må ta høyde for at 2021 også blir et kriseår. Video: Christian Roth Christensen. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

- Dette er intet mindre enn en skatteskandale, sier Ap-leder Jonas Gahr Støre i en pressemelding.

Det er regjeringens statsbudsjett han raser mot, og helt spesifikt altså skattene. Han mener regjeringen prioriterer skattekutt til de rikeste framfor å få unge inn i jobb.

- Snart åtte år med høyrepolitikk har ført til større forskjeller mellom folk og et skattesystem som favoriserer de med mest fra før. Selv i krisetid prioriterer regjeringen å gi gavepakker til de rikeste framfor å få folk i jobb, forhindre velferdskutt i kommunene og å bedre situasjonen for vanlige folk, sier Støre.

- Skatt på norsk eierskap

I statsbudsjettet for neste år foreslår regjeringen å fortsette nedtrappingen av skatten på arbeidende kapital, altså aksjer og driftsmidler, ved å øke verdsettelsesrabatten fra 35 til 45 prosent.

- Skatten på arbeidende kapital er en skatt på norsk eierskap. Den fører til at norske eiere tar penger ut av bedriften for å betale formuesskatten. For noen bedrifter kan det bety at de ikke får gjennomført planlagte investeringer, sier finansminister Jan Tore Sanner.

Regjeringen håper at de med en lavere skatt på arbeidende kapital skal gjøre det mer lønnsomt å investere i næringsvirksomhet og arbeidsplasser. Samtidig legger regjeringen opp til at det blir økt skatt på hus som er verdsatt til over 15 millioner kroner.

- Vi håper at økt verdsettelse av primærboliger med høy verdi kan bidra til at en større del av sparingen går til næringsvirksomhet, sier Sanner.

- Skattekutt for eliten

Rødt-leder Bjørnar Moxnes mener budsjettet er «forskjellspolitikk til å bli kvalm av».

- Skattekutt for den økonomiske eliten var det første regjeringa lovet for dette budsjettet, og nå leverer de det, sier Moxnes.

- Regjeringa glatter over forskjellspolitikken ved å øke skatten på hus verdt over 15 millioner, men de rikeste trenger bare å bruke en brøkdel av aksjerabatten til å betale villaskatten.

Mener venstresiden ikke forstår

Finanspolitisk talsperson i for KrF, Tore Storehaug, mener kritikken viser at venstresiden ikke forstår hvordan det er å drive en mindre bedrift i distriktene.

- Det må være mer lønnsomt å investere i bedrifter og arbeidende kapital enn private formuer, derfor gjør vi dette grepet. Nå gir det mer mening å investere i verdiskapning heller enn en leilighet nr. 2, sier Storehaug.

Han sier at skillet mellom arbeide kapital var et prinsipp KrF fikk inn i skatteforliket der Ap var med.

- Det er i privat sektor at folk er permittert og arbeidsplassene står i fare. Vi legger fram et budsjett med flere grep for å styrke næringslivet. Senking av skatten på arbeidende kapital er en viktig del av det, sier Storehaug.

Skatterabatt til de rike

Men finanspolitisk talsperson i Ap, Hadia Tajik, mener likevel høyreregjeringa gjør mer for rikfolk enn vanlige folk.

- Arbeidsfolk har fått økt skatt for å pendle til jobben, og familier betaler mer for å ha barn i barnehagen. Mens de med mye penger fra før av får skatterabatt for å spare penger i aksjer og store momsfritak for å kjøpe luksus-elbiler, sier Tajik.

Vi bryr oss om ditt personvern

borsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer